На городі у глухівчан виріс гігант Лунга Пієна ді Наполі

На городі у глухівчан виріс гігант Лунга Пієна ді Наполі
  • У четвер, 12 жовтня, багато козятинчан на базарі цікавилися, звідки привезли гарбуз, довжиною більше метра і вагою, що не кожній не те що зважити, а й підняти під силу.
  • Виріс такий на городі у наших Глухівцях. — Виміряти і зважити в мої плани не входило, —  каже гордовито продавчиня Ольга, нарізаючи шматочки гарбуза.

Жінка розповідає, що минулої весни вона купила в квітковому магазині пакетик гарбузового насіння.

— Це вже потім, коли гарбуз став набирати гігантських розмірів, я поцікавилася, як називається цей сорт. Його повна назва «Лунга Пієна ді Наполі». З п’яти насінин зійшло три. Це привезла середній, вдома залишились трохи менший за цей. Його залишила собі і ще є трохи більший від цього, — сказала нам пані Ольга.

Відео дня

Поцікавилися ми у неї, яка вага цього екземпляра?

— Чоловікові важити гарбуза ніколи, а сама хіба я його підніму? Хіба що нарізані кусочки зважити? Я порізала його приблизно третину, сумарно важить 7,200. Виходить весь гарбуз в межах 22-24 кілограми.

Ще ми запитали у продавчині, який він на смак і чи важко він зберігається?

— Кашу варила, сподобалась, хто любить солодке, треба додати цукру до смаку. Який він у зберіганні, сказати нічого не можу, адже вперше виростила. Сорт плетеного типу з твердою шкіркою темно-зеленого кольору. Всередині плоду жовтогаряча м’якоть. Як вона зберігається, можу поділитися тим, що сама прочитала про них у соцмережах, що зберігаються добре.

— Якийсь особливий догляд цьому «Лунзі» потрібний?

— Ніяких привілеїв арабському гарбузу ми не робили. Ріс як всі інші гарбузи без особливого догляду і поливу. Коли плід став великим, ми спробували лише накрити його від сонячних променів. Тільки цього не слід було робити. Шкірка на ньому тверда і сонячні промені спекти її не можуть. А от мишам ми зробили ідеальний мікроклімат. Той, що залишили собі, вони з однієї сторони трохи погризли.

На завершення розмови з продавчинею ми поцікавились у неї, чи може вона поділитися насінням гарбуза велетня.

 — Пустотіла частина плоду, де має бути насіння, дуже маленька. Я відрізала чотири шматки і не бачила там насіння. Краще, як будете в Глухівцях, то на гарбузову кашу заїжджайте, —  сказала пані Ольга.

 

 


 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Светлана Левчук

    У нас кожного року ці гарбузи
  • Елена Черницкая

    В мене таки самі. Як купувала насіння, то казали Мускатний гарбуз Голландської селекції.. Дуже солодкі на смак!
  • Natalia Bernadovich

    Так,в зоні Наролі вирощують такі довгі гарбузи,вони тут дуже солодкі
  • Галина Чечкова

    Цікаво

keyboard_arrow_up