Їхали п’ять днів без сну, щоб доправити нам допомогу з Фінляндії

Їхали п’ять днів без сну, щоб доправити нам допомогу з Фінляндії
Частину допомоги, яку привезли з Фінляндії, передали на Козятинську ЦРЛ
  • Нещодавно до України привезли велику партію гуманітарної допомоги від наших фінських друзів.
  • Серед речей чимало тих, які фіни робили власноруч: шкарпетки, які в’язали бабусі для малюків, матусь і бійців, буржуйки, які учні шкіл та училищ робили разом із викладачами, а ще — предмети для виготовлення окопних свічок за новою технологією.
  • Частину допомоги волонтери привезли до Козятина, зокрема для нашої лікарні

Чверть тисячі покришок, буржуйки, бочки для зберігання води та інші предмети, необхідні для військових, медичне обладнання й розхідні матеріали, дитячі речі та харчування, предмети гігієни, корми два тварин, аптечки — велику партію гуманітарної допомоги доправили фінські волонтери до України. Вантаж супроводжувала Катерина. Вона народилася у Черкасах, але з 1991 року мешкає у Фінляндії, а її чоловік Олексій родом із Козятина. Катерина допомагає Україні з перших днів повномасштабного вторгнення.

— Ми всі дізналися про те, що тут відбувається, вранці 24 лютого, — розповідає Катерина. — Телефон буквально розривався. Мені почали телефонувати, тому що знали, що моє коріння в Україні. Я навіть не знаю, як це все закрутилося, що ми почали волонтерити. Ми допомагали і виїжджати фінам, які були на той момент в Україні, і переправляли гуманітарні вантажі — медицину, дитяче харчування, памперси та інші необхідні речі.

Спочатку Катерина допомагала формувати гуманітарні вантажі, потім почала їх сама супроводжувати. Відтоді практично щомісяця вона навідується до України.

Відео дня

— Перша фура, якою я заїхала в Україну, прибула в листопаді 2022, — продовжує волонтерка. — Тоді ж приїхала і наша перша гуманітарна допомога для Козятина. Ми зібрали все, що могли. Тоді вся Україна була чорна, ніде не було світла. Ми перетнули кордон о третій ночі і нас не могли прийняти через відсутність електроенергії, генератори не справлялися.

Шлях, який мусять долати волонтери, щоб привезти гуманітарну допомогу, не легкий і доволі тривалий, адже відстань між нашими країнами більш ніж три тисячі кілометрів. Цього разу Катерина їхала до кордону з Україною п’ять днів — фура рушила з Гельсінкі у п’ятницю, а прибула до України лише у вівторок. Попри усі труднощі, які довелося подолати, волонтери благополучно дісталися до пункту призначення і привезли допомогу.

— Цього разу ми привезли крісла колісні, вертикалізатори, ходунки, — розповідає Катерина. — Ці речі стають у нагоді не лише у військових госпіталях, адже у нас є і люди з інвалідністю, і люди похилого віку. Ми привезли дуже багато одягу та взуття на дитячі будинки. У нас сформовані бокси: для малюків від року до трьох, для дітей 4-8 років і підлітків від 9 до 16. Привезли спорядження для ЗСУ: багато покришок, буржуйки, грілки для рук, тому що на це є запити, досі холодно. Також ми доправили аптечки, бинти, катетери, маски, вологі серветки, памперси для дорослих. І навіть корм для тварин.

Деякі речі, які везуть до України, фіни роблять власноруч. Катя каже — бабусі взялися в’язати шкарпетки і для військових, і для новонароджених, і для їхніх мам. А діти 14-19 років разом із викладачами роблять буржуйки.

— Я їх називаю буржуйки-ракети, тому що вони зовні мені ракети нагадують, — продовжує Катя. — Вони значно менші за звичайні, важать всього 3-5 кілограмів. Туди закидаєш дрова, ставиш на неї каструльку і можна їсти зварити. Вона не дає стільки диму, як звичайна буржуйка. Діти пишуть на них свої імена, скільки їм років. Був випадок, що військові, яким ми передали партію таких буржуйок, записали для дітей відео зі словами вдячності. Їх це розчулило.

Гуманітарну допомогу вдалося зібрати і доправити завдяки Товариству українців у Фінляндії та іншим організаціям, які надають необхідні речі, зокрема, це церкви. Товариство українців у Фінляндії покрили витрати на пальне для фури, а доправили вантаж завдяки логістичному центру Auta Ukrainaa Logistiikkakeskus. Допомогу, яку привезли в Україну, розподілили між різними волонтерськими організаціями та фондами. Частину передали на фонд «Бойовий волонтер України», до якого входять також козятинчани.

— Серед речей, які ми привезли у Козятин — покришки, памперси, предмети жіночої гігієни, дезінфектори, бинти, вологі серветки, спорядження для ЗСУ (каримати, спальники), ноші, каталки, милиці, парафін, вогнегасники, буржуйки, — каже Катерина.

— Бинти та вологі серветки ми вже передали хірургічному відділенню Козятинської ЦРЛ, — додає Сергій Гайдучок, волонтер фонду «Бойовий волонтер України». — На опорний ліцей ми передали тримачі для проєкторів. Також «Новою поштою» відправили вантажі зі спорядженням для ЗСУ. Решту допомоги, яку надали на фонд, ми розподілимо і будемо відправляти відповідно до запитів. Також Катерина передала нам інструкцію від чоловіка, що мешкає у Фінляндії, який придумав нову технологію виготовлення окопних свічок. Для гніту він використовує кору берези. Свічка маленька, але дуже довго горить. Окрім інструкції чоловік передав також шматочки кори. У нас в Козятині є таксист, який крутить окопні свічки для ЗСУ, ми віддамо це йому.

— Вся Фінляндія вболіває за Україну, — додає наостанок Катерина. — Фіни дуже боляче сприймають те, що у вас відбувається. Самі через це пройшли, знають, що це таке, хоч це і тривало всього три місяці (йдеться про Радянсько-Фінську війну 1939-1940 року — авт.).

 

Читайте також:

Зозулинецькі волонтери відзвезли на фронт авто, який виконуватиме евакуаційні завдання

«Кожна сітка захищає життя не одного бійця ЗСУ»

На «блок пості», колядками і щедрівками: дітки назбирали понад 10 тисяч гривень на прилад нічного бачення

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up