Приїхали, побачили і роботу Козятинської ради ветеранів ставлять у приклад

Приїхали, побачили і роботу Козятинської ради ветеранів ставлять у приклад
  • В четвер 28 березня президія Козятинської ради ветеранів зібралася на своє чергове засідання.
  • Її голова Федір Кропива озвучив 5 питань порядку денного. Почали з завдань, які ставить перед організацією обласна рада ветеранів та звіту про засідання
  • районної ради ветеранів, яке пройшло у Хмільнику.

Перед початком роботи голова ради ветеранів Федір Кропива.вручив ветерану праці, заслуженому працівнику сільського господарства України, директору СТОВ «Вернигородоцьке» Володимиру Шубовичу відзнаку організації ветеранів України «Почесний ветеран».

По першому питанню порядку денного доповідав заступник голови Козятинської ради ветеранів Микола Купчик. Він поінформував президію про нараду Вінницької обласної організації ветеранів України, де ставиться наголос на реструкторизації кожної ветеранської організації. 

Відео дня

— Основою організації є її первинка. Адже життя людей зосереджується в первинних організаціях. Там повинні знати, де наші ветерани праці, які це люди, хто потребує допомоги. Кого треба привітати з ювілеєм, кого треба просто відвідати, комусь треба надати матеріальну допомогу. Для цього потрібно направляти листи до міської ради чи до інших благодійних організацій, щоб надати якусь конкретну допомогу, — сказав заступник голови і перейшов до засідання ветеранів районної ради. Микола Купчик зазначив, що в Хмільнику організації ветеранів. як такої не було, зараз її створили. Її головою обрано Олександра Масного, який добре знає Козятин, так як починав свій трудовий шлях учнем нашого залізничного училища.

Серед задач, які ставить районна рада ветеранів,  це покращити роботу ветеранських організацій в новоутворених селищних радах колишніх Козятинського і Калинівського районів. Поставлено завдання активізації статутної діяльності та посиленні роботи по соціальному захисту ветеранів, активній участі ветеранських організацій у волонтерському русі, допомозі ЗСУ.

Наприклад у Козятинській громаді нараховується 32 тисячі людей, із них 8 тисяч 850 —це третина — люди поважного віку. Багато таких людей працювали в сільському господарстві, освіті, медицині. Це люди з досвідом, які зараз можуть брати активну участь в житті, як нашої так і сусідніх громад. Козятинська організація ветеранів має великий досвід і може Самгородоцькій, Махнівській і Глуховецькій організаціям ветеранів допомогти, бо там ще трохи треба попрацювати, — сказав доповідач..

В другому питанні порядку денного йшлося про відзначення пам’ятних дат 8–9 травня. Слово з цього приводу взяв головуючий. Він зазначив, що не всі ставляться до дня перемоги однозначно. 

— Хочемо ми того чи ні, історична пам’ять тих подій має бути. Вже котрий раз ми просимо міську раду, щоб вони поновили написи прізвищ загиблих воїнів на плитах братської могили. Там немає імен кацапів, які напали на Україну, там немає натяку на декомунізацію, тому що там поховані і українці, і казахи, і білоруси. Я вже не раз порівнював братську могилу у нашому місті і братську могилу у Вернигородку. Як там все красиво зроблено. Чому у нас гірше? Ми вже третій рік нагадуємо працівникам міської ради, щоб вони поновили надписи прізвищ загиблих воїнів на братській могилі. Більше пробачати не будемо, — сказав головуючий і перейшов до питання щодо танку

— Куди ми не зверталися, ні в кого немає відповідної якості фарби. А пофарбувати будь-чим, лиш би пофарбувати, не в принципах Козятинської ради ветеранів, —каже голова ради ветеранів. 

— Потрібну фарбу ми таки знайдемо, — підтримали голову ветеранів члени президії ради ветеранів. — Пам’ятник «танк» буде пофарбовано і на ньому має майоріти український прапор. Не встигнемо ми це зробити до 8-го травня, зробимо влітку чи до Дня визволення Козятина від німецьких загарбників у Другій світовій війні, — сказав Федір Кропива і запитав у присутніх :Так коли ми у Вернигородок їдемо? Краще один раз побачити ніж один раз почути.

Справа в тому, що Федора Кропиву не тільки вразила братська могила у Вернигородку. На одному з засідань ради ветеранів обговорювалося питання, що треба зробити, щоб наше місто стало чистішим. Тоді Федір Кропива запропонував поїздку у Вернигородок. — Обласна рада ветеранів почала свою роботу з виїзного засідання в Козятині. Вони приїхали, побачили нашу роботу і тепер на кожному засіданні Козятинську раду ветеранів ставлять у приклад. Поїдемо, щоб ми всі побачили, як все добре і чисто у них. І з тим, що там побачимо, вийдемо з пропозицією до нашої міської ради, — сказав голова ради ветеранів.

Третім питанням було затвердити кандидатів на відзнаку «Заслужений ветеран України».

Проголосували за 6 кандидатур. Їх прізвища будуть оприлюднені після нагородження в День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. 

Четвертим питанням порядку денного було ввести в президію Ради ветеранів Віктора Сагайду. Проголосували за цю кандидатуру одноголосно.

По останньому питанню порядку денного доповідала заступник голови ради ветеранів Раїса Мельницька. Мова йшла про паспорти первинних ветеранських організацій. Козятинська рада ветеранів паспорти розробила і затвердила. 

— Ми змушені йти за програмою такої паспортизації тому, що пенсійний фонд не надає вичерпну інформацію про людей всіх пільгових категорій і дуже важко зробити виписку на відповідний проміжок часу. Дуже важко зробити повноцінний звіт за відсутності даних, — наголосив доповідач  — Тому ми розробили паспорти для первинних організацій міста і сіл. Вони будуть збирати дані, щоб ні за кого не забути та зробити більш правильні звіти. Така паспортизація пов’язана з вимогою часу. У паспорті значаться категорії людей які з’явилися, коли Україна стала перебувати у стані війни.

Вичерпавши порядок денний Голова ради ветеранів закрив засідання.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up