Живі, допоки пам’ятаємо. В Глухівцях з портретами 24-ох Героїв створили Алею Пам'яті

Живі, допоки пам’ятаємо. В Глухівцях з портретами 24-ох Героїв створили Алею Пам'яті
  • У передостанній день вересня в Глухівцях було багатолюдно. В цей день тут в центрі села відкривали алею Слави загиблим воїнам.
  • До відкриття комплексу пам’яті залишалося півгодини, а родини воїнів небесного війська вже ставили біля фото своїх рідних лампадки і квіти.
  • Поставили 24 горщики з живими квітами працівники каолін комбінату

О 15-й прозвучали фанфари і ведуча заходу пам’яті почала читати віршований твір:

Сьогодні на моїй землі іде війна, 

Стріляють танки і ревуть гармати.

Відео дня

Сповита горем, в чорному вбранні, 

Сльозами вмилася не одна вже мати.

Найкращі з кращих падають від куль, 

Грудьми своїми землю прикривають.

Сумним набатом в селах і містах, 

Звучать слова: «Герої не вмирають.»

Вокальний гурт Глуховецького будинку культури виконав пісню «Боже, Україну збережи», а учні місцевого ліцею під мелодію вокалістів поставили до портретів загиблих воїнів композиції квітів.

— Сумно від того, що білими лебедями в небеса відлітають найкращі — цвіт української землі. Безстрашні, мужні наші Герої, що віддали своє життя за свободу рідної землі. Вони заслуговують, щоб про них пам’ятали,  сказала ведуча і стала звучати пісня «Я тебе ненавиджу, війна»

Ведуча оголосила церемонію відкриття Алеї пам'яті. До громади звернувся селищний голова Олександр Амонс.

— Все, що ми знаємо знаємо з розповідей, наші воїни все бачать на передовій на свої очі. Бачать ті ворожі орди, той вовчий оскал і ті звірства, що вони принесли на нашу землю. У нас є родини, кого ця війна торкнулася найбільше. Вони втратили рідних, близьких, найдорожчих. Для нас це біль, а для них це непоправний біль і незворотна втрата. Ми повинні розуміти, якою ціною дається наше сьогодення. А дається воно найвищою ціною. Ціною власного життя заплатили вони, щоб ми просто жили.

Не розуміли ми, що таке просто жити. Мали різні цінності в житті, а сьогодні ми об’єдналися в одній меті, зупинити заклятого ворога. Вигнати їх з нашої території і покласти край у цій війні

Війна на жаль не зупинилася. Приходять важкі новини звідти, але ми, українці, є народом, який ніколи не прогнеться перед кацапами, перед виродками і просто орками. Схиляємо голови перед пам’яттю наших хлопців в скорботі і схиляємо голови перед рідними і близькими, хто втратив найрідніших і найближчих. Пам’ять про наших Героїв буде жити до того часу, поки ми будемо про них пам’ятати і вони будуть жити в наших серцях. Слава Україні! Україна понад усе!, — сказав селищний голова.

Згадаємо поіменно воїнів Глухівецької громади, що віддали своє життя за Батьківщину

Після представлення кожного загиблого воїна, директор центру культури та дозвілля Глуховецької селищної ради Марія Кулеша та головний спеціаліст відділу Інна Лавренюк розгортали прапор з фото Героя та передавали його

селищному голові, а він прапор від громади вручав родинам загиблих захисників України.

Родинам і близьким ведуча висловила від громади співчуття, а самих Героїв пом’янули хвилиною мовчання.

Далі до молитви запросили священників ПЦУ Благочинного Вінницько-Барської єпархії отця Валерія Кушніра, благочинного Вінницько-Тульчинської єпархії отця Романа Масиру, Священника УГКЦ настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці Антона Бориса та військового капелана отця Івана.

Після молитви повчальні слова сказав військовий капелан

— Коли розгортали прапори з фото Героїв, музиканти грали дзвін. Це не був дзвін за загиблими людьми, ні. Це був дзвін до вашої пам’яті, дзвін щоб розбудити українську націю. Пам’ять — це один з феноменальних достоїнств, який дав Господь людині.  Ми знаємо, як це прикро, коли раптом сталася трагедія, якась катастрофа чи недуга. Ми співчуваємо такій людині, ми боїмося такої людини, бо не знаємо, що вона може зробити. Ми не знаємо, як поводитися з тою людиною, яка забула, що ти його батько, мама. Цей дзвін був до вашої пам’яті і свідомості. Бо не все так гладко, як мальовано. 

Коли ви вмирали, вам дзвони не грали, 

ніхто не заплакав за вами. 

Лиш в чистому полі гриміли гармати

і зорі вмивались сльозами. 

— Ми сьогодні є свідками епохальної події. Цей реквіальний ряд пам’яті є не тільки нагадуванням, що ці прекрасні воїни віддали своє життя, але ці стели є взиванням до нашої пам’яті, взиванням до нашої свідомості мінятися. — казав отець Іван, — Бо який толк, коли йдеш повз стели і далі крадеш, далі брешеш, далі займаєшся корупцією, далі береш хабарі, тоді це є приниження воїнів. Цей дзвін є до нашої української свідомості, — сказав військовий капелан

Наостанок заходу пам’яті ведуча закликала всіх присутніх покласти до стел Героїв квіти.

Жителі громади і гості селища, поклавши квіти, стали неквапливо розходитись, вдивляючись в портрети своїх захисників, а родини Героїв ще довго стояли біля стел своїх рідних.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (26)
  • Зоя Буренко

    Вічна пам'ять Героям!
  • Natalia Paziun

    Вічна пам'ять та низький уклін Героям,які віддали своє життя. Всім рідним щирі співчуття.
  • Людмила Оленчук

    Вічна пам'ять Героям
  • Татьяна Мацюк

    Вічна світла пам'ять Героям захисникам.

keyboard_arrow_up