Районний будинок культури хочуть розібрати

Районний будинок культури хочуть розібрати
  • Районний будинок культури доживає свої останні тижні.

  • Установу вже ліквідували, а будівлю мають зносити.

  • Чому так вирішили і що планують зробити на місці РБК?

Районний будинок культури вже давно стоїть пусткою. Це колись тут лунали пісні, а в залі збиралися глядачі на концерти. Та нині в цій будівлі панує мертва тиша. Кілька років тому приміщення визнали аварійним і відтоді його не використовують.

Окрім приміщення був ще комунальний заклад «Районний будинок культури». При ньому діяло кілька творчих колективів. Коли будівлю РБК визнали аварійною, саму установу переселили в один з корпусів, який раніше належав районній лікарні.

Міська рада, якій у спадок від ліквідованої Козятинської районної ради дісталися і приміщення РБК, і комунальний заклад, вирішила установу ліквідувати. За даними аналітичної системи YouControl, комунальний заклад «Козятинський будинок культури» (колишній «Районний будинок культури») не існує вже два тижні. Його життя припинилося на День захисту дітей — 1 червня. Що стосується самої будівлі, то на неї теж чекає ліквідація.

Відео дня

Сумна історія РБК

Районний будинок культури міг би стати пам’яткою архітектури, якби його не занедбали. Ця споруда — частина історії нашого міста. Їй вже 131 рік. І вона чудом пережила роки Другої світової війни, коли центр Козятина піддавався постійним бомбардуванням.

У приміщенні РБК, між іншим, колись давно був один із перших козятинських кінотеатрів. Він називався «Експрес». Старожили здебільшого казали на нього «кінотеатр Грінберга», за прізвищем чоловіка, який його відкрив. Пізніше «Експрес» перетворився на «Кінотеатр Паризької комуни». Це було вже при СРСР.

Новий період у житті цієї споруди почався у 60-их роках минулого століття. Саме тоді за кілька кроків від нинішнього РБК, на площі збудували інший кінотеатр, «Мир», що зараз ми його знаємо як Міський будинок культури. «Мир» був обладнаний за останнім на той час словом техніки, а глядацька зала вміщала значно більше поціновувачів кіно. Відтак потреба у «Кінотеатрі Паризької комуни» відпала і це приміщення переобладнали під районний будинок культури, яким опікувалася районна рада.

Будівля багато років не бачила капітального ремонту, через що і стала аварійною. У 2018 році її просто законсервували, зачинивши двері на замок.

Не так сталось, як гадалось

Минулого року прогриміла новина — РБК будуть продавати. Його виставили на аукціон. І знайшлося три претенденти, які готові були придбати аварійну будівлю у самісінькому центрі Козятина. За результатами торгів переможцем оголосили фірму з Івано-Франківська. Вона готова була заплатити за наш районний будинок культури три мільйони гривень.

Готова була, та не заплатила. Районний будинок культури так і не змогли продати. Бо Козятинській районній раді належала сама лише будівля з гаражами поряд. Натомість земля під спорудами була у власності міської ради. А продати нерухоме майно без землі неможливо.

Додамо, що міська рада навіть подавала на районну в суд, аби феміда визнала неправомірним рішення продати районний будинок культури. Проте суд ніяких неправомірних дій не побачив.

Що буде на місці РБК?

Час невблаганний для старих споруд, особливо якщо їх не реставрувати. А як ми вже казали, у Районному будинку культури капітального ремонту не проводили. Цій будівлі пощастило не так як колишньому кінотеатру «Мир», у який вклали кошти і зробили з нього цукерочку, відреставрувавши і глядацьку залу, і фойє.

Нещодавно стало відомо, що у середині приміщення РБК взагалі обвалилася стіна. Саме тому його будуть зносити. У планах міської ради зробити на його місці паркову зону. А що б ви хотіли бачити на місці Районного будинку культури?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (25)
  • Микола Олександрович

    я б на місці районного будинку культури хотів би побачити трупи гвіліка та міхура, які рвуть бродячі пси.
  • Читач23

    Єрмолаева вже вирішила для себе, а місто почекає. А  тепер питання до влади, слабо зробити опитування і запитати у містян чого дійсно вони бажають. А не робити тільки гроші?
  • Александр Недвига

    Это город в котором я родился и вырос), в нем расписывалась моя родная сестра. Играли в комп. Игры в 90-х . Даже грустно стало) конечно бы для деток что там придумать было бы очень круто. А то одни магазины
  • Альоша Капніст

    Давичи думайте. Шо буде. На мисци управлиння. С господарства продае той же хазяин-- мусорный Виктор по кличке  мафиков
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up