Як козятинчани святу Трійцю відзначали і готувалися до свята Купала

Як козятинчани святу Трійцю відзначали і готувалися до свята Купала
  • Трійця, П'ятидесятниця, Зелене свято - так в Україні називають торжество, присвячене триєдності Бога.
  • В цьому році через пізню Паску Зелені свята співпали ще з одним релігійним святом. Адже в ніч 23 на 24 червня християни тепер
  • відзначають Івана Купала. Як то було у нашій розповіді.

Традиційно на Трійцю ми пішли у храм Покрови Пресвятої Богородиці, де настоятелем отець Василь. На Богослужінні він проводив святкову літургію. В молитвах до Бога згадував Україну, наших воїнів і молився за їх здоров’я. В українських народних традиціях свято Трійці пов’язане із зеленню, тому крім татарського зілля прихожани храму взяли з собою до освячення трави, що застосовуються в медицині та букети лісових квітів. За давньою традицією у це свято всі люди одягали найошатніший і найгарніший одяг. Не стало винятком в цьому плані зелені свята на Трійцю 24.

Після служби Божої отець Василь звернувся до прихожан храму:

Відео дня

— Я сьогодні хочу всіх вас привітати з цим святом, побажати вам щастя, здоров’я, Божого благословення. Привітати воїнів української армії, лікарів, волонтерів, які сьогодні, 23 червня, дійсно роблять велику справу для того, щоб ми могли жити в мирі і злагоді. Діти, внуки і правнуки наші могли ходити до школи молитися і дякувати Господу Богу. Побажати їм всім щастя, здоров’я, щоб вони поверталися здоровими і живими додому, а Господ їм послав Духа святого на многії літа.

Церковний хор разом з прихожанами храму стали співати «Многая літа».

Після пісенного твору прихожани з середини храму вийшли на подвір’я церкви, а отець Василь після короткої милитви став освячувати зелень прихожан. Освячував священник людей і зелень від щирої душі та від імені Бога батька, Бога сина і духа святого.

Ще раз привітав прихожан храму зі святом та нагадав, що другий день Трійці співпадає зі святом Івана Купала.

Коли прихожани храму стали розходитись по домівках, ми запитали у них, що спільного мають «Зелені свята» зі святом Купала.

— Як і на Трійцю, так і на Івана Купала наші предки вірили у цілющу і магічну силу рослин. Кожне зілля мало своє значення і було помічним для іншої потреби. На Трійцю трави збирали для захисту домівки і як данину і шану духам. А на Купала їх збирали більше для медичних потреб, заплітали в одяг і віночки на голову для ворожіння, — сказала прихожанка храми Покрови Тетяна.

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Інна Мельник

    Ви хоча б перш ніж писати статтю почитали про що пишете. Не має такого релігійного свята як Івана Купала, це язичницьке свято яке жодного відношення до Християнства не має, і до церкви Христової.

keyboard_arrow_up