Внаслідок пенсійної реформи пенсії підвищать від двохсот до понад тисячі гривень

Внаслідок пенсійної реформи пенсії підвищать від двохсот до понад тисячі гривень

В Україні влада планує впровадити масштабну пенсійну реформу, в рамках якої відбудеться «осучаснення пенсій», скасування 15-відсоткового обмеження для працюючих пенсіонерів і створення солідарної системи пенсійного страхування
 

Осучаснення пенсій

Обов’язкове осучаснення пенсій (перерахунок пенсій, які не змінювались майже п’ять років) – складова частина пенсійної реформи, яку Уряд запропонує розглянути парламенту до парламентських канікул, аби здійснити перерахунок уже з 1 жовтня цього року.

«Осучаснення пенсій» – це відновлення соціальної справедливості в обчисленні пенсій незалежно від року її призначення. Наразі розміри пенсій залежать від року призначення й відрізняються більше ніж у 3 рази.

Відео дня

Пенсія українців залежить від трьох показників: зарплатні працівника, стажу та показника середньої заробітної плати по Україні, який застосовується при обчисленні пенсії. Оскільки середня зарплатня зростає з кожним роком, пенсії українців повинні «осучаснюватись». Однак востаннє цей процес відбувався у 2012-у році, але із застосуванням показника середньої заробітної плати по Україні за 2007 рік (1197,91 грн).

За цей час середня зарплатня, яка застосовується при обчисленні пенсії, зросла більше ніж втричі (до 3764,4 грн). У результаті пенсії навіть не досягають розміру прожиткового мінімуму.

Уряд пропонує перерахувати пенсії близько 5,6 мільйонам українцям (всього в Україні 11,9 мільйона пенсіонерів). Унаслідок реформи частина пенсіонерів після «осучаснення» отримуватиме вдвічі більше.

Уряд також виконає своє зобов’язання щодо перегляду пенсій, який передбачений бюджетом на 2017 рік. У державному бюджеті на цей рік зафіксоване підвищення прожиткового мінімуму і мінімального розміру пенсій двічі протягом року – з 1 травня та з 1 грудня 2017 року. Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (мінімальна пенсія) з 1 травня становитиме 1312 грн, а з 1 грудня – 1373 грн. Тобто для близько 8 мільйонів пенсіонерів (розмір пенсійних виплат яких залежить від мінімальної пенсії), пенсія зросте щонайменше на 10%.

Скасування обмежень для працюючих пенсіонерів

З жовтня поточного року уряд пропонує скасувати 15-відсоткове зниження пенсій працюючим пенсіонерам. З 2,3 млн працюючих пенсіонерів нині пенсії знижуються у 494 тис. Планується, що ті, хто працює, отримуватимуть заробітну платню і пенсію в повному обсязі.

Справедлива пенсійна система

Основний принцип пропонованої реформи – створення справедливої солідарної системи пенсійного страхування, яка складатиметься з трьох компонентів. По-перше, будуть запроваджені єдині правила визначення розмірів пенсійних виплат (крім військовослужбовців). По-друге, встановлено чітку залежність розміру пенсії від суми сплачених страхових внесків і тривалості участі у страховій системі. І головне, уряд не збирається вирішувати проблеми вітчизняної пенсійної системи шляхом підняття пенсійного віку. Це означає, що в запропонованій пенсійній реформі не буде пункту щодо підняття пенсійного віку.

Анна Сергієнко
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Збиралися виділити гроші на проєкт по ремонту сходів будинку культури, але не вийшло 19:01 Козятин зібрав 122 тисячі гривень для ЗСУ на благодійному ярмарку photo_camera 17:39 У нашому районі жорстоку вбили матір двох дітей. Підозрюваний — 17-річний хлопець photo_camera 17:35 Не встигнемо розслабитися: після спеки очікується різка зміна погоди Від читача 13:58 Проект “Брама” 16:06 У Козятині медиків привітали з професійним святом photo_camera 15:05 Вилучаються з обігу 500 гривень старого зразка: що вам потрібно знати 11:35 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 11:00 Вивіз сміття з Талимонівки і майже копійчаний техогляд — що замовляла міська рада Козятина у червні 10:27 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:01 Удар прийняла сусідня область: наслідки ворожої нічної атаки для енергосистеми 09:33 Цей день, 26 липня: історія, заборони та прикмети 09:30 Буде кілька черг відключень: як вимикатимуть світло 26 липня 09:25 Микола Філонов: Самгородоцька громада отримає 80 тисяч на облаштування Стіни пам’яті (Пресслужба БФ) 08:27 Проблеми дозвілля дітей вилізли на поверхню.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up