Святкували, продавали лаванду, донатили, веселили малечу та плели дідухи

Святкували, продавали лаванду, донатили, веселили малечу та плели дідухи
  • На День прапора відзначали День Незалежності.
  • Почався захід о 9-й ранку урочистою церемонією підняття державного прапора на площі та ходою з розгорнутим стягом до
  • дошки пам’яті загиблих захисників України.

Біля дошки пам’яті пройшов мітинг реквієм з покладанням квітів та молебнем за Україну від духовних отців Козятинського благочиння— Антона Бориса, Валерія Добровольського, Романа Масири та Василя Влізло. По завершенні молитви священники привітали громаду зі святом та побажали народу України, щоб вони були згуртованими і допомагали нашим захисникам.

Благодійна ярмарка проходила в міському парку.

Відео дня

На алеї від центрального входу розгорнули свої столики пані Наталя з гілочками лаванди, лавандовою олією та гідролатом лаванди. Як пояснила нам пані Наталя гідролат це продукт парової дистиляції, який застосовується при догляді за шкірою. 

Три столи було потрібно, щоб ліцей № 7 розмістився з хлібною випічкою і смаколиками.

Далі — майстер-клас від «Доброго Козятина» та центру дитячо-юнацької творчості. Майстер-класи плетіння дідухів від Валентини Одинської з Флоріанівки, Лариси Попик з села Сигнал, Лідії Мельник з Махаринець, Людмили Заремблюк з села Сигнал, та Наталі Федорук з Кордишівки.

На перехресті двох алей була облаштована сцена для співочих і танцювальних колективів. Поруч зі сценою — символи України: державний прапор та Герб України.

Першими на імпровізовану сцену ведуча святкового заходу Ольга Безпалько запросила вихованців Яни Гуцол, хореографічний колектив «Колорит» з композицією «Доброго вечора, ми з України» Танець був оцінений глядачами бурхливими аплодисментами і артистки пішли зі сцени у піднесеному настрої і масою позитивних емоцій,

Продовжили концертну програму вокальний дует Анастасія Чуплакова та Анастасія Довгаль піснею «Рідна серцю Україна». Їх змінили на сцені колектив бального танцю «Візаві». А майстрині плетіння дідухів вбирали колосками злакових культур український Герб України. Колосок до колоска і в майстринь дуже добре виходило.

Найбільше збиралося людей біля столиків, де розклали свою продукцію освітяни ліцею № 7. Майстрині хлібної випічки і здоби час потратили недаром. Столи, які гнулися від достатку, за годину спорожніли, а скринька благодійного збору на 5-й дрон для ЗСУ наповнилась 6-ма тисячами 800 гривень.

Саме коли ми були біля столиків ліцею, до нас підійшла двірник із ЖКГ і запитала, а чому ми не знімаємо, як діти топчуть клумбу, яку вона сапає кожен день.

Що тут скажеш, жінку зрозуміти можна і вона багато в чому права. Тільки навіть вдома коли є пишна гулянка, ще не було такого, щоб господарю не витоптали садка. А діти бігали через клумбу від радості і тому, що вони діти. Не один навіть з дорослих зацепився ногою об бордюр квітника. Тільки другого місця для святкових заходів і розваг у нас поки немає.

Щодо дідухів, то вони були один одного кращий. Тільки на початку ярмарки їх не дуже купували. Краще справи пішли коли майстрині наш Герб вбрали маленькими дідухами. Тоді якось так сталось, що у майстринь Кордишівки і Сигналу в межах 3-х хвилин купили по три дідухи. Як пояснила ведуча свята Ольга Безпалько, слово «дідух» прийшло зі старослов’янського і в перекладі означає «дух предків». Символізує родоначальника сім’ї— Діда. Дідух уособлює місце для духів, предків, дідів, захисників та покровителів будинку. Це символ святого відродження живого, що є на світі.

Коли освітяни гарно спродались, скупчення дітей було біля столиків майстринь плетіння дідухів, адже сплетений дідух дітьми власноруч дозволяли їм забрати додому. Запитали у Валентини Одинської скільки дідухів сплели діти. 

— Скільки сплели не знаю, знаю, що вже розійшлося близько трьох снопів колосків, — відповіла вона.

Лариса Попик дідухи плете, скільки себе пам’ятає. Щоб дідух був величним і видовищним, треба у нього вплести колоски всіх злакових культур. Ідуть вони селом і дивляться у кого врожай видався на славу, в того й беруть колоски для майбутнього дідуха.

Під час відпочинку артистів для дітей самого маленького віку і трохи старших організатори передбачили розважальні ігри між командами синіх і жовтих. А їх тренерами були викладачі КДЮСШ та ліцею № 5. Радості дітей не було меж, адже крім перемоги в естафетах переможці і переможені отримали солодощі.

Артистів на сцені змінювали діти, а дітей на килимку з фішками змінювали артисти.

Продовжили концертну програму колектив «ФЛД скул» хореографа Андрія Площенка, а після них старші і молодша група дітей зіграли спортивну гру «Кенгуру», «Ягоди», «Кенгуру панда». На сцену виходили вокальний колектив «Мрія» Тетяни Фабіцької, вокальний колектив «Перлина» Тетяни Коломієць, солістка Соломія Якобчук. Завершували велику концертно-ігрову програму група Андрія Площенка колектив «Колорит» запальними «дикими танцями» та фінальною піснею «Не забувай» вокалістів «Мрії».

Артисти виконали свою почесну місію і стали розходитись, а спеціалісти майстер-класів почали підводити підсумки. Скільки зібрали грошей на 5-й дрон для ЗСУ, буде відомо пізніше. Вдалося тільки порахувати у прозорій скриньці будинку культури села Сигнал. 2 купюри по 500, дві по 200, чотири по 100, дві по 50, чотири по 20 гривень і три по 10 гривень монетами. 2 тисячі 10 гривень зібрали за дідухи працівники будинку культури села Сигнал.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up