«У парку дуже часто відпочиває молодь, тому це як полотно»

«У парку дуже часто відпочиває молодь, тому це як полотно»
  • Парк, великий базар, стадіон — це ТОП-3 локацій, де найчастіше тусується молодь.
  • І саме там можна найбільше побачити графіті та різних написів на лавках, стінах та вікнах. І не завжди вони носять пристойний характер.
  • Школярка з Костянтинівки поділилася ідеєю, як це можна припинити

Нікнейми в інстаграм та номери телефонів, знаки субкультур, усілякі нісенітниці, які не можна публікувати в газеті, написи химерним шрифтом, які вже вицвіли із плином часу. У Козятині сила-силенна графіті та написів на стінах та лавках. Увагу на цю проблему звернула Настя Доценко. Вона — учениця опорного ліцею. Два роки тому дівчина переїхала до Козятина з Костянтинівки, що на Донеччині.

— Те, що у Козятині так багато графіті-вандалізму, я помітила, коли працювала над проєктом з англійської мови, — розповідає Настя. — У нас був проєкт за темою графіті: які з них належать до вандалізму, які ні. Я ходила по Козятину і шукала приклади саме графіті-вандалізму. І їх тут дуже багато.

Ми йдемо з Настею по парку. Усі лавки вздовж алей розписані маркерами і навіть коректорами. Це — яскравий приклад графіті-вандалізму. Ми думаємо, що графіті — це тільки малюнки і чудернацькі написи фарбою з балончика, які були популярні на початку 2000-них, але насправді це не так. До графіті належать будь-які написи і малюнки на стінах будівель. Але як «полотно» використовують не лише споруди.

Відео дня

— Та червона лавка взагалі вся помальована, — показує Настя. — З усіх лавочок вона постраждала найбільше. Тут і непристойності, і пентаграма. Альтанка теж вся розмальована. Так само, як і гірка-паровоз на дитячому майданчику — вона розписана і зовні, і зсередини. Але якщо її фотографувати, доведеться усе ретушувати, тому що там непристойності.

Зачепили навіть фонтан. Він теж розписаний з усіх боків. Настя каже, минулого літа було ще гірше — це вже трохи відмили.

— Ось — мама-анархія, — показує дівчина знак у формі літери «А» в кружечку, намальований чорним маркером на фонтані. — Вислів «Мама-анархія» використовують панки. Це їхній символ. Він ще є біля мосту на знаку пішохідного переходу.

На дитячому майданчику лавки чистіші. Можливо тому, що тут частіше проводять час не підлітки, а дорослі з дітьми. Натомість спортивний майданчик увесь розписаний. Вже пора брати фарбу і замальовувати.

— Запам’ятайте — куріння шкодить здоров’ю, — читає вголос Настя один із написів на турніку. — Тут і писали, що продають щось, і в хрестики-нулики грали. Малюнки, ще малюнки, телефони. На лавках для занять спортом теж є, але не суперсильно. Ось я впізнала зображення з мультфільму «Metal Family». Там батько, мати, діти — всі слухають важку музику, але цей мультик російський.

Йдемо трохи далі, до будівлі, де сцена і туалет. На цій споруді теж багато прикладів графіті-вандалізму. Найбільше постраждала стіна за кліткою.

— Вже який раз тут проходжу і мені здається, що написів стає все більше і більше, — продовжує Настя. — У парку дуже часто відпочиває молодь, тому це як полотно. Графіті-вандалізму ще дуже багато на ринку, і на маленькому, і на великому. На великому базарі є гараж, який весь розмальований і так само прилавки і всередині, і зовні. Молодь найчастіше сидить у парку, на ринку, на стадіоні. Це три найпопулярніших місця. Є ще «курілка» навпроти парку, біля гаражів. Там взагалі напис про сатану і пентаграми.

Ми прогулялися з Настею від парку вздовж вулиці Незалежності. Пройшли метрів 350, не більше. І дорогою нам зустрілося дуже багато написів і на вітринах Старого універмагу, і в інших місцях.

— Я ще так зрозуміла, у Козятині дуже багато фанатів «BTS», — показує Настя графіті на будинку навпроти «Зеленого дому». — Ось графіті на одному будинку, за кілька метрів на будівлі теж великими літерами написали «BTS». У Костянтинівці графіті майже не було. Щойно починали малювати, мешканці нашого міста купували за власні гроші фарбу і зафарбовували ці всі написи. Робили це, тому що знали, що це неприємно, що це все бачать діти.

— Як ти вважаєш, що допоможе вирішити цю проблему? — запитуємо Настю.

— Потрібно намагатися заохочувати молодь до легального стріт-арту, як я бачила біля старого будинку культури є карта України і там відбитки долонь, — відповідає дівчина. — Щоб молодь збиралася і малювала не про сатану, анархію і різні непристойності, а малювали, наприклад, мурали на підтримку ЗСУ чи щось патріотичної тематики. Було б непогано, якби замалювали стіну, яка вже піддалася графіті-вандалізму і зробили там якийсь гарний малюнок всі разом. Щоб підлітки не посміли свою ж працю спаплюжити. Якщо робити дві-три такі акції, вже буде зменшуватися кількість графіті-вандалізму.

 

Читайте також:

Добре, що на стадіоні трохи лад навели, але й шкоди трохи зробили

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Денис

    люблю канзе іксікс
  • Вікторія Шарніло, учителька української мови

    Гарна стаття. Проблема злободенна. Але текст треба редагувати перед випуском.
  • Міша Пржевальский

    Графіті-вандалізму дуже багато на ПРБ. У газовій котельні, на її стінах, в одній вулиці, що ближча до вокзалу, там стіни геть повністю помальовані!

keyboard_arrow_up