На сесії говорили про те, в яких школах залишать старші класи у Козятині

На сесії говорили про те, в яких школах залишать старші класи у Козятині
  • Чергова спроба провести позачергову 48 сесію знову виявилася невдалою, але депутати, які все-таки прийшли, не розходилися цілу годину.
  • Причиною стало рішення, яке мали прийняти на засіданні — план трансформації мережі закладів освіти впродовж наступних трьох років.
  • Які школи можуть закрити і чому не у всіх будуть старші класи — говорили у сесійній залі

Позачергову 48 сесію спробували скликати втретє на вівторок, 10 вересня. Початок засідання оголосили о 15.00. Однак у визначений час зареєструвалося лише дев’ять депутатів. А для проведення засідання має бути, нагадаємо, щонайменше чотирнадцять.

Попри те, що обранців прийшло замало, розходитися одразу не поспішали і вирішили трохи зачекати. Тим часом міський голова повідомила, що Козятин виграв обласний конкурс «Безпечні стійкі громади» на фінансування обладнання для військових: 2,3 мільйона ми маємо виділити з власного бюджету і отримаємо ще 1,9 мільйона з області. Мали отримати від Вінницької ОВА і два шкільних автобуси за рахунок співфінансування, однак не одержали, тому що єдині в області не передали зі свого бюджету кошти. 

Також міський голова сказала, що громадська орагнізація «Козятинська нова громада» виграла грант на 1,8 мільйона від французького фонду для облаштування відділення денного перебування дітей з інвалідністю та дітей інших пільгових категорій. Однак для того, аби почати його створювати, необхідне рішення сесії. Адже приміщення, де буде відділення, потрібно передати в оренду громадській організації для проведення ремонту.

Відео дня

Однак скликали сесію не через це. Ключовим рішенням, яке мали розглядати, було затвердження плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Козятинської громади та перспективної мережі навчальних закладів у 2024-27 роках. Адже, нагадаємо, відповідно до реформи освіти, у 2027 році Україна має перейти на нову модель, відповідно до якої старша школа буде окремою і функціонуватиме у ліцеях, натомість початкова і середня школи будуть у гімназіях.

Що запропонувала робоча група

Наприкінці липня цього року Вінницька обласна військова адміністрація запропонувала прогнозовану мережу закладів освіти Вінниччини з 2027 року. Відповідно до цього документа, планується, що у Козятині буде тільки один ліцей зі старшими класами — на базі нинішнього ліцею №2. Тоді як нині маємо старші класи у шести навчальних закладах міста: опорному ліцеї та ліцеях №1, 2, 3, 5, 7.

Робоча група, яку створили при Управлінні освіти та спорту Козятинської міської ради, розробила план трансформації мережі закладів загальної середньої освіти і представила його на сесію. Відповідно до проєкту рішення, яке ми знайшли на сайті міської ради, з 1 вересня 2026 року в опорному ліцеї та ліцеях №1, 3, 5 і 7 перестануть набирати 10-ті класи і перепрофілюють заклади в гімназії, простішими словами, школи-дев’ятирічки, де буде також початкова школа, а в гімназії №7 залишать і дитячий садочок. У ліцеї №2 з 1 вересня 2024 року мали б перестати набирати перший клас, а в 2027 році заклад планують перепрофілювати на ліцей, де буде старша школа. 

Потрапили до плану не лише міські, а й сільські школи. Відповідно до проєкту рішення, Флоріанівську школу у новому наступному навчальному році планують перепрофілювати на початкову зі збереженням дошкільного відділення, а в 2026 році та сама доля може спіткати і школу у Пиковці.

На всю школу 34 учні

У сесійній залі міський голова сказала, що не проти, аби в громаді було більше ліцеїв, ніж один. Однак матимемо проблему з тим, що відповідно до нового законодавства, у складі ліцею не зможе бути початкової і середньої школи. Що стосується перепрофілювання Пиковецької та Флоріанівської шкіл на початкові школи, то це, за словами міського голови, вимушений крок.

