Одну з котелень у місті можуть закрити

Одну з котелень у місті можуть закрити
  • У Козятині може стати на одну котельню менше.
  • У міській раді говорять про те, що планують закрити одну з котелень, яка опалює ліцей №1, дитячий садок №6 та інші об’єкти бюджетної сфери.
  • Чому це хочуть зробити і яку пропонують альтернативу

Попередні роки котельні, які обігрівають заклади соціальної та бюджетної сфери, модернізували — ставили нові котли, проводили ремонти. А тепер заговорили про те, що в найближчі декілька років у Козятині може стати на один об’єкт теплопостачання менше. На черговій 41 сесії, яка відбулася у четвер, 18 січня, вносили зміни до програми розвитку теплового господарства Козятинської територіальної громади. Коли розглядали це питання, міський голова повідомила, що мають намір закрити котельню №10 за магазином «ПанЕконом», яка опалює ліцей №1, дитячий садочок №6, суд, адмінбудівлю та міський будинок культури. 

— Цю котельню утримувати абсолютно недоцільно для двох котлів, вони там займають приблизно 5% від площі, — пояснив під час свого виступу начальник Управління житлово-комунального господарства Іван Вовкодав. — Ми прорахували три варіанти. Перший — це будівництво мережі довжиною 350 метрів від котельні №9 (яка опалює лікарню, терцентр і ліцей №2 — авт.) до №10. Вартість приблизно 3 мільйони гривень. Є ще один варіант: біля котельні №10 є приміщення колишньої бойлерної. Воно в аварійному стані, але там можна провести реконструкцію. Вартість реконструкції близько 10 мільйонів, але це не забере димову трубу із житлового кварталу. Ще є варіант забезпечити індивідуальне опалення завдяки встановленню індивідуальних теплопунктів. Одна модульна котельня коштує близько 4 мільйонів гривень.

Позаяк будувати тепломережу значно дешевше, зупинилися саме на цьому варіанті. Іван Вовкодав продемонстрував на сесії схему.

Відео дня

— Ми провели обстеження мережі, там проходили колишні теплотраси, залишилися залізобетонні лотки і є можливість частково пройти по них, — каже Іван Вовкодав.

Депутат від «Слуги народу» Євгеній Малащук зауважив, що оскільки будівництво мережі орієнтовно коштуватиме 3 мільйони гривень, то ці кошти потрібно передбачити в бюджеті. Однак, за словами Івана Вовкодава, процес виготовлення проєктно-кошторисної документації може затягнутися на тривалий проміжок часу, тому не виключено, що до робіт перейдуть вже наступного року.

— У котельні №9 є два приміщення, одне з яких вільне, воно просто пустує і туди доцільно поставити додатковий котел, — каже Вовкодав. — Колись ці котельні опалювали житлові масиви і були розраховані на значно більші потужності.

Міський голова також додала, що існуючі мережі, які йдуть від котельні №10 до об’єктів, які вона забезпечує теплом, зношені і їх у будь-якому разі доцільно модернізувати.

— Цього року під житловим будинком, де проходить теплотраса до міської ради, двічі був прорив мереж, — каже Тетяна Єрмолаєва. — Також є мережі на вулиці, у них немає ізоляції, тому ми маємо великі втрати тепла. Ми б хотіли цю систему модернізувати і мати одну котельню. Крім того, котельня за «ПанЕконом» за розмірами як спортивна зала дитячо-юнацької спортивної школи. Думаю, що на перспективу там може бути обладнаний спортивний зал. Ми говоримо про перспективу на наступні 4-5 років.

Як використають приміщення котельні №10, якщо її закриють — побачимо у майбутньому. А поки депутати прийняли зміни до програми розвитку теплового господарства, у якій передбачені кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації на будівництво теплової мережі від котельні №9 до №10.

 

Читайте також:

У реєстр військовозобов'язаних додаватимуть більше даних. Як це вплине на мобілізацію

«Пишіть, що погано їздимо, то буде менше гріха, коли покинемо»

Від семи до восьми тисяч гривень: як зросте мінімальна зарплата та як це вплине на розмір пенсії

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anna Melnyk

    Спортзал? Ви серйозно?

    Басейн профукали

    Спортзал на вокзалі взагалі сором.  

    Наша Таня геть звихнулась?

keyboard_arrow_up