«Усі козятинські самшити пропадають від вогнівки»

«Усі козятинські самшити пропадають від вогнівки»
Фото ілюстративне
  • Нашестя самшитової вогнівки спостерігають мешканці нашого міста. Ця комаха поїдає кущі одного із найпопулярніших живоплотів — самшиту.
  • Як боротися з цим шкідником — з’ясовували наші журналісти

Два тижні тому ми повідомляли, що у дачному кооперативі «Вишенька» завелися невідомі жуки, схожі на рисових довгоносиків. Козятинчани не лише активно читали цю новину, а й коментували. І писали під публікацією не тільки про незрозумілих комах.  «Не в тему, але… Ви помітили, що всі козятинські самшити пропадають від самшитової вогнівки? Мені дуже шкода бачити по всьому місту нещасні голі самшитові гілки. Чому їх не рятують? Лікарня, будинок «Оранта», підприємці, що висадили кущики обабіч тротуарів — лікуйте рослини!» — коментар такого змісту залишила Лариса Цимбалюк.

«Так, цього року вперше самшитова вогнівка на самшиті. Одна обробка не допомагає, потрібно декілька», — відповіла на це Ірина Данькевич.

За даними Вікіпедії, самшитова вогнівка — це небезпечний шкідник, який харчується різними видами самшиту. Зовні вона дещо схожа на добре відому нам міль, але із однією важливою різницею — у вогнівки крила не сірого, а білого кольору.

Відео дня

Посилаючись на ентомолога Володимира Крамарця, Вікіпедія стверджує, що вперше у нашій країні самшитову вогнівку виявили десять років тому неподалік від Мукачева. На Закарпаття шкідник потрапив зі Словаччини. У 2019 році вогнівка почала їсти кущі самшиту у Львові. Поширилася вона і в інших регіонах України, серед яких Київщина, Харківщина та південні області.

Не такий небезпечний сам метелик, як його личинки, адже саме гусінь самшитової вогнівки харчується листками рослини. Молода комаха зазвичай об’їдає верхню частину листка і хоч внутрішня тверда структура залишається неушкодженою, із часом пошкоджені листки починають гинути. Старі личинки можуть з’їсти майже увесь листок, залишивши тільки центральну жилку та зовнішні краї. 

Кущі, уражені вогнівкою, одразу видно — на них з’являється щось подібне до павутиння. Це шовкові нитки, якими шкідник обплітає рослину. На деяких кущах самшиту у Козятині ми й справді бачили щось подібне до павутиння.

Щоб з’ясувати, як боротися із вогнівкою, ми звернулися до магазину, який спеціалізується на продажу насіння та препаратів для рослин.

— Спочатку рослину треба обробити препаратами, — розповідає продавчиня Наталія. — Це може бути «Сальто», «Вертимек», або ж «Антигусінь» і «Самшит», останні два випускає «Аптека садівника». Але ще обов’язково потрібно використати антистресант. Коли наносяться на рослину препарати, а для боротьби із вогнівкою подвоюється доза, дається антистресант для того, щоб рослина відновилася і щоб зняти стрес. Вогнівка витягує сік, сушить рослинку, а антистресант знімає стрес із рослини і дає їй можливість відновитися. Це окремий препарат. Це може бути «Мегафол», «Ізабіон». Їх є дуже багато.

За словами Наталії, рослину можна обробити одразу і антистресантом, і засобом боротьби із комахами. Однак обов’язково потрібно буде ще провести повторну обробку куща.

— Через 12-14 діб потрібно повторити обробку рослини, — каже Наталія. — Це для того, щоб вбити личинки. Якщо хвороба тільки-тільки з’явилася і кущ не сильно уражений, можна якимось одним препаратом скористатися. Якщо вогнівка прогресує і кущі вже «попечені», краще поєднати два-три препарати. І обов’язково використати антистресант. А вже потім зістригти уражені кущі.

 

Читайте також:

У кооперативі «Вишенька» нашестя невідомих комах

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Андрій Макоїд

    Ампліго вам в допомогу, або Енжіо. Гусінь дохне через годину після обробки. Дозу подвоїти бажано.
  • Валентина Данилко

    Дякую за інфо про вогнівку на самшиті,будемо спостерігати ,бо саме посадили восени,а на сьогодні тьфу-тьфу ростуть

keyboard_arrow_up