У Хмільницькому районі провели вакцинацію від сказу диких тварин

У Хмільницькому районі провели вакцинацію від сказу диких тварин
  • Протягом 18 та 19 вересня 2023 року на території Хмільницького району була проведена пероранальна імунізація диких м’ясоїдних тварин проти сказу.
  • Про це повідомили в Козятинському управлінні Держспоживслужби у Вінницькій області.
  • В розкладанні пакетів з протисказовою вакциною брали участь співробітники Держспоживслужби, місцеві мисливці та мешканці громад.

Як це відбувалося, розповіла ветеринарний лікар Світлана Глінська.

— Враховуючи ситуацію в Україні, осіння кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Вінницької області проводилася методом наземного розподілу принад робочими бригадами, створеними майже при кожній територіальній громаді. Застосовувалися спеціальні приманки з антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, які безпечні для людей і домашніх тварин.

— Розкажіть мешканцям громади, який має вигляд приманка від сказу тварин?

Відео дня

— Приманка має вигляд невеликих брикетів розміром із сірникову коробку із запахом м’ясо-кісткового борошна. В середині брикета міститься желеподібна капсула з вакциною українського виробника проти сказу «Орісвак».

Користуючись нагодою, хочу звернутися до мешканців громади з проханням із розумінням поставитися до заходу з вакцинації диких м’ясоїдних тварин. При виявленні брикетів не брати їх у руки і не руйнувати їх.

— Такий захід ви проводите вперше?

— Ні, не вперше. Ми його не проводили тільки у 2022 році, а до цього брикети з вакциною розкидали з літака.

— Ви очолили бригаду, яка займалася розкладанням вакцини за межами населених пунктів своєї і сусідньої громади. Можете сказати, біля яких населених пунктів ви їх розкладали?

— Це Дубові Махаринці, Блажіївка, Журбинці, Сокілець, Сигнал, Титусівка, село Козятин, Іванківці, Залізничне та місто Козятин. А взагалі такий захід проводиться по всій Вінницькій області. Раніше ця робота проводилася за допомогою авіації, а так як зараз літаки цивільної авіації не літають, ми розкидаємо вакцину побригадно. В травні цього року ми вже робили захід із розкладання вакцин, тепер це робимо повторно.

— Ці брикети треба класти біля нори лисів?

— Ні, не обов’язково, запах брикета приваблює тварину на далекій відстані. Я сама від Білоцерківської траси в сторону Журбинець через кожні 200-250 метрів розкладала вакцину. Навіть сама бачила лисів, що вони там бігали. По лісах забороняється таку процедуру робити. Вакцина розкладається поза населеними пунктами біля узбіччя дороги, біля ставків і де можуть знаходитися лисиці. Вакцину біля нір ми розкладаємо, коли маємо інформацію, що там є ті нори. Після того, як на лиса припинилося полювання, то вони ходять всюди. 

— І наостанок скажіть, скільки ваша бригада розклала доз вакцин і скільки тривав захід із розкладання брикетів?

— Почали о 8.30 з дальніх сіл. Розклали близько 500 доз вакцини і о 14 годині завершили роботу біля міста Козятин.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up