Не такий страшний суд, як ним лякають газовики

Не такий страшний суд, як ним лякають газовики
  • Ця історія про нашого знайомого, який прописаний за однією адресою, а проживає в іншому місці.
  • Йому на адресу, де він давно не проживає, надходили повідомлення про сплату боргу за транспортування газу.
  • В повідомленнях Вінницяоблгаз йшлося, якщо борг не буде сплачено, то через суд йому доведеться сплатити сам борг, судові витрати та ще й плату найманим ними адвокатам, а це загалом близько 5 тисяч гривень.

Свої погрози газовики виконали, не зважаючи на те, що подачу газу до нежилого приміщення вони самі перекрили. До речі, в суді постачальник блакитного палива «Оператор газорозподільної системи Вінницягаз» висунув менші фінансові вимоги, ніж були у повідомленнях, в яких газовики попереджали, що будуть звертатися до суду. Оператор ГРМ вказав тільки 2553,12 гривні боргу за транспортування газу і 268,40 гривні судових витрат.

Суддя нашого місцевого суду винесла рішення про стягнення боргу. Разом із тим пояснила, що боржник має право не погодитися з боргом і скасувати його через суд у 15-денний термін.

Відео дня

На другий день після отримання судового рішення, наш знайомий звернувся до правозахисників, щоб ті розтлумачили, які у нього можуть бути перспективи в суді. Юристи порадили зібрати документи, які підтверджують, що чоловік проживає за іншою адресою і такою послугою, як транспортування газу, не користується.

Взяти довідку про місце проживання — процедура не складна. Але у нас її можуть дати лише у ЦНАПі. ЦНАП дає акт, в якому троє сусідів свідчать про місце проживання. Акт сусіди підписали. На підставі свідчень сусідів ЦНАП видав потрібну довідку. 

Коли всі потрібні документи були зібрані, юрист написав заяву на скасування боргу і суд борг скасував. Як довго це тривало?

Судовий наказ про стягнення боргу набрав чинності 30 травня 2023 року, 7 червня його отримав наший знайомий. Заява на скасування боргу була подана 19 червня. Через два дні була винесена ухвала суду про скасування боргу.

 

.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (26)
  • Lyudmyla Lyudmyla

    Як завжди юридично безграмотний або спеціальним чином заангажований автор цього опусу видав кусок інформації без конкретного пояснення причин скасування судового наказу про стягнення боргу.



    Але Гончарук конкретно ЗБРЕХАВ, що борг було скасовано.



    Хоча журналістська етика ніби ж передбачає висвітлення поглядів обох сторін, чи то було давно і не правда? Де точка зору «порушників спокою» – Вінницягазу?

    Але хто сказав, що цей брехун є насправді журналістом? Він лише має бумажку, що його прийняли на роботу у ЗМІ. За усі роки у нього жодної об’єктивної публікації про газовиків
  • Татьяна Гаврилюк

    Не почитати бо лізе потворна реклама .
  • Костянтин Станіславович Нижиловський

    Вінниця обл.газ -це приватна компанія з офшорними рахунками.Згідно офіційного запиту по рахунку IBAN:UA 8930046............та по рахунку Енера Вінниця IBAN:UA8532047.........данні рахунки зарєестровані на Кіпрі на невідомих осіб.Тобто уявіть,кошти які б мали заходити в тереторіальну громаду,виводятся з України в офшори.Увага!! Нагадую всім громадянам - МИ НЕ Є СПОЖИВАЧІ,МИ КОРИСТУВАЧІ!! БО ГАЗ,ВОДА,НАФТА,ЕЛЕКТРИКА - НАЛЕЖАТЬ НАРОДУ УКРАЇНИ!!!!
  • Larisa Loginova

    То ж не борг скасований! Журналісти вкотре не розібралися, а вже роздають поради.

    Справи про стягнення заборгованості за комунальні послуги, зокрема й за послуги розподілу газу, розглядаються судом в наказному провадженні. Таке провадження процедурно є простішим.

    Однак, якщо споживач не згодний з судовим наказом, то надавач послуг надалі звертається до суду в порядку позовного провадження. Це процедурне питання. Суд буде розглядати спір по суті в загальному порядку. До суми боргу додадуться ще й судові витрати.

    Тож не варто накопичувати борги і доводити справу до суду.

    Михайло Дусанюк reply Larisa Loginova

    Лариса Логинова, а "шахрайство" лічильників газу  Вінницягаз в Козятині-104юа "Клієнтський простір" це до чого додається..заробити більше грошей  продати ліч.газу  "підробку Львівгаз" а  розказати що це" MESURA"-Італія, це до якої статьї-....190...-  "шахраїство".

