З кожним роком ліквідаторів на ЧАЕС стає менше

З кожним роком ліквідаторів на ЧАЕС стає менше
  • У п’ятницю, 26 квітня, виповнилося 38 років від дня наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства.
  • В ніч на 26 квітня 1986 року, о 0.23 на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС з різницею у дві секунди сталися 2 потужних вибухи,
  • які спричинили подальше руйнування частини реакторного блоку. 

До дня роковин Чорнобильської катастрофи козятинських ліквідаторів було відзначено подяками та грошовими винагородами від міської ради. Збір був запланований біля міської ради. А вже звідти чорнобильці і працівники міської ради всі гуртом пішли покласти квіти до пам’ятного знаку ліквідаторів.

Спочатку з нагоди роковин тих сумних подій пройшов мітинг пам’яті. Відкрила його Ольга Безпалько. У своєму вступному слові вона зазначила, що як би нам не хотілося вирвати цю сторінку з історії, пам’яті та наших сердець, це неможливо. Адже це не тільки про горе, яке сірою завісою оповило  Україну, а про надзвичайний героїзм простих людей з крові і плоті, про їх подвиг, а з рештою самопожертву в ім’я порятунку всього людства.

Відео дня

— Ми не маємо права забути їх надлюдський подвиг. Ми повинні про це розповідати своїм дітям, а наші діти — своїм. Сьогодні ми зібралися, щоб подякувати тим, хто боровся за життя інших віддаючи своє, хто став ліквідатором наслідків на ЧАЕС і дякувати Богу, ми маємо можливість сказати це особисто таким відважним людям. А ще згадати ці страшні події та вшанувати пам’ять загиблих, які пішли у вічність, стоячи щитом для людей, котрі навіть не знали, що вони у смертельній небезпеці, — сказала ведуча і закликала присутніх до пам’ятного знаку загиблих козятинчан-ліквідаторів покласти квіти.

Далі Ольга Безпалько детально стала розповідати, що саме сталося в ніч аварії на ЧАЕС і що там відбувалося для ліквідаторів і простих українців. Від керівництва СРСР все замовчувалося і було майже під грифом таємно.

Третім пунктом заходу з нагоди річниці катастрофи на ЧАЕС було нагородження ліквідаторів. З Громадської організації Союз Чорнобиль України подарунки від міської ради отримали Надія Аврамчук, Сергій Артемчук, Клавдія Бондарчук, Василь Гоменюк, Анатолій Кривунець, Павло Порхун, Віктор Поснов, Юрій Романенко, Микола Ткаченко, Анатолій Шавлюк, Галина Яних.

З громадської організації «Ветеранів ліквідації аварії на ЧАЕС та членів їх сімей Козятинської територіальної громади» нагороди отримали: Юрій Аліфіренко, Олександр Артемчук, Василь Буравський, Петро Ільницький, Галина Копійка, Сергій Кухар, Сергій Кучер, Микола Ліщинський, Зінаїда Литвинчук, Володимир Мельник, Людвіг Ольшевський.

Кинулось в очі те, що з кожним роком ліквідаторів стає менше і менше, а з тих, що ще в строю, ліквідаторам першої і другої категорії у більшості випадків подарунки на них отримали керівники громадських організацій.

Після нагородження слово мали заступник міського голови Павло Холковський, голова ГО Союз Чорнобиль України Ольга Зінченко

та голова ГО «Ветеранів ліквідації аварії на ЧАЕС та членів їх сімей Козятинської територіальної громади» Юрій Бондарюк.

Заступник міського голови сказав наступне:

— Я особисто, як і все моє покоління 38 років назад збиралися в школу. Ніхто про це не знав і ніхто про це не розповідав. Як сказала ведуча це все замовчувалося. І замовчувалося десь до середини травня. Нам весь час говорили про мирний атом, а він у свій час руйнував країну і людей. Ми низько вклоняємося ліквідаторам, які виконали свій обов’язок. Не знаючи навіть куди вони їдуть, вони їхали і виконали казалось би неможливе. Люди з Прип’яті і з тих місць де були забруднені території, знайшли свій прихисток в інших містах України і в нашому місті є такі люди.

Юрій Бондарюк відзначив, що ніхто не знає точну кількість загиблих ліквідаторів, які були задіяні при ліквідації Чорнобильської аварії.

— З кожним роком ліквідаторів ЧАЕС стає менше і менше. Вже в цьому році наша організація втратила 2-х ліквідаторів, — сказав Юрій Бондарюк і закликав їх і всіх ліквідаторів, які відійшли в світ інший, пом’янути хвилиною мовчання.

— Ліквідатори — це одна велика сім’я, треба і нам об’єднатися в одну організацію.

На завершення мітингу ведуча подякувала за мужність і самовідданість членам громадської організації «Козятинське міське громадське об’єднання «Союз Чорнобиль України», та членам громадської організації «Ветеранів-ліквідації аварії на ЧАЕС та членів їх сімей Козятинської міської територіальної громади» та побажала їм сили і здоров’я

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up