У водоймах Козятина виявили кишкову паличку. Чим це загрожує?

У водоймах Козятина виявили кишкову паличку. Чим це загрожує?
Незважаючи на заборону, на «Водокачці» купаються і дорослі, і діти
  • Брудна вода. Щоліта козятинський міжрайонний відділ лабораторних досліджень відбирає проби води з місцевих водойм, аби перевірити її на наявність шкідливих та небезпечних інфекцій для людини. Адже літня спека «заганяє» людей у ставки, щоб охолодитися та освіжитися. Чи безпечно це робити у Козятині?
  • У лабораторному відділі наголошують, якщо наковтатись води при купанні, може проявитися гастроентероколіт (блювання, пронос, біль у животі)

 

Близько тижня тому фахівці перевірили воду з місцевих ставків. Висновок невтішний.

За мікробіологічними показниками не відповідає нормативам вода у ставку «Талимонівка» та на «Водокачці».

Відео дня

Там виявлено лактозо-позитивні кишкові палочки. А у відкритій водоймі Сокільців (знаний ставок №5) знайшли ті ж самі лактозо-позитивні кишкові палички та яйця аскарид. За даними лабораторних досліджень вода цих відкритих водойм непридатна для купання та відпочинку.

►Табличку «Купатися заборонено» ми знайшли тільки на «п'ятому» ставку. На всіх інших водоймах
люди навіть не здогадуються про небезпеку

Ця інформація поширилася в соцмережах і здивування у козятинчан не викликала. Мовляв, всі знають що вода, наприклад, у «Водокачці» брудна і смердюча. Так Владислав Кірган написав: «Ну, якби очевидно, що тут не можна купатися. Коли там всяке скидається, включаючи трупи тварин». А Володимир Петрович Сушко  пише, щоб перевірили козятинський водогін: «Там ви зробите відкриття нових видів на планеті Земля!»

Небезпека для дітей

Прокоментувати результати водних досліджень та їх вплив на людський організм ми попросили завідувача козятинського міжрайонного відділу лабораторних досліджень Леоніда Ящука. І запитали: «Що загрожує людині, якщо вона буде купатися у брудних водах, заражених кишковою паличкою?»

— Кишкова паличка може бути як у людей, так і у тварин. Це індикатор фекального забруднення. Якщо просто купатися, і не ковтати воду — небезпеки немає. А якщо ковтнути — може проявитися гастроентероколіт (запальне захворювання шлунка, товстого і тонкого відділів кишечника шлунково-кишкового тракту). А це супроводжується блюванням та проносом.  Це небезпека більш для дітей. Адже вони купаються, сміються, пірнають і можуть випадково наковтатися цієї води.

Чи є в ставках холера?

Як повідомили у лабораторному центрі, окрім проб на кишкову паличку, беруться зразки води ще і на форму 30, тобто на холеру — гостру інфекційну хворобу, з високою швидкістю поширення, тяжкий перебіг та високу летальність. Чи є вона в наших водоймах?

— Поки холероподібних ембріонів ми не висіваємо і загрози поширення цієї інфекції немає. 

Також, за словами пана Леоніда, козятинські водойми не обладанні, так як це потрібно. Є відповідні санітарні вимоги для місць масового відпочинку і на місцевих ставках вони зовсім не дотримані.

Тож, козятинчанам слід вирішувати самим — купатися у міських водах, чи поїхати деінде. Варто пам’ятати — дотримуйтесь елементарних правил особистої безпеки та купайтеся в перевірених та дозволених водоймах!

Під час купання забороняється

  • Залазити на попереджувальні знаки, буї, бакени;
  • Стрибати у воду з човнів, катерів, споруд, не призначених для цього;
  • Пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів;

  • Використовувати для плавання такі небезпечні засоби як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачене для плавання;

  • Плавати на плавзасобах у місцях, відведених для купання;

  • Забруднювати воду і берег, прати білизну й одяг у місцях, відведених для купання.

  • Заходити у  воду в стані алкогольного сп'яніння.

Фото та відео: В'ячеслав Гончарук

Нагадаємо:

Як уникнути трагедії на воді. Поради рятувальників
 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Антон Павлюк

    Що значить виявили!Вона завжди там була!!!!Кожен рік одне й те саме! Не набридло?!
  • Юрий Крента

    Шо Апять))))))!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:26 У Козятинській громаді переселенцям роздавали постільну білизну, подушки, кухонний набір photo_camera 19:00 Кататимуть на байках, гратимуть рок і збиратимуть гроші на ЗСУ 16:26 Живий коридор для Героя: Козятин прощатиметься з Сергієм Чернієм 15:05 Козятинська ЦРЛ шукає хірурга, офтальмолога, психіатра. Перелік вільних вакансій Від читача 17:26 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 14:24 Храм Святої Мучениці Параскеви, що у Глухівцях офіційно перейшов до ПЦУ 13:00 Сьогодні — Чистий четвер. Молитви, прикмети та заборони цього дня 12:06 Назвали імена довгожителів-ювілярів травня, яких вітатимуть грамотами та грошима 11:00 Зробили писанки, щоб порадувати бійців у госпіталі photo_camera 10:04 Минає друга річниця, як на війні загинув Герой Віталій Михайловський 09:00 У Пустосі висадили алею ялинок photo_camera 08:22 «Мийка вагонів могла стати міною»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up