Створили янголів пам’яті

Створили янголів пам’яті
  • За час повітряних тривог учні 4-А класу ліцею №1 накрутили більше ста окопних свічок разом зі своїм вчителем.
  • А нещодавно школярі долучилися до патріотичної акції на День пам’яті Героїв небесної сотні.
  • Разом із майстринею хлопчики з дівчатками робили крихітних янголів

Вівторок, 20 лютого. До читального залу бібліотеки заходять школярі. Вони хором вітаються і тихенько сідають за парти, де на них вже чекають клаптики тканини, нитки, жовто-блакитні стрічки та ножиці. І це не просто так, адже сьогодні вони будуть творити і навчаться робити янголів. Це різновид крихітної ляльки-мотанки, яка розміром з дитячу долоньку. А допоможе і розповість про усі секрети створення керівник гуртка «Берегиня» Центру дитячої та юнацької творчості, майстриня Наталія Баштова. Вже не  перший рік вона мотає мотанки і не лише навчає цьому мистецтву своїх гуртківців, а й створює захисні мотанки-обереги для наших воїнів.

— На сьогоднішньому майстер-класі ми будемо разом із майстринею Наталією Баштовою виготовляти Янголів пам’яті, — каже бібліотекар Тетяна. — Ви знаєте, що саме 20 лютого ми вшановуємо пам’ять Героїв небесної сотні. Янгол — це символ душ загиблих Героїв, адже вони стають янголами-охоронцями.

Відео дня

— У 2014 році саме 20 лютого загинуло дуже багато людей, — розповідає майстриня Наталія Баштова. — Виконуючи злочинний наказ, силові підрозділи режиму Віктора Януковича розстріляли патріотів, які стояли на Євромайдані, виборювали наші права і висловлювали думку всього народу України. Їх знищили, але пам’ять про них жива. Із давніх-давен люди казали, що допоки ми пам’ятаємо про близьких або людей, які загинули, захищаючи нашу Батьківщину, до тих пір вони і є живими. Пам’ять про них — це енергія, яка підтримує їхні душі на небесах, а вони з небес у вигляді янголів захищають нас із вами. Саме тому сьогодні ми будемо робити з вами янгола. Ви можете забрати його з собою, а можете піти до Дошки пам’яті і повісити на дерево, як вияв своєї любові та пошани до усіх, хто загинув, захищаючи Україну.

У кожного два клаптики тканини — великий та маленький. Починають працювати з великим шматком. Спершу діти формують голову янгола за допомогою вати. Далі один із найважливіших і найважчих для крихітних ручок етапів — туго закрутити шию. Наталія показує техніку, якою користуються майстри, що мотають ляльки. Це під силу не всім, але тим, у кого не виходить, Наталія допомагає разом із бібліотекарями Тетяною та Світланою.

— Коли ви змотали шию, нитку можна не зав’язувати, а просто лишити, — радить майстриня.

Кіріл береться за справу з особливим ентузіазмом. Поки всі ще думають, як правильно зробити голову, він встигає і собі змотати, і допомогти однокласникам, котрі сидять поруч.

— Пам’ятаєте, спершу ми складали тканину трикутничком? — питає Наталія, коли усі впоралися з першим завданням. — Тепер знову розправляємо наш трикутничок, щоб зробити ручки. Поки що цей наш трикутничок трішки схожий на привида.

— Або на пташку, — каже Ніка.

Діти роблять янголу ручки, за тим — талію. А майстриня тим часом не лише допомагає, а й розповідає, чому янголів створюють саме з білої тканини.

— Біла тканина уособлює чистоту, — каже Наталія. — Як білий птах миру, янгелик — це теж символ чистоти, захисту і миру. 

Коли тільце янгола готове, треба зробити крила. Для цього менший клаптик тканини складають гармошкою, а потім примотують крильця до спини. Останній штрих — одягнути на янгола пояс. Для цього юні учасники майстер-класу мають жовто-блакитні стрічки.

— Хто створив янгелика, потримайте його в руках, — просить майстриня. — Він теплий, тому що він з тканини, але також він теплий тому, що ви вклали в нього свою любов. Ми з вами знайомі вперше, але мене вразив ваш клас тим, що ви дуже дружні. Ви допомагаєте одне одному, як єдина сім’я. Кожен, зробивши свою роботу, допомагає іншому. Це дуже важливо зараз. Наші янголи це теж про єднання.

— Коли у нас були матеріали, під час повітряних тривог ми робили у сховищі окопні свічки, — каже класний керівник 4-А Ольга Славута. — За час повітряних тривог ми накрутили у сховищі більше ста свічок.

Минуло всього 45 хвилин, а в кожного вже готовий янгол. Наостанок діти роблять на пам’ять фото і дякують майстрині.

Читайте:

У Козятині вшанували пам'ять тих, хто став сотнею небесних янголів

Учні училища старалися. На ярмарку готували продукцію, як для самих себе

Козятинчани дивилися кінострічки «Щедрик» та «Снайпер. Білий ворон»

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Ліна Бурківська

    Ріта Гордійчук а вони роблять свічки в бомбосховищах.В публікації ж написано.

    Ліна Бурківська reply Ліна Бурківська

    Ріта Гордійчук це ви пишете брехню

    Ріта Гордійчук reply Ліна Бурківська

    Ліна Бурківська я вам доказувати не буду, це безполезно, но більш не пишіть брехні

    Ліна Бурківська reply Ліна Бурківська

    Ріта Гордійчук можливо вони і ламають там щось, я цього не знала,це правда.Я свою дитину не вчу,щоб вона щось ламала.Але це факт,що вони робили під час повітряних тривог свічки, навіть вчителька їхня казала,що якщо довготривала тривога,то вони трохи граються, трішки сидять в телефонах,а трішки роблять свічки.Діти не можуть сидіти на одному місці?Ви що цього не розумієте?

    Ріта Гордійчук reply Ліна Бурківська

    Ліна Бурківська обман, вони там нічого не роблять , вони дуріють, як би робили то не ламали лавки, я там діжурю так що не видумую а бачу

    Ліна Бурківська reply Ліна Бурківська

    Мая дитина навчається в цьому ж класі.Вам нема чим зайнятися?

    Ліна Бурківська reply Ліна Бурківська

    Ріта Гордійчук повторюсь я там була,і мені моя дитина казала,що вони роблять окопні свічки.Дитина такого вигадати не може

    Ріта Гордійчук reply Ліна Бурківська

    Ліна Бурківська  ні сіток ні окопних свічок вони не роблять під час тривоги , значить ви там не були і ви не бачили що роблять там діти, навіщо публікувати брехню

    Ліна Бурківська reply Ліна Бурківська

    Ріта Гордійчук яких сіток.Діти роблять окопні свічки.І так,я там була,бо в публікації йдеться про клас,в якому навчається моя дитина.Навчіться читати

    Ріта Гордійчук reply Ліна Бурківська

    Ліна Бурківська там сіток не плетуть, ви там були хоч раз?

    Ріта Гордійчук reply Ліна Бурківська

    Ліна Бурківська це не правда
  • Ріта Гордійчук

    Ітересно, коли встигли , як тільки тривога всі ідуть в сховище
  • Женя Парубок

    Молодці

keyboard_arrow_up