Як колись святкували 1 травня у Козятині

Як колись святкували 1 травня у Козятині
Це був кінцевий пункт, куди прямувала першотравнева демонстрація. Старий вигляд центральної площі
  • Одним із важливих свят за часів Радянського союзу був День солідарності трудящих.
  • У ту епоху було прийнято на цей день влаштовувати паради.
  • Ми розповімо трохи про історію свята та особливості святкування у нашому місті.
     

Перше травня і сьогодні у нашій країні є святом, але вже три роки воно має нову назву. Якщо раніше це був Міжнародний день солідарності трудящих, то нині це — День праці. За часів Радянського союзу його святкували з особливим розмахом. А у нашому місті напередодні першого травня навіть влаштовувати виробничі змагання. Інформацію про це ми знайшли у книзі Зої Вільчинської «Наша історія».

«Колектив вагонної дільниці гідно готується до 1 травня. Він визвав на соцзмагання депо. Робітники зобовязалися встановити в цехи концепропитки, відремонтувати приміщення кузні, побудувати автоматичний цех з місцевих ресурсів і встановити іспитовий стіл для проби автогальмового приладдя і інше», — писала місцева газета «Колективна праця» у 1944 році.

До речі, під час німецької окупації на перше травня теж давали вихідні, але парадів у місті не влаштовували. Про це ми дізналися з газети «Нова доба», що виходила в 1941–42 роках у Козятині.

Відео дня

У повоєнні роки традиція проводити паради відновилася і зберігалася дуже довго. Про те, як святкували Перше травня у Радянські часи, нам розповіла місцева мешканка Леся. Школярів збирали на парад, хоча долучалися також і працівники залізничних підприємств. До прикладу, у параді брала участь ВОХРА. Працівники брали участь у дійстві у якості музик.

Школярі, вдягнені у шкільну форму з червоними хустинками на шиї вишиковувалися на вулиці Героїв Майдану біля школи № 2. У руках багато хто тримав таблички з написами російською «Мир! Труд! Май!».

— Найстрашніше було у 1986-му, — розповідає Леся. — Нас зігнали на парад. Ніхто не знав, що вибухнув Чорнобиль, ніхто нікому нічого не сказав. Ми стояли з непокритими головами. А тоді так сонце пекло!

Кінцевою точкою радянських парадів на перше травня у нашому місті була площа, адже там стояв пам’ятник Леніну. Тому школярі йшли колоною вздовж центральної вулиці до площі, де проводили мітинг. Після цього всі йшли святкувати. Особливо полюбляли дорослі ходити в парк, тому що на тому місці, де сьогодні «клітка», стояли бочки з пивом.

Паради на перше травня проводили в нашому місті і за часів Незалежності, хоча з зі значно меншим розмахом і без мітингів на центральній площі. Просто комуністи йшли невеликою шеренгою від школи № 2 вздовж вулиці Героїв Майдану, яка ще тоді називалася Леніна.

Пізніше демонстрації проводити перестали, а пам’ятник Леніну зруйнували. Було це узимку 2014-го, коли країною прокотилася хвиля так званих Ленінопадів. Від нашого пам’ятника спершу залишилися лише ноги Леніна і постамент, на якому він стояв.

Певний час залишки пам’ятника ще були на площі. Сьогодні про нього нагадує лише порепаний асфальт.

З історії свята

Перше травня почали святкувати у США. Історія свята бере свій початок від 1866 року. Саме тоді працівники вийшли на протест проти 16-годинного робочого дня. Робітники вимагали, щоб робочий день скоротили вдвічі.

Джерело фото: РБК-Україна

В Україні перше травня вперше відзначили у Львові у 1890-му році. Тоді на площі Ринок зібралося близько чотирьох тисяч мітингарів.

Цікаво, що День праці святкували навіть у Російській імперії ще до революції. А в часи Радянського союзу це свято спершу називалося не Міжнародний день солідарності трудящих, а День інтернаціоналу.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Емнов

    кто нө жил при Союзө многоө потөрял в этой жизни сөйчас она бөзликая и бөзнравствөнная  во власти дөнөг
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up