Ще так погано купальське Водохреща козятинчани не відзначали

Ще так погано купальське Водохреща козятинчани не відзначали
  • Цього року Україна вперше святкує Водохреща, Йордан чи Богоявлення не 19-го, а 6-го січня.
  • Це сталося тому, що Православна церква України і УГКЦ перейшли на новоюліанський календар.
  • Як його провели наші земляки репортаж з місця події.

Водосвяття — це основна і найважливіша традиція свята, а головним його обрядом є водохресні купання. За нашою Козятинською традицією це— купання у водокаці. Зазвичай на річці Гуйва у льоду перед Водохреща вирізали прямокутну ополонку, яку прикрашали аркою ялинкових гілок. А вже ранком на Богоявлення священник після короткої служби освячував воду, опускаючи в неї срібного хреста.

Проте цього разу відповідальні особи нашого міста підготувалися до Водохреща погано. На це є вагомі причини і є недопрацювання. Хіба не можна було протягнути переноску і зробити біля умовного льодового містечка освітлення. Якщо палаток і по блату важко знайти, то зробити алею з ялинкових гілок за іграшки. В минулому році «Чисте місто» добре потрудились і гілок машину привезли. У цьому році щось завадило

Відео дня

За традицією минулих років у нас завжди знаходяться охочі пірнути у крижану воду ще до освячення води. Так було і цього разу. Двоє козятинчан пірнали у темряві.

Освячення води в нове Водохреща почали о 7-й ранку. Освячував воду настоятель храму Покрови пресвятої Богородиці митрофорний протоієрей Василь Влізло. В молитвах до Всевишнього він просив у бога, щоб вода ця була на зцілення душі і тіл та відганяла всяку супротивну силу. Щоб Господь для Козщятинчан послав всіляку благодать для врожаю. Щоб в Україні настав мир і всі воїни повернулися живими додому. На завершенні служби Божої отець Василь освятив воду в ємностях і в самій річці Гуйві. Завершилось освячення води на водокачці рясним окропленням свяченою водою всіх, хто в цей момент був біля умовного льодяного трону.

Отець Василь зазначив, що вода в цей день має особливе значення. Після освячення її набирають у ємності та несуть додому, дають напитися рідним та кроплять домівки. Цю воду християни зберігають протягом року. Вважається, що ця вода має цілющі властивості і допомагає вилікувати від багатьох хвороб.

Отець Василь поспішив до храму по іншим церковних справах, а ми залишилися чекати на тих, хто з року в рік зберігає традиції Водохреща.

Першими в освячену річку пірнули тесть і зять Юрій з Віталієм. Раніше вони обоє купалися в більш комфортному місці. Після повномасштабного російського вторгнення їм, як патріотам, України більш до лиця українські традиції.

Юрія з Віталієм змінила в містечку без льоду козятинчанка Катерина.

Останнім за нашої присутності занурився у воду найсильніший стронгмен Козятинщини Сергій Гаврилюк.

На освячення води в храмі «Покрови»

ми не встигли

та нам допомогли з фотографіями

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вальдемар Карлович

    iуди

keyboard_arrow_up