Що роблять із пластиком і макулатурою, які ми викидаємо до баків

Що роблять із пластиком і макулатурою, які ми викидаємо до баків
  • По місту стоять контейнери не лише для твердих побутових відходів, є окремі баки для пластику, а також для паперу.

  • Чи приїжджає за відсортованом сміттям окрема машина і що з ним відбувається після того, як його забирають з контейнера — дізнавалися наші журналісти

Два тижні тому ми писали про те, як правильно сортувати пластик. Менеджерка-екологиня Козятинського м’ясокомбінату Марина Жмурко розповідала нашим читачам, як зрозуміти, чи пластик, з якого виготовлений предмет, підлягає переробці і як його правильно підготувати, щоб після потрапляння до баку він не перетворився на звичайне сміття. Нині продовжуємо тему сортування відходів.

Пластикове сміття, зокрема пет-пляшки козятинчани здебільшого викидають до призначених для цього контейнерів-сіточок, що стоять поруч із баками для твердих побутових відходів у різних мікрорайонах. І ми не раз чули від мешканців міста одне і те ж запитання — яким чином цей пластик вивозять? Людей цікавить, чи приїжджає за ним окрема машина, чи пластик вантажать разом із твердими побутовими відходами в один кузов і везуть на полігон.

Централізованим вивозом сміття у Козятинській громаді займається комунальне підприємство «Чисте місто». Тож це питання ми адресували директорові Володимиру Добржанському.

Відео дня

— Автопарк у нас невеликий, щоб виділити окремий транспорт, який буде їздити і забирати лише пет-пляшку, тобот пластик, тому у нас їздить той самий автомобіль, який збирає звичайне сміття, але окремим рейсом, — пояснює Володимир Добржанський. — У сміттєзбиральної машини розписаний графік, коли вона вивозить тверді побутові відходи, а коли пластик. Але через те, що люди бачать один і той самий автомобіль, багато хто плутає і думає, що ми забираємо і тверді побутові відходи, і роздільне сміття одночасно. Але ні. За роздільним сміттям сміттєзбиральна машина виїжджає окремим рейсом.

Те, що пластик забирають, ми бачимо — контейнери практично не залишаються переповненими на довгий проміжок часу. А що відбувається з відсортованим сміттям надалі — його здають на переробку, чи може воно потрапляє одразу на полігон? Це ми також запитали у директора «Чистого міста».

— Ми працюємо із заводами, які переробляють пластик, — каже Володимир Добржанський. — Заводи приїжджають до нас і забирають відсортовану сировину.

— Контейнери для збору пластику призначені лише для пет-пляшок, чи інші види пластику туди теж можна викидати?

— Взагалі існує всього близько двохсот видів пластику, але переробляється значно менше, — відповідає директор «Чистого міста». — Втім буде значно краще, якщо мешканці міста весь пластик будуть викидати у контейнери для пластику. Тому що навіть коли ми потім проводимо захоронення пластикових відходів, які не підлягають переробці, їх краще складати в окремо виділені місця, ніж пластик буде перемішаний з усім. Увесь пластик, який ми забираємо з баків, відсортовується на сміттєсортувальній лінії. Через лінію проходить як змішане сміття, так і пластик. Тому навіть якщо пластик викинули до контейнера з твердими побутовими відходами, він так само відсортується. Але якщо люди попередньо сортують пластик самі і викидають до окремого контейнера, це зменшує навантаження на сортувальну лінію.

Окрім окремих контейнерів для збору пластику, по місту є ще й баки для паперу. Але щоб викинути відсортовану макулатуру, часом доводиться ще й пошукати спеціально призначений бак, адже на відміну від сіточок для пластику, контейнери для паперової фракції є не на кожному майданчику для збору сміття. До прикладу, біля будинку на Героїв Майдану, 15-17 раніше стояв контейнер для збору паперу, а тепер його кудись переставили — скаржилися нам мешканці міста. Поцікавилися ми, що відбувається з паперовими відходами, які козятинчани теж сортують і викидають до призначених контейнерів.

— Папір також забирає машина окремим рейсом і він так само потім здається на переробку, — каже директор «Чистого міста».

 

Читайте також:

Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up