Третя платіжка за газ: скільки будемо платити

Третя платіжка за газ: скільки будемо платити
  • Цього року введуть плату за технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.
  • На сайті Вінницької філії «Газмереж» вже опублікували орієнтовну вартість такої послуги для деяких багатоповерхівок. У цьому списку — 116 будинків у Козятині.
  • Чому для мешканців одних багатоповерхівок це будуть копійки, а дехто може платити суми в півтисячі гривень і більше — відповідь на ці та інші важливі питання з’ясовували наші журналісти

Після того, як у «Вінницягаз» забрали ліцензію, усі мешканці Вінницької області стали абонентами вінницької філії «Газмережі» — компанії з групи «Нафтогазу», яка опікується розподілом газу в нашій області. Саме їй платимо за доставку газу.

Невдовзі буде ще одна платіжка — плата за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж. У неї входить візуальний огляд, перевірка на герметичність, усунення наявних витоків газу тощо.

Під кінець минулого року Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила типовий договір і граничні ціни на вищезгадане технічне обслуговування. І навіть якщо ви не подавали Заяву про укладення Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж із Вінницькими «Газмережами», вас приєднають до цього Типового договору автоматично, за умови, що ви не підписали договір з іншою компанією, яка має право проводити такі роботи і не повідомили про це оператора газорозподільних мереж. Про це зазначають на сайті Вінницької філії.

Відео дня

Де може бути найдорожче

Цього року на Вінниччині плануть виконати техобслуговування у 2 054 багатоповерхівках. Із них 116 — у Козятині. Орієнтовні розрахунки вартості техобслуговування Вінницькі «Газмережі» вже опублікували на своєму сайті.

До прикладу, для п’ятиповерхівки на Винниченка, 25 орієнтовна вартість техобслуговування газових мереж може коштувати 15 гривень 16 копійок з квартири. Натомість для невеликої двоповерхівки на тій же Винниченка, але за номером 10, вартість техобслуговування одному споживачу може обійтися в 273 гривні 64 копійки.

Тарифи для мешканців дев’ятиповерхівок теж різняться. Для Героїв Майдану, 9 орієнтовна вартість техобслуговування для одного споживача може бути 131 гривня 66 копійок. А для мешканця будинку на Героїв Майдану, 15 — всього 8 гривень 45 копійок. Для мешканця будинку Грушевського, 23 тариф може бути 25 гривень 85 копійок, а для тих, хто живе на Соборній, 28 (колишня Пушкіна) — 14 гривень 17 копійок з квартири.

Найкосмічніші тарифи можуть бути для шести будинків у нашому місті. Для споживачів, що мешкають на Винниченка, 44, орієнтовна вартість техобслуговування може бути 510,54 гривні з квартири. Для мешканців будинку на вулиці Артура Венжика, 32А (колишня Кошового) — 513,56 гривні зі споживача. Для мешканців будинку на Захисників України, 70 (колишня 8-ма Гвардійська) орієнтовний тариф може скласти 558,62 гривні з квартири. Ще дорожче може коштувати техобслуговування для тих, хто живе на вулиці Артура Венжика, 58 (приблизно 618,73 гривні зі споживача) та Артура Венжика, 42 (приблизно 639,49 гривні з квартири). Найдорожчий тариф для Довженка, 93 — приблизно 738,33 гривні зі споживача.

Однак це лише орієнтовна кошторисна вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. У Вінницьких «Газмережах» зазначають, що остаточна вартість робіт буде уточнена після проведення технічного обслуговування та складання технічного паспорта. Ознайомитися з усіма адресами можна в Інтернеті за коротким посиланням surl.li/pysdv.

Також у Вінницьких «Газмережах» зазначають, що додатково будуть визначені транспортні витрати. Їх розмір вираховується залежно від того, де розташований ваш будинок. Як розповіли журналісту у вінницькій філії «Газмережі», розрахунки транспортних витрат до адрес також розмістять на своєму сайті. 

А наразі фахівці складають графік виконання технічного огляду газових мереж для всіх будинків. Про це та інше ми поговорили з речницею філії Ларисою Логіновою. Далі її відповіді на наші питання.

Про вибір адрес і ціни

— Чому для технічного обслуговування обрали саме ці 2 тисячі 54 багатоповерхівки у Вінницькій області?

— Ми опрацьовували інформацію, яку надавали нам місцеві органи самоврядування. Брали до уваги строк експлуатації будинків, стан мереж тощо. І відповідно до цих даних обирали ті адреси, де потрібно провести технічне обслуговування у 2024 році.

— Це буде поквартирне обслуговування чи загальнобудинкове?

— Мова йде про загальнобудинкові газові мережі: від точки приєднання будинку до першого крана на квартирах. Але якщо співвласники будинку захочуть отримати поквартирне технічне обслуговування — то вони індивідуально можуть замовити цю послугу. Це доцільно робити, коли буде відбуватися комплекс робіт по будинку. Розрахунок оплати буде окремо і нарахування її також буде на рахунок власника цієї квартири.

