Щоб довести до ладу парк, Козятину мало виповнитись 149

Щоб довести до ладу парк, Козятину мало виповнитись 149
  • Минулого тижня сталася подія століття — у міському сквері запрацював фонтан.
  • Люди не повірили своїм очам, коли побачили наше відео на сторінці в Інстаграмі. Водограй, який простояв п’ятнадцять років, нарешті увімкнули.
  • І це не єдине, що змінилося в парку напередодні Дня міста

Колись давно Козятин по праву можна було назвати містом фонтанів. Перші водограї з’явилися у нас в 30-их роках минулого століття. Один із них розташовувався на тій стороні, поруч із двоповерховою будівлею, де колись був гуртожиток залізничного училища. Його зруйнували під час Другої світової війни. Другий фонтан був неподалік від школи №2, у дворі дерев’яної церкви. Він «пішов під ніж» у 60-их, коли будівлю храму знесли, щоб добудувати приміщення відділкової лікарні. 

У 50-60-их роках почали облаштовувати нові фонтани. Вони працювали у різних мікрорайонах. Чималий водограй був на центральній площі перед колишнім кінотеатром «Мир», був фонтан і в парку залізничників, і на території сучасного гуртожитку, і в міському сквері. 

Найдовше з усіх «прожив» фонтан у парку. Його залишки застали навіть діти 90-их. Скульптури, які колись були посеред водограю, на той час канули в Лету, сам фонтан тоді вже не працював, але його бетонна основа ще довго стояла мертвою глибою посеред скверу. Коли у 2007-2008 роках стартувала реконструкція міського парку, старий радянський фонтан демонтували повністю, а на його місці встановили альтанку. На зеленій зоні між нею та доріжкою поставили новий водограй — сучасний, акуратний та невеликий. Поставити поставили, але до кінця справу не довели — фонтан не підключили до води, тому толку з того, що його облаштували, було мало. Хіба що птахам було де посидіти.

Відео дня

Так простояв водограй цілих 15 років. Козятинчани вже й змирилися з тим, що він не працює і перестали звертати на нього увагу. А минулої п’ятниці, 14 липня, сталося непередбачуване — фонтан у парку нарешті запрацював, напередодні 149 річниці від дня заснування Козятина.

Відео фонтану в парку, яке ми опублікували на нашій сторінці в Інстаграм, викликало шквал емоцій у козятинчан. «Та невже за 20 років вирішили зробити фонтанчик», «треба буде цей день червоним відмітити в календарі», «Боже, за 20 років та ти що… І то напевно буде тільки по святах працювати», «Питання, чи на довго», «Це фотошоп чи реальне фото?» — писали наші читачі. Люди не повірили власним очам. Що зовсім не дивно. Адже за стільки років козятинчани вже звикли, що на фонтан можна подивитися хіба що у Вінниці. Мешканці нашого міста вже навіть монет у водограй встигли накидати. Щоправда, після Дня міста вода з фонтану б’є не так бурхливо.

Взагалі останні кілька тижнів у парку кипіла робота, тому що напередодні Дня міста не лише відремонтували водограй. Нарешті повністю розібрали бетонний постамент, на якому стояв Пушкін. Рішення про остаточний демонтаж монумента міська рада прийняла ще взимку, але залишки пам’ятника не зачіпали пів року. Декілька тижнів тому постамент знесли. Минулого вівторка його не просто розібрали і вивезли зі скверу. Місце, де раніше був пам’ятник, обклали бруківкою так, що тепер навіть не згадаєш, де саме ще декілька тижнів тому стояв постамент.

 

Читайте також:

До Дня міста Козятина стадіон «Локомотив» отримав подарунки — нові турніки

Благоустрій у міському сквері: фото до та після

Ремонт доріг по-козятинськи. «В першу чергу забираємо найбільш критичні ями»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (40)
  • Алла Луцкова

    Фонтан для нашого народу не потрібен зовсім. Вчора хлопці відремонтували, щоб на свято був діючим . А толку? Хто це цінить? Ніхто! Руки після пісочку біжать помити, ноги миють і навіть взуття. Сьогодні фонтан не працює 😢
    Собачці лапки мили в фонтані.
    Для кого щось робити?
  • Лариса Савчкк

    Ура є де руки помити
  • Bychuk Marinka

    Не що давно була там нічого цікавого немає краще ті гроші на ЗСУ пішли а не на фонтан який усе одно наша молодь вгробить
  • Петро Сушко

    Цікаво, хто автор такого "шедевра"?

keyboard_arrow_up