Грози, град та шквал: на Вінниччині оголосили штормове попередження

Грози, град та шквал: на Вінниччині оголосили штормове попередження
  • Попереджають про погіршення погодних умов у нашій області.
  • Прогляньте прогноз та рекомендації рятувальників у матеріалі.

Укргідрометцентр попереджає про складну погоду. Оголосили перший рівень небезпечності.

— 7 липня в Україні, крім східних областей та Криму, грози, вдень у північних, більшості центральних, Одеській та Миколаївській областях в окремих районах град та шквали 15-20 м/с, — цитуємо повідомлення. — До кінця ночі 7 липня у північних областях значний дощ.

Як бачимо, наша область також у жовтій зоні погодних умов.

Відео дня

Синоптик Наталка Діденко передає, що 7 липня в Україні буде місцями +20 градусів, а місцями +39.

— Враховуючи потужні температурні контрасти — від +20 градусів за фронтом і до +39 градусів перед фронтом — явища (сильні зливи, шквали, град) можуть бути сильними і, можливо, завдати шкоди, — каже Діденко. — Будьте вкрай обережними — паркуйте автомобіль подалі від високих старих дерев, білбордів тощо, уникайте грози, варто комунальникам особливо подбати про чищення стоків, самопочуття і від спеки, і від різкого зниження атмосферного тиску та температури також гойдатиметься.

Вінницький обласний центр з гідрометеорології на поточну добу по Вінницькій області прогнозує:

  • Хмарну погоду. Значний дощ. Гроза. Вітер північний, 5-10 м/с, пориви 15-20 м/с. Температура вночі 15-20°, вдень 22-27°.

Що робити під час сильного вітру?

Внаслідок поривів вітру ламаються дерева, рекламні конструкції, пошкоджуються покрівлі будівель тощо. Тому потрібно пам'ятати основні, елементарні правила поведінки, з допомогою яких, в таких випадках, можна убезпечити себе.

  • Вікна! Всі вікна в будинку або квартирі при сильних шквальних вітрах повинні бути щільно зачинені. При особливо сильних вітрах (ураганах) можна заклеїти віконні шиби смужками скотчу по діагоналі (буквою Х), це вбереже від осколків, якщо вітер виб'є скло. До речі, саме так заклеювали вікна під час війни при бомбардуваннях.
  • Балкони! З незасклених балконів і лоджій слід прибрати абсолютно всі предмети, які можуть при сильному вітрі випасти назовні (горщики, банки, ящики, пляшки і т.п.). Були випадки, коли з кутових засклених балконів злітали старі вікна разом з рамами при ураганах.
  • На вулиці! Опинившись на вулиці в шторм слід триматися якомога далі від рекламних щитів (і інших навісних конструкцій), ліній електропередачі, а також дерев. Озирніться навколо, потрібно бути подалі від усього, що може відірватися, зламатися та впасти на голову. Не можна підходити до обірваних проводів і предметів, що розгойдуються на вітрі (дерев), тому що вони можуть впасти.
  • Укриття! У разі сильного вітру необхідно сховатися в найближчому будинку (це може бути магазин, бібліотека, торговий центр, під'їзд будинку, кінотеатр) або природному укритті до того часу, коли стихія стихне.
  • Великі дерева! Слід особливо уважно стежити за тим, щоб не перебувати під великими деревами, особливо це стосується тополь і не паркувати під ними автотранспорт — це небезпечно. Адже наслідок поривів вітру дерево, чи його гілки можуть впасти, за завдати шкоди. Особливо небезпечними є старі, трухляві та одиноко стоячі дерева.
  • Вдома! Вдома краще перебувати подалі від вікон. Не слід користуватися ліфтом, бо вітер може пошкодити дроти на вулиці, що призведе до відключення електрики.

Гроза

Рятувальники нагадують правила безпеки у разі грози:

  • не ховайтеся серед дерев, краще сховатись у якомусь заглибленні;
  • якщо вас двоє чи більше – не скупчуйтесь разом, а ховайтеся поодинці;
  • бігти до сховища слід повільно і злегка схилившись, а не у весь зріст – розряди контактують із вищими точками, якою і може бути голова людини;
  • негайно треба позбутись речей, які є при вас: ножі, браслети, навіть годинників – покладіть все у захищене місце подалі від себе;
  • не лягайте на землю, бо тим самим збільшуєте площу ураження розрядом, сядьте, злегка нахиливши голову, аби вона не була вище предметів довкола вас;
  • під час грози ніколи не торкайтеся металевих споруд і залізних електроопор, опор мостів, дротяних огорож і подібних об’єктів з металу;
  • бажано не ховатися під високими деревами;
  • не користуйтеся мобільними телефонами;
  • завжди уточнюйте прогноз погоди та слідкуйте за штормовими повідомленнями.

 

Читайте також:

Календар магнітних бур на липень 2023: коли та як вберегти здоров'я

Календар іменин на липень 2023: кого і коли вітати з днем ангела

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up