На сільському ставку у Глухівцях задихнулася риба

На сільському ставку у Глухівцях задихнулася риба
  • Ситуація. У сільському ставку в Глухівцях загинуло багато риби. Селяни кажуть, що навколо ставу смердить так, що нічим дихати.
  • Місцеві рибалки вже розкидали по ставу вапно і неприємного запаху поблизу ставу за останні дні поменшало 

Минулого тижня до редакції зателефонувала мешканка Глухівців і повідомила, що в сільському ставі масово гине риба.

— Товстолоби, як кабани, лежать в очереті, по вісім кілограмів вагою. І дрібної риби повно, — розповіла глухівчанка. — Більшу рибу люди забирали, кидали в чисту воду і вона відходила, а дрібнота лежить, гниє.

Відео дня

Селяни підозрюють, що це сталося через нестачу у воді кисню. Рибалка Володимир називає дві причини, чому гине риба.

— Перша — через спеку у воді гниють водорості і забирають з води кисень. Ставок мілкий, у найглибшому місці десь з півтора метра, —  каже рибалка Володимир. — Прямих винуватців мору риби немає. Це природне явище, за такої ж причини загинула риба на річці Південний Буг, у Ладижинському водосховищі та ставках колишнього Козятинського району. Друга причина — до водойми немає притоку свіжої води. Саме проточна вода має здатність самоочищатися та насичуватися киснем, — підсумував пан Володимир.

Після розмови з глухівчанином ми зателефонували до керівника центру виявлення та профілактики хвороб Леоніда Ящука.

— Відкриті водойми — це не питний водозабір. У цьому випадку на події в ставку Глуховець має реагувати екологія. Коли мор риби був у Широкій Греблі, вони до нас звернулися і ми зробили там аналіз води. Проби показали, що у воді був малий вміст кисню. Якщо ставок у Глухівцях нікому не наданий в оренду, то селищна рада має звернутися до нас і ми зробимо відбір води і виявимо причину, — каже завідувач центру. — Сьомого вересня до нашого центру з Глуховецької селищної ради телефонували. Я їм кажу: присилайте людину, ми укладемо договір і візьмемо зі ставка проби води. Але поки з Глуховець у нас не було нікого. 

— Тобто ви поїдете у Глухівці тільки тоді, коли селищна рада укладе договір? 

— Саме так, нас позбавили права перевірок. Ми ж відділ контролю та профілактики хвороб. Тільки з 1 жовтня, коли набере законної сили закон «Про громадське здоров’я» нам мають надати право відвідувати об’єкти. А сьогодні наш відділ наділений такими правами, що нас захотіли — впустили, а захотіли — вигнали, —  каже керівник центру виявлення та профілактики хвороб.

На сільський ставок ми приїхали 10 вересня. Під’їжджаючи до нього, відчули різкий сморід. Біля самої води неприємний запах було менш чутно. Можливо, ми трохи звикли до нього, а можливо більш різкий запах стояв, коли ми були на горбу.

Біля очерету зробили пару фото і взяли курс до іншого берега. Дорогою зустріли глухівчанку Настю. Вона розповіла, що йшла біля ставка ранком 9-го вересня і помітила на човні чоловіка, який щось розкидав у воду.

Від рибалки Олександра ми дізналися, що він біля берега і на середині ставу розкидав у воду вапно. Можливо саме його Настя бачила. 

На іншому березі ми зустріли Юлію з Іриною. Жінки розповідають, що від своїх сусідів чули, як вони ловили в ставку напівживу рибу. Кидали її у свіжу воду і за деякий час риба відходила. Вирішили Юля з Іриною і собі піти назбирати напівживої риби качкам. Тільки добравшись до очерету та побачивши, в якому стані риба, передумали. Кажуть, качкам рибу, яка пролежала стільки часу у воді, небезпечно давати, бо ще отруяться. Але як вже зайшли у воду, вирішили зібрати хоча б відро риби і закопати.

 — Риба дохне, бо немає у воді кисню. Люди обурені, що навколо ставу такий сморід стоїть, що нічим дихати. В середу, 13 вересня, я спробую з санепідемслужбою скласти договір відбору води, — каже депутат селищної ради Юрій Городченко. — Від чого загинула риба, треба знати обов’язково. А взагалі з самою водоймою треба щось робити. Ми підняли рівень води в ставку Лісовому, треба попрацювати і біля сільського ставка. За 10 років це вже другий масовий мор риби, — сказав на завершення нашої розмови Юрій Городченко.

Місцеві рибалки стоять на своєму: риба загинула від недостатньої кількості кисню у воді. 

— Враховуючи ділянку водного плеса, риби, порівняно з іншими водоймами Вінниччини, загинуло небагато, — стверджують рибалки. — Вже вжиті заходи — ставом розкидане вапно. Ніби неприємного запаху поблизу ставу за останні дні поменшало, — казали вони. 

 


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталья Хилюк

    Бо раніше була проточна вода а зараз застояна вода і крім цього ще є хазяї які поспускали каналізації в ставок
  • Наташа Свинарчук

    Бо нема дощів водойми висихають ,рибаі нехватає кисню

keyboard_arrow_up