Пиковець-іменинник: на святковій сцені лунала музика, а в стороні нам показали червінці, троячки і рублі

Пиковець-іменинник: на святковій сцені лунала музика, а в стороні нам показали червінці, троячки і рублі
  • Пиковець — одне з найстаріших сіл на Козятинщині. Воно й не дивно, адже наші далекі предки-родоначальники заселялися на землях не обділених природою.
  • Село Пиковець саме той куточок дивовижної природи, який мав в своїй історії взлети цивілізації, занепади і післязанепадні процвітання.
  • Наша розповідь про Пиковець-іменинник

У середу, 4 серпня пиківчани відзначали 451-у річницю з Дня заснування села. Зустрів нас Пиковець українською піснею. Це маленькі жителі сіл Пиковця і Пустохи розважалися під мелодію у вікторинах, конкурсах, змаганнях. Дітей в цих селах є чимало, про що свідчить 17 багатодітних родин, в яких виховується від 3-х до 6-и дітей.

Організатори зробили все можливе, щоб дітям свято сподобалось. Яким воно було ми запитали в представника підростаючого покоління. За всіх відповів 4-річний Миколка. Йому найбільше сподобалось «ігли і мавозено». Що сказав маленький пиковчанин — самі переведіть.

Відео дня

О 18-й на сцену піднялася завідуюча Пиковецького СК Антоніна Якобчук. Вона коротенько розповіла про історію краю і привітала всіх своїх земляків з Днем села.

Концертну програму відкрили вокальний ансамбль «Пиківчанка». Вони виконали пісню «Хліб та сіль», а дівчатка в національних костюмах під цю мелодію за українською традицією стали роздавати коровай.

Далі ведуча запросила до вітального слова поважних гостей міського голову Тетяну Єрмолаєву, депутата обласної ради Юлію Радогощину, Депутата Козятинської міської ради Наталію Щербатюк, Старосту старостинського округу Олену Борщаківську, Юрія Білика «Сігнет Центр та голову міської організації ветеранів праці Федора Кропиву. Сердешно подякували спонсорам святкового заходу: Козятинській міській раді, голові фермерського господарства «Куманівське» голові фермерського господарства «Агронива Щедрий колос» та генерального директора «Сігнет Центр» Спонсорам за підтримку і багаторічну дружбу організатори подарували запашні короваї.

Для них прозвучало музичне вітання від вокального ансамблю «Струни серця», після чого продовжили свято нагогоджуючи, мешканців Пиковця і Пустохи. Почали з самих найстарших. В травні цього року відзначила своє 92-річчя найстарша жителька Пиковця Степанида Юзюк. В жовтні цього року виповнюється 84 роки найстаршій жительці Пустохи Галині Івановій.

В номінації найстарша подружня пара першість тримають Володимир та Марія Черній з Пиковця і Анатолій та Надія Прокопюки з Пустохи. Є у Пиковецькій громаді і поповнення. В сім’ї Віктора і Галини Гоц народилася донечка Інночка, а хлопчик Данилко народився у родині Валерії та Романа Верети. Семеро пиковчан у вересні цього року стануть першокласниками.

Відзначили подарунками багатодітні родини і тих, хто забезпечував наш спокій, коли воювали в АТО чи ООС.

Згадали за народних умільців прикладного мистецтва, які розмістили на святковому заході власні виставки. Це вишивальниці Оксана Верета, Ольга Даценко, Владислава Одинська. Майстрині декоративного прикладного мистецтва Наталія Дзіодзін, Аліна Кондратюк, Альона Щаблевська та Ольга Мирончук.

Коли в людини є талант, то вона талановита у всьому. Майстрині вишивки та прикладного мистецтва Аліна Кондратюк та Наталія Дзіодзін з допомогою Валерія Чорного та Наталії Щербатюк зробили автобусні зупинки в Пиковцях в стилі квітучої України. Згадавши та привітавши всіх розпочали концертну програму. Відкрив її піснею про «Подільський край» Володимир Іжицький. В святковому концерті брали участь місцеві артисти, спортсмени міста та солісти і співочі колективи міської громади

Артисти своїми виступами забезпечували атмосферу святковості, а ми пішли до групи людей, які слухали українські мелодії вдалині від сцени. 

Ми запитали в одного із співрозмовників, який у нього святковий настрій на День села.

— Бачете оті дерева. За ними був тракторний стан, ферма, поля ніхто не обробляв отрутою, — сказав він. — Я працював у військовій частині, яку розвалили, як і тракторний стан. Брав на роботу з собою карбованець і за нього їхав автобусом в обидва кінці, обідав на роботі і привозив додому здачу. Зараз коли я їду в місто і беру сотню, додому йду пішки тому, що не вистачає грошей на автобус.

Відкрив гаманець і дістав того цінного рубля, троячку та червінець. Ми не знали, що йому сказати, адже по своєму цей чоловік був правий. Сказали, що завжди після падіння починається відродження. У Пиківцях багато молоді і дивовижний край. Тож саме час починати.

Ми повернулися до сцени, тому, що небо почало затягувати дощовими хмарами, але дощ не падав. Наче чекав, поки Марія Кулеша не завершить фінальну пісню. Ще взяла мікрофон ведуча свята подякувала всім присутнім, що прийшли на свято і сказала:

— Я цілий день просила Бога, щоб привітання і концертна програма пройшли без дощу, а далі нехай, навіть ливень. Дослухався Господ до слів Антоніни ще й встигли забрати апаратуру до дощу. До нових зустрічей вже без мікрофона, —  сказали організатори.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up