Вигребли два великих мішки сміття на Водокачці

Вигребли два великих мішки сміття на Водокачці
  • «Нам потрібно піклуватись про нашу землю», — каже козятинчанка Алла.

  • Жінка вирішила організувати суботник і поприбирати одну з улюблених зон відпочинку мешканців нашого міста — острів на Водокачці.

  • Долучилися і ми. За півтори години ми разом розчистили найбруднішу галявину за стадіоном

Колись до Дня міста ми готували публікацію про «фішки» Козятина. Одна з таких — зона відпочинку на Водокачці. Адже ми єдине місто у Вінницькій області, яке має стадіон на острові. Та на острів приходять не лише для того, щоб грати у футбол, волейбол та займатися іншими видами спорту. Паркова зона за стадіоном — місце №1, де козятинчани збираються на пікнік. І якщо за територією стадіону слідкують — і сміття прибирають, і лавки лагодять, і освітлення ремонтують, то паркова частина острова захаращується вже багато років.

— Днями ми з подругою прогулювалися на Водокачці, — розповідає козятинчанка Алла. — Які там гарні лебеді! Цією красою можна милуватися дуже довго. Ми навіть відео зняли. Але озираєшся назад, на острів, і бачиш під ногами одне сміття. Мене це дуже вразило. Така гарна природа, але як неповажно ми до неї ставимося. Невже там ніхто ніколи не прибирає? Та з цього острова можна було б зробити цукерочку.

Так у Алли й виникла ідея організувати суботник. Ми також вирішили долучитися до корисної справи. Зустрілися в неділю, 8 жовтня на містку. Спочатку пішли оглянути острів, щоб вибрати ділянку, яку будемо прибирати.

Відео дня

— Тут колись було єврейське кладовище, — показує Алла територію одразу за парканом стадіону. — Я пам’ятаю, коли я була дитиною, тут були великі надгробні камені у формі чобіт. Потім їх звідси забрали, територію розрівняли і сказали, що тут буде парк. Про це треба розповідати дітям, це ж наша історія, яку ми маємо знати.

Ми йдемо в глиб острова і виходимо на галявину. На перший погляд здається, що сміття тут не так вже й багато. Але це лише на перший погляд — воно просто розкидане. Вирішуємо прибирати саме тут, позаяк це найзасміченіше місце на всьому острові.

Одягаємо рукавички. Алла дістає два 150-літрових пакети для сміття. І ми беремося за роботу. І якщо биті скляні пляшки, вологі серветки, пластикові стаканчики та упаковки від сухариків очікуєш побачити серед купи сміття, то жіночі джинси — зовсім ні. Це ж не звалище, це зона відпочинку.

— Декілька років тому ми поїхали з «Агролісом» садити дуби в Іванковецький ліс, — паралельно розповідає Алла. — Ми зайшли в глиб лісу і я була вражена. Там стільки сміття! Я ще б зрозуміла, якби це була окраїна лісу, але хто ж іде в глиб лісу викидати?! Я довго не думаючи беру звичайний пакет і йду збираю це сміття. Працівники «Агролісу» на мене дивляться великими очима. Ще був якось випадок, вирішили ми з подругою піти в ліс по гриби. Йдемо, бачимо, в посадці повно сміття. Ми так само стали і прибрали його. 

За півтори години два величезних мішки вже повні. І це тільки з однієї галявини. Якби обійти всю територію острову, треба було б ще декілька 150-літрових пакетів. Несемо їх до баків зі сміттям. Паралельно забираємо пластикові стаканчики та пляшки, які трапляються по дорозі.

— Нам потрібно піклуватися про нашу землю, — каже Алла. — Ці всі упаковки, пляшки, скло — воно ж не розкладається. Якщо його ніхто не забере, воно лежатиме тут сотні років. І Водокачку треба розчистити, бо вона вже скоро заросте так, що навіть качки з лебедями плавати не будуть. В Європі дітям в школі на уроках розповідають, як правильно сортувати сміття. Тому там наймолодші знають, що пластикові пляшки треба кидати в окремий пакетик, а паперові відходи — в інший. І автомати там спеціальні стоять, де пластикові пляшки міняють на монети. Поставити б у нас такий, то ці пляшки на острові не валялися б.

Наостанок додамо, що 5 жовтня у Козятинській громаді стартував місячник благоустрою. Сподіваємося, зону відпочинку на Водокачці він не омине і там поприбирають як слід. Бо враховуючи те, в якому стані паркова зона — туди комунальники навідуються вкрай рідко.

 

Читайте також:

Вітер повалив дерева. Показали відео, як поліцейські розчищають трасу

Жах на ринку, циганський хутір без води, і куди ділись переходи через колії

«Маємо уже замовляти проєктно-вишукувальні роботи»: у Козятині планують будувати укриття для дітей

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Евгений Станиславович

    Ліс Медведівский прибрали після себе
  • Петр Мельничук

    Все це добре. Але хто це все засирає. Не з Вінниці ж сміття привозять.

keyboard_arrow_up