На полях нашого краю стартувала весняна посівна кампанія. Що кажуть аграрії?

На полях нашого краю стартувала весняна посівна кампанія. Що кажуть аграрії?
На цьому полі вже посіяли ярий ячмінь. Такі культури, як соняшник, кукурудза, соя, просо, гречка будуть сіяти після 10 квітня
  • Весняно-польові роботи на Козятинщині аграрії розпочали ще у лютому з підживлення озимих та підготовки ґрунту до посіву ярих культур
  • Як проходить посівна кампанія, ми запитали у керівників аграрних господарств. Вони розповіли про труднощі та запевнили, що українці будуть із хлібом

Щоб поспілкуватися з аграріями у весняно-польовий період, треба мати трохи щастя і вибрати вдалий день. Адже, як мовиться у приказці, «весна — рік годує» і в аграріїв у цю пору кожна хвилина дорога.

Перший, з ким спробували поспілкувалися, був керівник аграрного підприємства «Агродім Іва» Віктор Сагайда.

— А кому зараз легко? Незважаючи на всі труднощі, які маємо, думаю, з усім впораємося і Україна буде з хлібом, — сказав він.

Відео дня

З аграрієм Віктором Слободянюком вдалося поговорити 30 березня, коли надворі вже смеркало.

— На сьогоднішній день ми зробили все можливе, щоб затримати на полях вологу. Вже посіяли ярий ячмінь, буряк. Щоб зберегти сівозміну, сіємо порядка 10 культур. Сіяти є чим, кожен господар у районі вирішив питання пального. Хто зміг за нормальними цінами — вирішив питання з міндобривом. Ми добриво імпортували з Турччини та Болгарії. Для подальшої посівної кампанії насіння також закуплено. Все у нас є для того, щоб працювати, — сказав Віктор Слободянюк.

— Які ще культури будете сіяти? - запитали.

— Пшениця озима посіяна з осені, ярий ячмінь та цукровий буряк посіяли до похолодання. Такі культури, як соняшник, кукурудза, соя, просо, гречка будемо сіяти після 10 квітня. 

— Багато працівників сільського господарства пішли захищати рідну землю, у вас є зараз з ким працювати?

— Поки що виходимо зі становища, як буде далі — покаже час. Зараз трохи важко, багато нашої молоді на фронті. Їх замінили люди більш старшого віку. Не всі вони за станом здоров’я можуть компенсувати фізично здорових молодих хлопців. Важко, та думаю, що впораємося.

— То Україна буде з хлібом?

— Я думаю, якщо нічого не завадить, то хліб на полі виросте Єдине, що просимо в Бога, щоб настав мир, а все інше ми зробимо. Щоб нам хто не робив, як би нам не викручували руки і не виманювали гроші. Продукція наша майже нічого не коштує, а все інше в ціні, і при тому серйозній ціні. Все прирівнюється не до долара, а до євро. Зараз фінансово сутужно, багато підприємств вийшли із збитками, тому що коли почалася війна, все було зупинено і ціна на сільськогосподарську продукцію впала. Вишукуємо резерви, поки що тримаємося на плаву. Як буде — не знаємо, але все робимо для того, щоб держава була з хлібом.

Поки директор «Махаринецьке Агро» воює на фронті, в полі і на фермі керує його заступник Віталій Мельник. 

— У цьому році ми не будемо садити картоплю. Собівартість її складає близько 16 гривень на кілограм. Навіть на ринку її можна купити найдорожче за 10 гривень.

— То всі, хто в минулому році виростив картоплю, понесли збитки? — запитали ми у фермера. 

— За всіх розписуватися не можу, а більшість аграріїв на картоплі понесли втрати.

— А які тоді культури будете сіяти чи садити?

— Ми розводимо стадо великої рогатої худоби, будемо сіяти ячмінь разом із люцерною. Ще посіємо на корм худобі кукурудзи на силос. Із зернових у цьому році будемо сіяти ячмінь, кукурудзу та сою. Що вам казати? Працюємо на полі і на фермі, щоб при таких умовах триматися на плаву. Думаємо, що виживемо, а Україна буде з перемогою і хлібом, — сказав на завершення нашої розмови Віталій Мельник.   

Читайте також:

Де переселенці можуть отримати допомогу

Борзов: «Вінниччина — серед лідерів проведення весняної посівної кампанії». Скільки вже засіяли?

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up