«Засвітіть вогник скорботи». Сьогодні — 90-ті роковини Голодомору в Україні

«Засвітіть вогник скорботи». Сьогодні — 90-ті роковини Голодомору в Україні
  • Щороку в четверту суботу листопада вшановуємо пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. У 2022-му пам’ятна дата припадає на 26 листопада.
  • Сьогодні о 16 годині запаліть свічку пам'ять у своєму вікні.

Голодомо́р 1932—1933 років — акт геноциду українського народу, організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932—1933 роках шляхом створення штучного масового голоду.

2006 року Верховна Рада офіційно визнала Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу, який визнали також парламенти 17 держав-учасниць Організації Об’єднаних Націй зі 193.

«Цього року ми вшановуємо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України. Через дев’ять десятиліть після Голодомору-геноциду проти українців знову застосовують геноцидні практики, — зазначають у Козятинській ТГ. — У нинішній війні росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932–1933 років — знищення української ідентичності та української нації. І тоді, і нині росія намагається зламати волю українців до спротиву, кидає проти нас весь свій терористичний арсенал».

Відео дня

У козятинському музеї наразі діє виставка краєзнавчих документів, спогадів очевидців та з предметами давнини тієї трагічної епохи. 

Вінниччина втратила понад мільйон людей

«Ми вшановуємо наших предків, згадуємо про чорні сторінки історії та роки, які понівечили шрамами серце нашого народу. 1921-й, 22-й та 23-й. 1946-й і 47-й. Та одні з найстрашніших — це 1932-й та 1933-й роки, — каже голова ОДА Сергій Борзов. — Під час Голодомору 1932-1933 років, організованого злочинним радянським режимом, за різними джерелами загинуло від 5 до 9 млн. українців, чверть з них — діти до 10 років. Населення Вінниччини скоротилось на один мільйон двісті тисяч людей. Взимку помирало 17 осіб на хвилину, 25 тисяч людей щодня».

Напередодні посадовці вшанували пам'ять мільйонів невинних душ скорботною церемонією покладання квітів до пам’ятного знаку жертвам Голодомору. Такі заходи пройшли по всіх населених пунктах області. Ми пам'ятаємо..

Засвітіть вогник скорботи

Сьогодні, 26 листопада, о 16.00 оголосять хвилину мовчання на знак вшанування жертв голодоморів. Кожен, хто має можливість, зможе приєднатися до всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті».

«Цього року скорботні заходи проходитимуть в умовах повномасштабної агресії рф. Через дев’ять десятиліть після Голодомору-геноциду проти українців знову застосовують геноцидні практики. Жива пам’ять надзвичайно важлива, — каже Борзов. — Закликаємо усіх засвітити вогники як вияв скорботи за загиблими, віри в перемогу й готовності докласти зусиль, щоб геноцид не повторювався. Ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви — вшановані. Єднаймося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Зараз Україна і світ інші. Пам’ятаймо про тих, хто безневинно загинув. Вистоїмо та переможемо»!

У Козятинській міській бібліотеці, нагадаємо, представили виставку в яку увійшли книги присвячені трагедії українського народу у 1932-1933 роки.

Довідка

Голодомор — це геноцид української нації, вчинений в 1932–1933 роках. Він був скоєний керівництвом Радянського Союзу, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави.

 

 

У 2006 році Законом України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» Голодомор визнано геноцидом українського народу.

У 2010 році постановою Апеляційного суду міста Києва доведено геноцидний характер Голодомору, намір Сталіна, Молотова, Кагановича, Постишева, Чубаря, Хатаєвича, Косіора знищити частину української нації.

Під час вчинення особливо тяжкого злочину геноциду в 1932–1933 рр. комуністичний тоталітарний режим знищив мільйони.

Музей голодомору підготував детальну історичну довідку, де розказали про цей злочин. Детально за посиланням.

 

Читайте також:

З бібліотек громади вилучили близько 13 тисяч книг російськомовних авторів

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up