«Танки, пушки, Альоші з автоматами — це все про агресію»

«Танки, пушки, Альоші з автоматами — це все про агресію»
  • У Козятинській громаді збираються модернізувати монументи, які вшановують пам’ять військових, що загинули у боротьбі із нацизмом у 1941-45 роках.
  • Вже визначили перші три села, де мають демонтувати існуючі пам’ятники і встановити нові.
  • Чому вирішили це робити — розповідаємо у нашій публікації

Більше двох десятків — стільки пам’ятників воїнам Другої світової війни потребують заміни та ремонту у Козятинській територіальній громаді — повідомили у відділі культури. Чимало монументів за стільки років зносилися фізично, адже встановили їх ще за часів Радянського Союзу. Та це не єдина причина.

— Теперішня війна підказала, що наше бачення подій Другої світової війни як і багатьох моментів нашої історії вже абсолютно не відповідає ні тій історичній дійсності, ні потребам сьогоднішнього дня, — пояснює Світлана Рибінська, начальник відділу культури Козятинської міської ради. — Танки, пушки, Альоші з автоматами — це все про агресію. Це все про те, що ми готові йти, в когось стріляти, когось вбивати. А пам’ять про воїнів Другої світової війни — це про біль, це про втрати, це про страшне горе в кожній сім’ї. Тому ці пам’ятники мають виглядати саме з такою філософією. На наш погляд, пам’ятник має бути про людину, про воїна. 

— Пам’ятники мають демонтувати і натомість поставити нові чи просто відремонтувати? — запитуємо начальницю відділу культури.

Відео дня

— У кожному випадку буде по-різному, — відповідає Світлана Рибінська. — Є пам’ятники, які потрібно знести і поставити нові, тому що вони зовсім зносилися і фізично, і морально. Є такі, які просто можна відремонтувати. Та безперечно, у кожному населеному пункті, де буде знесено пам’ятник, обов’язково буде встановлено новий. Тому що забути ім’я воїна, який загинув — це непоправна помилка. Місця ще будуть обговорюватися. Наприклад, в Іванківцях пам’ятник стоїть на галявині біля дитячого майданчика. По-перше, п’єдестал зруйнований. По-друге, це місце не підходить. По кожному окремому випадку ми будемо виїжджати на місце і дивитися, де саме пам’ятник розмістити. Адже це має бути зручне для людей місце, у зоні вільного доступу, щоб можна було підійти і покласти квіти чи поставити лампадку.

Провести модернізацію монументів, що стосуються вшанування пам’яті воїнів Другої світової війни планували ще минулого року. Однак рухатися у цьому напрямку не починали, тому що необхідне було рішення сесії. Цьогоріч депутати міської ради виділили кошти у сумі 200 тисяч гривень.

— Перше, з чого ми почнемо — це Іванківці, Рубанка і Пустоха, — продовжує Рибінська. — Ці пам’ятники однозначно будуть знесені. Вони потребують повністю заміни. У Рубанці пам’ятник вже просто розсипається. Там не так, як на леніна в Козятині взяли найкращий цемент. У Рубанці пам’ятник зробили з матеріалів гіршої якості, тому його потрібно переробити. У Пустосі пам’ятник теж руйнується. І в Сигналі  не естетично виглядає пам’ятник. Соромно за пам’ять людей. У деяких населених пунктах на пам’ятниках ще залишилися написи російською мовою. Це все потрібно виправляти.

Почнуть із пам’ятників, які розташовані у селах громади. У відділі культури припускають, що роботи продовжаться і наступного року, адже зробити усе цьогоріч не встигнуть. Додамо, що пам’ятники у Козятині ремонтували вже раніше, але їх теж планують модернізувати.

— У Талимонівському яру всі таблички ми вже замінили, на основному нашому міському пам’ятнику на ПРБ теж замінили дошки, написи. Додали імена, додали інформацію про те, що там були поховані полонені військовослужбовці. Робота триває із відкриттям нових фактів. Плити, які на сходах «грали», ми теж укріпили ще два роки тому. Але навіть те, що ми більш-менш привели до ладу, уже потребує реконструкції. Навіть пам’ятник на ПРБ. Його потрібно повністю перебудовувати, але найближчим часом це не станеться, тому що потрібні великі кошти.

 

Читайте також:

Козятинська громада вшанувала ветеранів Другої світової війни

Історію можна переписати’ її не можна змінити, а вона у нас важка

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • Геннадий Ткачук

    Коли я дивлюся на клумбу біля  колишнього будинку піонерів і бачу на ній гарно так висипане біле каміння по ціні 300 гр.за кг зразу ж розумію ,що слово «освоювання «бюджету най улюблене для цих цюрихських експерементаторш…Всі гроші на підтримку воюючих підрозділів козятинчан ,так буде вірно
  • Микола Олександрович

    знести всю цю радянську залупу, включно з козятинським танком

    Вячеслав Гончарук reply Микола Олександрович

    Знести  справа проста, а що на тому місці буде? Як показує практика в кращому випадку квітник.
  • Vovka Zhabotenko

    "Забути ім'я воїна який загинув" йоб вашу мать ви про цих воїнів ,які зараз кладуть свої тіла на вівтар свободи подбайте , кому зараз ті пам'ятники потрібні , подбали краще про оборонну сферу , вся армія на донатах , вони пам'ятники будуть реставрувати. 🤦
  • Людмила Каргальськова

    А кому це вони вже мішають ці пам'ятники.Нехай стоять,Ви робіт те ,що положено.В Козятині повно роботи по благоустрою.

keyboard_arrow_up