У кооперативі «Вишенька» нашестя невідомих комах

У кооперативі «Вишенька» нашестя невідомих комах
  • На околиці Козятина помітили якихось нових комах, яких раніше не помічали.
  • «Їх тут так багато, що це просто жах», — кажуть дачники.
  • Що це за комахи і чи несуть вони якусь небезпеку?

Про комах, які з'явилися на території кооперативу «Вишенька», першим повідомив козятинчанин Сергій.

— Зі сторони поля, де росте пшениця, на дачне товариство ціле нашестя якихось жуків. Їх є так багато, що вони в траві, на деревах, на городніх рослинах і пішки ходять дорогою, — казав він. — Може ви напишите, а біологи хоч підкажуть, що воно таке і як з ним боротися.

Телефонував нам пан Сергій ввечері в середу, 10 квітня, а наступного дня ми поїхали до кооперативу «Вишенька» знайомитися з непроханими гостями.

Відео дня

Ще до воріт дачного товариства ми зустріли двох жінок пенсійного віку і запитали у них, чи їм дошкуляли невідомі комахи. 

— Ні, ми майже зранку на дачі працювали і чогось, щоб на землі повзало чи в повітрі літало, не бачили. Ви до голови кооперативу зверніться, він повинен знати, — порадили жінки.

Двері контори кооперативу були на замку, тож вирішили запитувати про невідомих жуків у дачників. Зустріли пана Віктора. 

— Не бачив я ніяких жуків. Добре, що дали таку інформацію, то буду дивитися, — каже чоловік.

З пані Альоною ми зустрілися майже в кінці вулички. Її земельна ділянка друга від поля. Запитали, чи вона бачила комах?

— Бачила і не тільки бачила, а й вам покажу. Їх тут так багато, що це просто жах. Он, бачите, на агроволокні темні цятки, то все вони сидять, на сонечку гріються. Вчора чогось їх повно в оцю риночку налізло. Я коли йшла додому, то гарячою водою їх залила. Ті, що залила водою, подохли. Сьогодні прийшла — зверху на ринці сидять два красунчики, тільки вусами шевелять, — розповіла про невідомих гостей пані Альона.

Стали приглядатися, щоб побачити комах. Достатньо було зупинитися на півхвилини, як побачили, скільки їх вилазить з трави на дорогу і тримають курс здебільшого в бік центру садового товариства.

Ми пішли в сторону центральної дороги, дійшли до земельної ділянки пана Олега. Запитуємо у нього, чи йому жуки шкоди не роблять.

— Поки ні, а коли тут приживуться, то будуть, — висловив припущення дачник. — Це аграрій озимину від шкідників покропив, от і ринули сюди ті, на яких отрута не сильно поділа. Їх, на мою думку, з кожним днем стає менше. Цю погань ми переживемо, як би нам з тою, що на сході України, швидше впоратися. 

Ближче до виходу з кооперативу жуків ми не бачили. Найбільш проворні за три дні встигли від поля добігти до середини перших п’яти вулиць кооперативу, і дачники, які зустрілися з комахами, роблять два припущення.

Перше: отрута зробить свою справу і вони загинуть. Друге: вони від отрутохімікатів відійдуть і залишаться біля людей.

Дачники вважають, що саме з цього поля прийшли непрохані гості

Вже вдома ми відео з жуками показували спеціалістам, які в свій час вивчали біологію, але працюють за іншою спеціальністю. Вони запевнили, що розмір цих жуків і їх вид нагадують рисового довгоносика. У чому вони сумніваються, це в забарвленні комахи. У рисового довгоносика більше коричневого забарвлення. На думку пана Миколая, вони скоріш за все загинуть від отрути, якою було покроплена озимина на полі. Пан Андрій не виключає, що біля людей вони можуть прижитися і наводить приклад з колорадським жуком. Колорадський жук їсть листя картоплі, а коли її немає, то цього жука можна побачити навіть на осоті. 

Ми хотіли почути думку ентомолога — спеціаліста, який вивчає комах, але таких спеціалістів не знайшли. Орнітолог Олександр Матвійчук вивчає птахів і частково знається на жуках. 

— Це представник родини довгоносики. До якого виду, визначити не можу, в цьому випадку потрібен фахівець. У світовій фауні відомо понад 60 тисяч видів цих комах. Довгоносики, як більшість комах, є рослиноїдними. Тому безумовно вони можуть завдавати певної шкоди насадженням рослин як диких, так і культурних. Але зазвичай  кожен вид спеціалізується на одному або кількох видах рослин. Тож не виключено, що ті види рослин, які культивуються на дачних ділянках, не є об’єктами харчування цих видів.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (43)
  • Олег Олег

    Звісно несуть, Ковід, ховайся хто може.
  • Olga Dm

    Та які там надзвичайні,-це клоп -вонючка,так ми його в дитинстві називали,полазіт,і улетіт,по свойім делам.
  • Людмила Орлик

    Довгоносик.
  • Марина Ніколаєнко

    Буряки шукають

keyboard_arrow_up