На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати

На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати
  • Минулої суботи у Глухівцях пройшов Перший регіональний фестиваль традиційної подільської страви «Ох і колотуха Глуховецька замануха».
  • В заході взяли участь кухарки і артисти 13-ти сіл Глуховецької громади, гості з Черепашинець та Іллінців.
  • Що було цікавого на фестивалі — в нашому репортажі з місця події.

Перші конкурсанти фестивалю почали з’їжджатися 20 квітня за 2 години до початку. Приблизно в цій й же порі працівники Глуховецького будинку культури стали готувати імпровізовану сцену для виступів співочих, музичних і танцювальних колективів

О 13 годині зазвучала мелодія української пісні, «Ой, зійдімося роде». На другому куплеті пісні у виконанні народного ансамблю «Берегиня» з двох боків сцени та від столиків з колотухами вийшли діти з рушниками усіх сіл Глуховецької громади та працівники будинків культури з рушниками громад: Глухівців, Бродецького, Вернигородка, Білопілля, Кашперівки, Жежелева, Гуровець, Пузирок, Панасівки, Непедівки, Селища і підспівували «Берегині».

Відео дня

Вітальну пісню виконали дует Сергія Дроботюка та Марії Кулеши.

По завершенні пісні ведучі говорили, що багато звичаїв українців загубились. І тепер, коли московити хочуть знищити не тільки нашу культуру, а й нас, то постає необхідність відродити нашу культуру у звичаях, святах, фольклорі і обрядах

. Нагадали ведучі, що фестиваль проводиться в рамках проєкту «музика єднає» і впроваджується за підтримки міжнародної організації з міграції та фінансування «Йошікі фаундейшн», а також Глуховецької селищної ради, Вінницького обласного центру народної творчості, відділу освіти, культури, молоді та спорту, ТОВ АКВ «Українське каолінове товариство», Громадського об’єднання Ірини Колесник, Глуховецького ЗДО «Берізка», Глуховецького ліцею та шанованих в громаді людей Олени Кирилюк, Янни Шелухіної, Петра Микліна.

З вітальним словом до громади звернувся її голова Олександр Амонс.

— Сьогодні ви бачили початок нашого заходу з рушниками. Це все наші традиції і сьогодня вся Україна живе таким життям, що нашим нащадкам буде не соромно сказати, що він українець. Ми показали і сьогодні показуємо хто ми. Ми справжня нація, ми справжній народ, ми як одна родина один народ, як одна сім’я.

На нашій території ведеться жорстока війна. Війна, яка несе за собою втрати й каліцтва. Багато родин мають тепер життя «до» і «після», вони втратили найрідніших, — казав очільник громади.

Письменниця та провідний спеціаліст Вінницького обласного центру народної творчості Жанна Дмитренко похвалила глухівчан.

— Ніхто не здогадався українські традиції подати як елементи культурної спадщини, а Глухівці подали. Молодці, Глухівці. Мене заслужений працівник культури України Тетяна Омелянівна Цвігун просила передати від неї вітання і написати все те, що я тут побачу і я напишу тому, що я письменниця. Від центру вітання, а від мене — вірші і не один буде. Про Глуховецьку колотуху я окремо написала, — сказала вона.

Щоб дізнатися, в якій сільській громаді найсмачніша колотуха, запросили на сцену дегустаційне журі: селищного голову, депутатів обласної ради Павла Пойду та Ірину Колесник, Олену Миклін, Людмилу Дрижук, Вадима Манзія, Катерину Петренко, Яну Шелухіну та Оксану Безнощук.

Дегустаційна комісія почала свою роботу, а зразковий дитячий фольклорний ансамбль «Веселе село» з Черепашинець продовжили концертну програму.

Поки йшла дегустація найсмачнішої українськлї колотухи, на сцену з номерами художньої самодіяльності виходили Народний ансамбль української пісні «Оксамит» Черепашинського будинку культури,

народний гурт «Калина», народний ансамбль української пісні «Відлуння» Іллінецького будинку культури, співачка Київського академічного театру Українського фольклору з групою «Оксамит» Ірина Прядун. В заключому номері своєї програми «Кривий танець» Ірина Прядун повела весь «Оксамит» на площу, щоб залучити до танцю дітей громади. Коли «Оксамит» завершив свою програму, ми запитали у співачки з столиці чи сподобалися їй Глухівці.

