Обходьте харчовий секонд-хенд

Обходьте харчовий секонд-хенд

Час від часу козятинці стикаються з тим, що їм продають неякісні товари, або помічають на полицях в супермаркетах продукти, які вже мають бути списані. Але ще місцеві цілком добровільно купують прострочену їжу і витрачають на це кошти.

На території колишнього ринку на вокзалі та на прилеглій території до ринку в центрі міста “Хлібодара” продають прострочені ковбаси, сири, консервації, цукерки, шоколадки тощо. Продавець не приховує того, що термін придатності вже закінчився. Неймовірно, але на товар “з душком” є попит у постійних покупців. Можна тут побачити деяких представників місцевих забігалівок-ресторанів. Продавчиня нагадує: “Ви тільки не забудьте промити сосиски водою, а потім спокійно смажте, чи варіть!”

Згідно з правилами торгівлі, на ринку продукція повинна бути сертифікована і відповідати санітарним нормам. Продавець повинен мати при собі: документи про сплату ринкового збору та послуг ринку; належним чином оформлену особисту медичну книжку в разі продажу продовольчих товарів (для суб'єктів підприємницької діяльності); копії документів, що підтверджують якість та безпеку продукції та товарів.

Також дирекція ринку зобов'язана контролювати якість продукції. Дивує, що у вільному продажу реалізовується прострочена продукція, яку не помічають ні контролюючі органи, ані дирекція ринку. Проте, окрім ринків, для речей “із других рук”, в Україні з’являються бази, де люди мають змогу купувати прострочені харчі.

Відео дня

“Є більш-менш нормальна продукція за низькою ціною: упаковка сметани або молока — 3 грн., плавлені сирки — 1 грн./шт., вершкове масло — 15 грн./пачка. Це те, що нам повертають супермаркети, а ми продаємо”, — розповів журналістам співробітник бази. За словами співрозмовника, люди не нехтують товарами, а навпаки — скуповують, тільки-но товар надходить на базу.   

Продавець Дмитро розповів, що продукти закуповують  у магазинах партіями від 100 кілограмів. За кілограм шоколаду платять 40-50 гривень, за печиво — 10 гривень… Головний критерій продуктів — гарний вигляд і їстівний стан.

Занепокоєні такою ситуацією лікарі

— Вражає  ситуація, що таких баз, які продають продукти з простроченим терміном, з’являється все більше, — прокоментувала лікар столичної приватної клініки Олена Здоровега. — Усе більше людей купують ці товари, бо не мають грошей на якісний, свіжий продукт. Особливо від цього страждають пенсіонери, які апріорі мають послаблений організм та імунітет, тому їм отруїтися дуже легко. Якщо таких баз стане більше, то випадки з проблемами здоров’я у людей будуть неминучими. Зрозумійте, що ми і так сьогодні харчуємось продуктами, у яких перевищені показники Е, а додайте до них прострочений термін  придатності, і результат — очевидний.

Харчове отруєння

Найбільш часто отруїтися можна швидкопсувними продуктами – кисломолочними, сирокопченими і майонезними стравами. У кисломолочних продуктів, таких як йогурт, молоко, сир, сметана, занадто малий термін придатності, вживання прострочених продуктів може призвести до харчового отруєння. Також майонезні салати, які вживаються в їжу на наступний день після приготування, з великою вірогідністю можуть призвести до харчового отруєння. Справа в тому, що після закінчення терміну придатності перерахованих вище продуктів в їжі з’являється велика кількість шкідливих бактерій, які призводять до інтоксикації організму.

Симптоми харчового отруєння проявляються, як правило, через 2-3 години після вживання шкідливого продукту. Серед них — болі в животі, блювота і пронос, підвищується температура тіла, прояв загальної слабкості та млявості, через кілька годин після отруєння може спостерігатися втрата свідомості хворого, зниження артеріального тиску, збліднення шкірних покривів, похолодання кінцівок, підвищена пітливість.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:48 В пам'ять про полеглих Героїв у Козятині висадили 150 кущів троянд photo_camera 15:00 Елегантні та вишукані вечірні сукні: як обрати плаття на вечір (Новини компаній) 14:00 Нові автоклави, стерилізатори: у баклабораторії ЦРЛ замінили обладнання, майже 20-річної давнини 12:35 У нашому районі у ДТП загинула 20-річна дівчина Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 11:00 Який вигляд матимуть Алеї Слави на цвинтарях Козятинської громади 10:17 Проігнорував сигнал світлофора та виїхав на переїзд: обставини смертельної ДТП 09:28 У турнірі дружин юних рятувальників-пожежних перемогла команда «Блискавка» play_circle_filled photo_camera 08:25 На період Великодніх свят на Вінниччині посилять заходи безпеки 21:51 Клуб ТАКО привезли з чемпіонату України 2 золота, срібло та 5 бронзових нагород 19:49 Більше десяти днів у Глухівцях не буде газу. Перелік вулиць та будинків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up