Від 12 до 20 годин без світла: експерти прогнозують кілька сценаріїв на зиму

Від 12 до 20 годин без світла: експерти прогнозують кілька сценаріїв на зиму
  • Цьогоріч українцям варто готуватися до тривалих відключень електроенергії.
  • За прогнозами експертів, взимку можемо залишатися без світла від 12 до 20 годин на добу.
  • Все залежатиме від інтенсивності обстрілів енергетичної інфраструктури та погодних умов.

За оптимістичним сценарієм, світла взимку може не бути до 12 годин на добу, за песимістичним — до 20 годин. Про це йдеться в аналітиці від Центру протидії дезінформації.

Інформація щодо обсягів генерації та стану відновлення пошкоджених об’єктів через безпекові міркування в умовах воєнного стану залишається закритою для широкого загалу. Втім експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, залежно від розвитку подій, прогнозує кілька сценаріїв ситуації в енергетиці в осінньо-зимовий період. 

«За оптимістичним прогнозом, якщо на стабільній основі працюватимуть 8-9 енергоблоків АЕС, а зима буде помірною, без сильних морозів, планується відновлення близько 3 ГВт (3000 мегават) із 6 ГВт пошкодженої потужності. За такого розвитку подій можливі відключення електроенергії тривалістю до 12 годин на добу, — зазначає експерт. — Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2000 мегават потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6-7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться в кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо росія продовжить атакувати українську енергетику, то цієї зими українці можуть проводити до 20 годин на добу без світла та опалення».

Відео дня

За словами члена енергетичного комітету Верховної Ради Сергія Нагорняка, при температурі -10°C українці можуть очікувати відключень електроенергії приблизно на 10-12 годин на добу. Можливі відключення і до 14 годин.

Повністю уникнути відключень світла цієї зими не вдасться. Все залежатиме від того, наскільки успішними будуть російські атаки, яка буде погода і наскільки швидко вдасться відновити енергосистему. Якщо все піде добре, відключення будуть короткими.

Крім державних заходів, кожен з нас може підготуватися до відключень світла. Для цього варто мати вдома різні пристрої для зарядки гаджетів та освітлення: від повербанків до зарядних станцій чи сонячних панелей.

 

Читайте також:

Кого і коли вітати з днем ангела: календар іменин на вересень 2024

Церковний календар на вересень 2024 року: коли та що відзначаємо

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Yevhen Myshko

    Пусть лучше расскажут, сколько миллиардов выделили на защиту энергосистемы и куда они делись!
  • Елена Стецюк

    Огидно навіть писати коментарі до таких постів, але все-таки дивують люди, які ставлять схвальні лайки до них...
  • Marina Stelmakh

    В енергетичній сфері коштів - надлишок. Енергетики і співробітники дочірніх "маркетингових агенств" для відмивання коштів отримують мільйонні зарплати, знімають квартири за 100 тис.грн/місяць, всі ті пошкодження можна було поремонтувати за 2 дні, і не влаштовувати цирк з відключеннями. Якби влада була на своєму місці - давно вже провели б аудит і тих доходів, і тих пошкоджень, але ніхто нічого не бачить і не може. Українців вичавлюють з України і відключення - один з інструментів.
  • Ядвига Ядвіга

    досить розповсюджувати уйню!!!Ави будете терпіти холоднечу у квартирі,знаючи ,що вірхівка живе в комфорті,і дорога  на конченну заспу освітлюется 24 години величезними лампами!!

keyboard_arrow_up