— Чудове містечко, я тут вже вдруге, а вашому будинку культури мабуть і ціни немає, — сказала артистка і зі своїм колективом пішла фотографуватися в парку.

Коли дегустація була на завершальному етапі, ми запитали у Павла Пойди в якій громаді найсмачніша колотуха.

— Це моя особиста думка: за смаком колотухи одна одної краща. Враховуючи, що дівчата вклали у неї душ і серце, то всім громадам можна сміло поставити найвищу оцінку.

За оцінками громади колотухи різні за кольором і ідеальні на смак, що у місцевих господинь, що гостей з Іллінців. Всіх вразили рушники вишиті непедівчанами.

Оформлення умовної вітрини у всіх на «п'ятірку». П’ятьма балами була оцінена громадою гостинність колотушниць і кулінарів. А разом це був стіл українських традицій, колотух для дорослих і смаколиків для дітей через всю площу.

На сцені продовжили концертну програму дует і тріо «Вишневе намисто» з Хлібодару Донецької області: Тетяна Савченко з доньками Аліною та Валерією. За ними виступали «Берегиня» Глуховецького будинку культури, зразковий аматорський колектив народного танцю «Подільський вітерець», ансамбль української пісні «Відродження» Пляхівського будинку культури, солістка Олена Побережник. Артисти  Гурівецького будинку культури показали сценку «дві куми». Виступали також народний ансамбль української пісні «Берегиня», аматорський гурт «Селищани» Селищанського СК, солістка Єлизавета Новіцька. Соло на баяні — від Олександра Зайчука. Людмила Шимон з онукоми Владиславом та Вячеславом. Солістка Анастасія Костюк, солістка Марина Білецька Пузирки. Вокальний ансамбль «Душі криниця» Глуховецького будинку культури. Тріо «Гармонія» Бродецьке БК. Чоловічий гурт «Добряни» Глуховецький БК. солістка Інна Плехова, дует Наталії Карауш і Людмили Шимон. Вокальний ансамбль «Непедівський світанок». Вокальний ансамбль «Мелодія душі» Вернигородоцького БК. Вокальний ансамбль «Мальви» з Кашперівки.

Перед фінальною піснею ведучі фестивалю запросили до підбиття підсумків дегустаційну комісію. Позицію комісії озвучила Ірина Колесник. Пані Ірина відзначила всіх учасників фестивалю, що вони вклали у захід і серце і душу

— А ще я хочу подякувати тим, завдяки кому ми маємо можливість проводити цей фестиваль і стояти тут. Нашим хлопцям, які боронять наш рубіж на сході України, на Запоріжжі чи Херсоні. Щоб вони поверталися додому живими здоровими, а ті, хто поклав своє життя, щоб ми їх пам’ятали і знали для чого ми це робимо. Сьогодні, як ніколи, потрібно відновлювати українські традиції.

Сьогодні, як ніколи, треба прищеплювати дітям наші українські традиції, щоб ми пам’ятали, що ми українці і у нас є своя історія, а не насаджена нашими сусідами. Я хочу, щоб ми жили у вільній мирній і процвітаючій Україні і наступний наш фестиваль проходив під мирним небом, під жовто-блакитним стягом з нашими хлопцями і з нашим кордоном.

Завершили концертну програму фестивалю піснею «Розкажи Україно» у виконнанні квартету Інна Плєхова Сергій Дроботюк, Юрій Побережник та Марія Кулеша.

Після останнього аккорту

колективи художньої самодіяльності фотографувалися на пам’ять біля банера фестивалю, а глухівчани аплодували їм за отримане задоволення і заряд бадьорості.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Tatjana Sinhuk

    Колотуха це домашня ряжанка?
  • Геннадий Ткачук

    Приємно вражений ,нажаль не знав ,тому колотухи не скуштував .Яка вона та колотуха ?

keyboard_arrow_up