— Чому відрізняються тарифи по кожній адресі? Для деяких багатоквартирних будинків техобслуговування коштує менше 1000 гривень на увесь будинок, а в інших — понад 10 тисяч гривень.

— Це залежить від стану мереж, від протяжності мереж і того обсягу робіт, який потрібно буде зробити.

— Як часто потрібно буде проводити технічне обслуговування внутрішньобудинкових газмереж?

— Внутрішньобудинкові системи, строк експлуатації яких становить до 25 років, мають обслуговуватись один раз на п’ять років. Якщо строк експлуатації понад 25 років — раз на 3 роки.

— Які варіанти оплати? Квитанція за технічне обслуговування буде приходити щомісяця?

— За порядком технічного обслуговування газових мереж можливі варіанти оплати за надані послуги управителем — ОСББ чи колишнім ЖЕКом. У такому випадку до нас подається заява про те, що люди мають намір укласти на їхній будинок договір як від колективного замовника. І тоді оплата здійснюється чи ОСББ, чи управляючою компанією (у такому випадку, витрачена сума на техобслуговування буде рівномірно розподілена між усіма і стане складовою квартплати — авт.).

Якщо така заява не надходить, то співвласники будинку, які є споживачами газу, отримають квитанцію для оплати. Ці квитанції люди отримають один раз на рік: у тому місяці, у якому буде проводитись технічне обслуговування за визначеним графіком.

Що буде в разі відмови

— Якщо у людей вже є договір на технічне обслуговування газових мереж з іншою компанією?

— У такому разі вони мають нас повідомити про те, що у них є договір на технічне обслуговування газових мереж з іншим суб'єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.

— Якщо після того, як споживач побачить орієнтовний розрахунок плати на техобслуговування від «Газмережі», захоче обрати іншу компанію, це можливо буде зробити?

— До фактичного надання послуг з технічного обслуговування людина може укласти договір з іншим суб'єктом господарювання на надання технічного обслуговування газових мереж. І повідомити про це нас у 15-денний термін.

— Які наслідки матиме відмова від технічного обслуговування газових мереж для співвласників будинків?

— Непроведення вчасного технічного обслуговування газових мереж, за правилами безпеки систем газопостачання, може бути підставою для припинення подачі газу на об'єкт. Чи будуть людей вимикати від газу в разі відмови від техобслуговування — прогнозувати ми не можемо. 

Але тут головним є те, що непроведення техобслуговування газових мереж — це нехтування власною безпекою. Тому що мережі старіють, ущільнюючі матеріали потребують заміни, всі агрегати мають бути обстежені для запобігання аварійних ситуацій.

Плата за техобслуговування не була складовою розподілу

— Коли ухвалили появу окремої плати за розподіл (доставку газу — авт.), пояснювали, що вона уже була в загальному тарифі на газ. Так само є і з новою платою за технічне обслуговування? Якщо так, то від цього зменшиться плата за доставку газу?

— Плата за технічне обслуговування мереж не була складовою плати за розподіл газу. Вона не входила і не входить у тариф за розподіл газу. Чому? Тому що законодавець вирішив, що цю послугу може надавати не тільки облгаз, а й інші суб'єкти господарювання, які мають дозвіл на надання техобслуговування внутрішньобудинкових мереж, — відповіла речниця вінницької філії «Газмережі» Лариса Логінова. — До цього часу ми укладали договори з ОСББ, з різними підприємствами та установами. Вони укладалися на договірних засадах з переліком робіт, які хотів отримати замовник. Після урегулювання цієї ситуації на рівні держави, затверджений типовий договір, до якого автоматично приєдналися усі споживачі газових мереж; порядок технічного обслуговування газових мереж , перелік видів робіт та граничні ціни на послуги з техобслуговування, що були затверджені НКРЕКП.

 

Читайте також:

Нові пільги на комунальні платежі: хто отримає знижку -50%

Знижка на комуналку для багатодітних сімей. Як подати заявку

У Вінницьких «Газмережах» пояснили, якою буде плата за розподіл газу у 2024 році

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (21)
  • Ирина Рябцун

    Курви настоящі Як можуть так іздіваються.А люди мовчать.То буде ще й четверта платіжка уже за воздух
  • Olga Osmirko

    Ну да платити що місяця , а приїздити раз на рік , дуже мудро😏 коли ви вже наїстеся тими грішми.
  • Василь Олексюк

    Я взагалі вважаю що саме час вводити платіжки на повітря і за кожен рук, встановлювати 2 лічильники: на рот і в жопу, і нехєр чого пукати))))
  • Олег Оркуша

    Якщо раби тупі, німі та безмозглі то їм й 10 платіжок можна зробити - вони платитимуть.

keyboard_arrow_up