— У 2025 році держава перестане фінансувати школи, в яких менше 45 дітей, — сказала Тетяна Єрмолаєва. —  У Флоріанівці навчається 34 дитини. Там відсутні 1, 5 і 9-ті класи. Держава перестає фінансувати таку школу взагалі, за виключенням садочка і початкової школи. Чи можемо ми фінансувати школу з власного бюджету? Звичайно, можемо. Але маємо знати, що один і той самий вчитель викладає два-чотири предмети, є питання з тим, що немає місцевих вчителів. На 2025 рік заплановані громадські обговорення стосовно Пиковецької школи. Там зараз навчається 64 дитини. 

За словами Тетяни Єрмолаєвої, громада вже відстає від плану трансформації мережі закладів освіти. Адже громадські обговорення з приводу закриття середньої школи у Флоріанівці мали відбутися в травні цього року. А з 1 вересня 2024-го ліцей №2 мав припинити набір першого класу, однак один перший клас у цій школі набрався.

Пропонують чотири ліцеї

Позафракційна депутатка Аліна Діденко попрохала надати їй слово, аби виступити від імені депутатів, які ініціювали скликання сесії. Зауважимо, що обранці, які підписали листа з проханням провести засідання, не з’явилися. За словами Діденко, група депутатів підготувала альтернативний проєкт рішення і пропонує замість одного ліцею зробити чотири: на базі опорного ліцею, ліцеїв №1, 5 та 7.

— Проєкт рішення, який запропонувала група депутатів, не є догмою, до нього можна повертатися і в наступні роки, — сказала Аліна Діденко. — Передбачаючи ситуацію, що не всі депутати прийдуть сьогодні до сесійної зали, група депутатів у кількості 16 осіб звернулася до Департаменту освіти і науки Вінницької обласної військової адміністрації із проханням переглянути план, відповідно до якого у Козятинській громаді має бути один ліцей з 2027 року. Щоб до цього плану включили чотири ліцеї. Зменшити завжди легше, а з одного ліцею створити два, три або чотири — це зовсім інша історія. Якщо не буде дітей, якщо не буде дотримано вимог, звичайно, тоді можна рішенням сесії з ліцею утворити гімназію. Сьогодні нас звинувачують в тому, що ми хочемо в громаді зробити багато ліцеїв. Ми хочемо краще для дітей. Ми сьогодні у стані війни і готуємо документи з точки зору дітей. 

— Ніхто не відміняв законодавство, в якому ліцей — це окрема юридична особа з окремим приміщенням, — відповіла на це Тетяна Єрмолаєва. — Чи дозволять нам в одному приміщенні мати перший поверх для ліцею, другий і третій для базової і початкової школи — ні. Це не дозволить держава. Будуть перевіряти кожен ліцей і видавати ліцензію. Із затягуванням процесу ми можемо дійти до того, що будемо мати дітей, але не зможемо їх прийняти, бо не буде ліцензії і наші діти не отримають свідоцтва про навчання.

О 15.34 Аліна Діденко здала пульт і покинула сесійну залу. А вже о 15.55 розійшлися всі. І сесія не відбулася знову.

 

Читайте також:

Для шкіл Вінниччини придбали 30 шкільних автобусів

Як будуть вчитися цьогоріч наші діти, і чи готові школи та укриття?

Опублікували прогнозований список закладів освіти, де буде 12-річна школа. У нас це — ліцей №2

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Людмила

    Така позиція депутатів недопустима.будемо знати кого вибираємо.необхідно список щоб був кожного разу-хто неявляється і по якій причині.
  • Ксюша Ксенія

    А їм несоромно бо їхні діти закордоном от і все.
  • Татьяна Цюцюра

    Знаєте, вже в сотий раз кажу собі, щоб не лізти в ці коменти. Але, чорт забирай, на хулєру нужні ці депутати . Складається враження, що вони навмисно шкодять громаді. Не зовсім шановні депутати, які зривають сесії, вам що, глибоко начхати на військових?.  Де хто з вас там був. Ви найкраще розумієте, що не голосувати за виділення коштів для військових це не припустимо. Скільки ви ще будете ділити. Там гинуть наші діти!!!!! Вам не соромно!!!????

keyboard_arrow_up