Здерли гніздо, біля якого 16 років фотографувалися молодята

Здерли гніздо, біля якого 16 років фотографувалися молодята
  • Ситупція. На одній із вулиць с.Козятин, на стовпі 16 років тому лелеки змайстрували гніздо.
  • Щороку вони прилітали, висиджували і ростили пташенят, цієї весни їм повертатися нікуди.
  • Гніздо скинули енергетики. Навіщо вони це зробили?

 

У суботу, 24 лютого, коли ми поверталися з Іванковець при в’їзді у село помітили на дорозі купу хмизу. На дорозі стояли літні жінки. «Так вчора скинули енергетики гніздо лелек. Мабуть, просіло за стільки років і коротило дроти електроліній», — казали вони.

Що трапилося з гніздом лелек, нам розповіла пані Світлана, на стовпі біля воріт якої 16 років тому лелеки змайстрували собі житло.

Відео дня

— Як добре, що ви тут, бо я вже сама хотіла до вас звертатися, — зраділа Світлана несподіваній зустрічі. —  Вчора після обіду приїхали енергетики. Ми з внучкою Ангеліною думали, що вони приїхали обрізати гілки дерев, та ні, приїхали гніздо лелек знімати. Кажу їм: хлопці, що ви робите, лелеки червонокнижні птахи, біля цього гнізда вже 16 років молодята фотографуються. Звили вони його, коли моя донька виходила заміж. З цим лелечим гніздом мої онуки зростали. А вони кажуть, що ми можемо зробити, коли у нас наказ зняти всі гнізда лелек. Я їм пояснюю, як воно має бути, як це роблять у містах і селах Європи. На місце скинутого ставиться основа для декоративного гнізда лелек. Але гніздо електрики здерли і спустилися донизу. Я їх запитую, а сміття це хто має прибирати? Нам завдання тільки зняти кубла, а що робити зі сміттям, це не до нас, сказали енергетики і поїхали.

— Телефоную до наших електроліній, — продовжує свою розповідь пані Світлана. — Запитую: сміття від гнізда я на купу зібрала, а хто його має забрати з-під моїх воріт? У РЕМі жіночим голосом відповіли, що має забирати той, кому воно заважає.

Пані Світлана не здалася і зателефонувала до міського голови.

— Телефоную до міського голови і розповідаю їй всю цю історію, а вона мені каже, що в електриці вона не розбирається. Я кажу їй: щоб забрати сміття, не треба розбиратися в енергетиці. Якщо є команда звідкись зверху — немає питань. Тльки робіть це, як робиться у цивілізованому світі, коли за електриками їде трактор з причепом і забирають скинуте гніздо. 

Вже пізно ввечері міський голова зателефонувала сама і сказала, що завтра, тобто 24 лютого, вона в першу чергу займеться моїм сміттям. На 12.30 поки сміття лежить купою на дорозі, — каже пані Світлана. Лежало воно й у неділю, 25 лютого. 

Один із місцевих енергетиків (просив не називати його ім'я) в неофіційній розмові підтвердив, що був наказ знімати гнізда.

— А що ми можемо зробити? Нас заставляють знімати гнізда лелек, тому що прийшов наказ з області. Може коли преса підніме це питання, тоді й нам буде простіше людям в очі дивитися, — сказав він. 

Зателефонували до керівника козятинський електроліній Віктора Козака, і він прокоментував ситуацію. 

— Там не просто було гніздо. Ми власнику домогосподарства пояснили, що на цій електроопорі були проблеми з напругою і через це навіть відключення від світла населення. Це була проблема не сьогоднішнього дня. Коли пішли й перевірили, де є замикання дротів, то з'ясували, що саме лелече гніздо було причиною закорочення проводів між нулем і фазою і зрештою між собою. Ми не чіпали цього гнізда, тому що розуміли, що це червонокнижні птахи, а коли гніздо за зиму, ще більше опустилося на дроти, були змушені його демонтувати. Тому що воно за стільки років добряче просіло і виникла ситуація, яка стала загрозливою й для самих птахів. Якщо господарі дуже хочуть, щоб це гніздо було біля них, то питань немає — ми їм можемо допомогти. Роблять конструкції, які ставлять зверху на опори і у них, в індивідуальному порядку будуть лелеки. 

— Ви можете це зробити? — запитали ми у пана Віктора.

— Можемо, тільки для цього треба  матеріал і з конструкцією треба погратися, тому що вона не проста. Ми всіляко за і завжди йдемо назустріч. Коли потрібно допомогти, значить допоможемо. Таку конструкцію ми поставили у Титусівці, поставимо і в їхньому районі. Якщо лелекам те місце сподобалось і люди не проти, щоб вони там були, нехай звертаються. Ми чим можемо, тим допоможемо, — сказав на завершення нашої розмови Віктор Козак. 

.ВРІЗ: «Кажу їм: хлопці, що ви робите, лелеки червонокнижні птахи. А вони кажуть, що ми можемо зробити, коли у нас наказ зняти всі гнізда лелек»

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • Мирослава

    А яким боком лелека білий раптом занесений до Червоної книги України?
  • Едуард

    Нічого святого... ,🥲
  • Ooo

    Коли через таке кубло у вас виходять з ладу прибори ви чомусь претензії виставляєте рем. Чому не лелека? Або без світла вся вулиця, також не до лелек претензії.
  • Лєна Сухіна

    + Всі причетні до знищення гнізд незабаром помруть, як наша сусідка, яка скомандувала спалити гніздо. На другий день дивлюсь: її саму понесли в домовині на цвинтар. Її син згорів у тій хаті. Коли його винесли у ковдрі, то це нагадувало лелече гніздо.

keyboard_arrow_up