Ветерани пропонують приєднати до нас Погребище та Калинівку

Ветерани пропонують приєднати до нас Погребище та Калинівку
  • Відповідно до нового поділу на субрегіональні одиниці, Козятинщина має увійти в район із центром у Хмільнику.
  • До владних структур з цього приводу вже зверталися депутати міської ради з проханням переглянути цей поділ і зробити районний центр у Козятині.
  • Своє звернення підготувала і Міська рада ветеранів.

Нагадаємо, що за постанову “Про утворення та ліквідацію районів” у Верховній раді проголосували 17 липня. Спершу поділ на нові райони затвердили у профільному комітеті. Згідно з цим поділом на Вінниччині мало бути п’ять субрегіональних одиниць: Вінницька, Могилів-Подільська, Тульчинська, Гайсинська та Хмільницька. Хоча розгладали різні варіанти, за одним з яких передбачалося утворення Козятинського повіту, куди б увійшли Хмільниччина, Калинівщина та Погребищанський район.

Спершу депутати голосування за постанову відтермінували. Відтак до документу внесли ще шостий район на теренах Вінниччини - Жмеринський. Проте все інше залишилося без змін - чотири ОТГ, що утворяться на Козятинщині, мають увійти в район із центром у Хмільнику.

Із цього приводу депутати міської ради зверталися до Кабміну та Мінрегіону і просили зробити центром Козятин. При чому ще до того, як новий поділ затвердили у профільному комітеті. А за тиждень до сесії Верховної ради, на якій проголосували за постанову про райони, прийняли рішення звернутися ще й до Президента та голови ВР. Проте ці звернення не врахували.

Відео дня

Своє звернення до Президента підготувала і Міська рада ветеранів. Копії надіслали голові Верховної ради, міністру розвитку громад та територій та голові Вінницької ОДА. У тексті звернення ветерани наводять аргументи, чому Хмільник не може бути районним центром.

“Територія доступності для району визначається в 60 кілометрів (тобто, для найвіддаленішого села відстань до адмінцентру не може бути більше 60 кілометрів). (...) Від найвіддаленішого села Кашперівки відстань до Хмільника близько 112 км.

(...) Місто (Козятин - авт.) має потужний промисловий комплекс, а, відповідно, і більший бюджет. У місті Козятин найкраща логістика, 6 автомагістральних шляхів і залізниця, що робить дуже зручним під’їзд громадян в разі потреби. У нас найкращий м’ясокомбінат, якому ось кілька днів за конкурсом було присвоєне перше почесне місце в Україні, у нас залізничний диспетчерський пункт, який обслуговує залізницю від Жмеринки до Шепетівки”, - йдеться у тексті звернення.

Ветерани просять Президента посприяти правильному підходу до реформи децентралізації. І як один із можливих варіантів пропонують приєднати до нас Погребищанський та Калинівський райони. А ще просять приєднати до Козятинської ОТГ Журбинецьку та Дубово-Махаринецьку сільські ради, мешканці яких хочуть увійти до нашої громади.

Нагадаємо, що в офіційному інтернет-представництві Президента зареєстрували петицію “Козятин та Козятинщина проти входження до Хмільницького району”. Збір підписів триватиме ще 33 дні. Поки під петицією 329 голосів з 25 тисяч необхідних. Підписатися можна за посиланням

Думка експерта

- Ні Кабмін, ні Мінрегіон це питання вже не змінять. Є рішення Верховної Ради. Воно визначило формат районів. Змінити його зараз - технічно складно і часу вже немає. Як на мене, питання в іншому - а яка різниця мешканцям, де районний центр? Я сам з Калинівки, мені може й хотілося б, щоб центр був там, але жодних послуг район не надає, всі базові функції перейдуть в ОТГ, тому окрім зміни назви району ніяких змін для мешканців я не бачу. І саме це в першу чергу треба людям пояснювати, - каже Андрій Кавунець, громадський діяч.

Чому втрата статусу районного центру - це не страшно, експерт пояснював раніше на своїй сторінці у Фейсбук. У своєму дописі Андрій Кавунець зазначив, що за адмінпослугами до районного центру їздити не доведеться, бо громадян обслуговуватимуть у ЦНАПах. Лікарні теж не закриють, оскільки медичні заклади фінансуються напряму з Національної служби здоров’я. Тому для звичайних людей по суті нічого не зміниться, коли центром нашого району стане Хмільник.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up