    Larisa Loginova reply Larisa Loginova

    Evgeniy Morrison у своїх коментарях я посилаюся саме на чинні законодавчі акти України

    Larisa Loginova reply Larisa Loginova

    Evgeniy Morrison усі споживачі, які використовують газ, або об'єкти яких приєднані до газорозподільних мереж,  скористалися цим своїм правом і тим самим  приєдналися до умов договору розподілу газу

    Evgeniy Morrison reply Larisa Loginova

    Лариса Логинова в 1977 році ООН дало визначення поняттю фізична особа,це мігрант. А потім ми дивуємося чому паспорти видає міграційна служба,а не рвумвс як повинно бути по закону

    Larisa Loginova reply Larisa Loginova

    Evgeniy Morrison Визначення поняття споживача природного газу дає чинне законодавство. Зокрема, Кодекс ГРМ, Закон України "Про ринок природного газу" та ін.
    А саме: побутовий споживач - фізична особа, яка придбаває природний газ з метою використання для власних побутових потреб, у тому числі для приготування їжі, підігріву води та опалення своїх жилих приміщень, що не включає професійну та комерційну діяльність.
    Котел, плита, колонка - це газові прилади або газове обладнання. Але аж ніяк не споживачі.

    Evgeniy Morrison reply Larisa Loginova

    Лариса Логинова акцептувати їхню оферту є право а не обовязок

    Larisa Loginova reply Larisa Loginova

    Evgeniy Morrison Послуги розподілу газу   надають Оператори газорозподільних мереж, визначені Державним регулятором (НКРЕКП), в зоні їх ліцензійної діяльності. У Вінницькій області такі послуги надає АТ "Вінницягаз" за виключенням кількох громад, у яких послуги надають інші дрібні Оператори ГРМ.

    Evgeniy Morrison reply Larisa Loginova

    Лариса Логинова публічний договір це є оферта. Споживачі це є котел плита і інші прилади. Люди це користувачі. Згідно 13 статті конституції всі ресурси належать народу,ще почитайте 55 статтю бюджетного кодексу України

    Vitaliy Kovalchuk reply Evgeniy Morrison

    З яких нормативно-правових актів або словників ви визначили для себе зміст поняття Споживач та Користувач?



    Що цих два поняття можуть бути застосовані до людини у залежності від контексту, це ще мені зрозуміло, а от яким чином споживачем може бути газовий котел? Ви щось нове у термінології знайшли?

    Лариса Логінова reply Evgeniy Morrison

    Стаття 55 Бюджетного кодексу визначає захищені видатки бюджету. Що саме ви хотіли сказати, посилаючись на неї?

    А відносно Конституції, то ніхто й не заперечує про те, що природні ресурси, зокрема корисні копалини у надрах землі належать народу України.

    В нашому ж випадку мова йде про послуги розподілу газу. Вони включають, зокрема, утримання газорозподільної системи в належному технічному стані, її ремонт, ліквідацію аварійних ситуацій, заміну застарілого обладнання на нове, забезпечення стабільного та надійного розподілу газу.

    Лариса Логінова reply Evgeniy Morrison

    Визначення поняття споживача природного газу дає чинне законодавство. Зокрема, Кодекс ГРМ, Закон України "Про ринок природного газу" та ін.

    А саме: побутовий споживач - фізична особа, яка придбаває природний газ з метою використання для власних побутових потреб, у тому числі для приготування їжі, підігріву води та опалення своїх жилих приміщень, що не включає професійну та комерційну діяльність.

    Котел, плита, колонка - це газові прилади або газове обладнання. Але аж ніяк не споживачі.

    Larisa Loginova reply Larisa Loginova

    Evgeniy Morrison договір на надання послуг розподілу газу публічний. Така форма договору не вимагає його письмової форми. Договір вважається укладеним і в тому випадку, якщо ви своїми діями підтверджуєте згоду на отримання послуг розподілу газу. Наприклад, користуєтесь газом та сплачуєте за нього. Послугу розподілу газу сплачують усі споживачі, об'єкти яких (будинок, квартира, підприємство тощо) приєднані до газорозподільної мережі. Це своєрідна спільна участь усіх споживачів газу в утриманні мереж, підтриманні їх належного технічного стану та функціонування, забезпечення технологічного процесу транспортування газу розподільними мережами до кожного споживача.

    Evgeniy Morrison reply Larisa Loginova

    Лариса Логинова як може бути борг приватній фірмі,з якою немає контрактів

    Лариса Логінова reply Evgeniy Morrison

    Договір на надання послуг розподілу газу публічний. Така форма договору не вимагає його письмової форми. Договір вважається укладеним і в тому випадку, якщо ви своїми діями підтверджуєте згоду на отримання послуг розподілу газу. Наприклад, користуєтесь газом та сплачуєте за нього. Послугу розподілу газу сплачують усі споживачі, об'єкти яких (будинок, квартира, підприємство тощо) приєднані до газорозподільної мережі. Це своєрідна спільна участь усіх споживачів газу в утриманні мереж, підтриманні їх належного технічного стану та функціонування, забезпечення технологічного процесу транспортування газу розподільними мережами до кожного споживача.

keyboard_arrow_up