На храмовому святі владика молився, розповів цікавих історій і жартував.

На храмовому святі владика молився, розповів цікавих історій і жартував.
  • У четвер, 9 травня, в церкві Святителя Миколая було багатолюдно. Тут відзначали храмове свято. На чолі  з митрополитом Симеоном в Непедівку
  • з’їхалось духовенство Вінницько-Барської єпархії. Владика провів Богослужіння, а після того, як освятили храм-іменинник, став спілкуватися з прихожанами і
  • громадою.

Зустрічали поважного гостя настоятель храму благочинний Козятинського округу митрофорний протоієрей Валерій Кушнір, селищний голова Олександр Амонс, керівник агрофірми «Світанок» Микола Мельник,

одинадцятикласниця Юля та дев’ятикласниця Кристіна і прихожани храму.

Відео дня

Вони привітали владику хлібом, квітами і прочитали йому вірш про його Великодній приїзд у Непедівку. Владика у відповідь пригостив дівчаток крашанками. Митрополит сердешно подякувавши дітям, у супроводі інших священнослужителів пішов до храму, коридором шани, який створили учні місцевого ліцею.

Трохи більш як годину в храмі йшла Великодня служба Божа. У ній участь архієпископ Хмельницький і Шепетівський Павло, Єпископ Житомирський і Овруцький-Паісія, архієреїв та інші духовні отці Православної церкви України. Священнослужителі в своїх молитвах до Господа просили у нього здоров’я нашим захисникам, миру Україні і підтримки для рідних загиблих воїнів. Згадали священнослужителі в молитвах і хліборобів Непедівки.

Прихожанину храму Павлу Богослужіння за такої кількості духовенства в супроводі церковного хору дуже сподобалось. 

— Один раз був на службі у Володимирському Соборі. Сьогодні такий же заряд позитивної енергії відчув, — сказав Павло.

Після Богослужіння духовні гості Непедівки з настоятелем храму отцем Валерієм в супроводі прихожан церкви стали освячувати храм. На кожній зупинці владика вітав прихожан і громаду з храмовим святом і що Христос воскрес.

Обійшовши храм по колу, священнослужителі помолилися і освятили могилу протоієрея Віктора. Потім Симеон став спілкуватися з громадою. 

Говорив про війну в Україні і мав думку, що мир в Україні мав настати на Великоднє свято, цього поки не відбулося. Владика зауважив, що Воскресіння Ісуса Христа — є найважливішою подією всієї людської історії. За церковними канонами великодній період є найдовшим православним святом, і з урахуванням Світлого Воскресіння, а також дня Вознесіння Господнього він триває рівно 40 днів. 

— Ще є у нас 35 днів, побачимо, — сказав Владика

Говорив про свято Святого Миколая і що Миколаї є два: літній і зимній. Розпізнавати їх дуже просто. Той, що на іконці в шапці — то зимовий Миколай, той, що на іконі без шапки —  літній, або травневий. У четвер, 9 травня, ми святкуємо літній Миколай, як День спомину поховання його мощів у місті Барі що в Італії. 

З розповіді Владики стало відомо, місто Бар, що у Вінницькій області має відношення до міста Барі. Пан з Вінниччини одружився на пані з міста Барі, а приїхавши в Україну, вона захотіла, щоб щось нагадувало про батьківщину, іі поселення Рів було перейменовано у Бар.

Розповів митрополит Вінницький і Барський про місто Барі ще й кумедну історію. 

— Було то на Волині, під час Богослужіння сказали: от браття і сестри, ми молимось у храмі, а наш Владика сьогодні у Барі. Бабусі не зрозуміли про який Барі йде мова, та й запитують, а чого це він у бар пішов, а не до храму. Думали, що Владика пішов до ресторану, а він поїхав до міста Барі.

Владика ще раз привітав прихожан з храмовим святом та з Христовим воскресінням і нагадав присутнім, що 40 днів ми маємо вітатися тільки Христос Воскрес і ніяких там «привіт».

Була у владики ще одна місія у Непедівці — привітати керівника фірми «Світанок», який дуже багато робить для села і допомагає церкві святителя Миколая. Він також Микола і день народження у нього в цьому році співпали з Пасхою. Владика привітав іменинника іконою, а настоятель храму отець Валерій подякував митрополиту Симеону за те, що він знайшов час, щоб взяти участь в Богослужінні і розділив з ними престольне свято.

Микола Мельник подякував владиці за подарунок та попросив очолити хресну ходу до 8-ми стел загиблих Героїв Непедівського старостату.

.

 

.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up