Молодь Козятина долучилася до ремонту молодіжного простору

Молодь Козятина долучилася до ремонту молодіжного простору
  • Минулої п’ятниці у Центрі дитячої та юнацької творчості провели «Party у Підvali».
  • Усіх охочих запросили долучитися до створення молодіжного простору, де зараз активно триває ремонт.
  • Дівчата, які відгукнулися, плідно попрацювали. Розповідаємо, що робили і чому молодь хоче, аби в Козятині був такий простір

Ми вже розповідали, що в нашому місті планують створити молодіжний простір «Підval». Він буде на цокольному поверсі Центру дитячої та юнацької творчості. Це буде місце, де молодь зможе проводити своє дозвілля. Над створенням простору почали працювати восени минулого року, після того, як Центр дитячої та юнацької творчості подав заявку і виграв фінансування від проєкту «БУР», який оголосила всеукраїнська громадська організація «Будуймо Україну Разом». Тому частково створюють «Підval» за кошти міського бюджету, частину покриє громадська організація.

Зараз у майбутньому молодіжному просторі активно тривають ремонтні роботи. Долучитися до них запросили молодь Козятинської громади — у п’ятницю, 9 лютого організували «Party у Підvali». Козятинчани мали змогу прийти до Центру дитячої та юнацької творчості і допомогти. Акцію оголосили у рамках вищезгаданого проєкту «БУР».

«Підвал — це місце креативу»

О 14 годині до майбутнього простору прийшли п’ятеро волонтерів та директор ЦДЮТ Оксана Клірішенко. Серед тих, хто долучився до акції — Анна та Анастасія. Анна — тренерка з бадмінтону у дитячо-юнацькій спортивній школі, паралельно працює в Управлінні освіти та спорту. Анастасія — голова молодіжної ради Козятинської громади. Дівчата взяли із собою гарний настрій, отримали у ЦДЮТ рукавички та весь необхідний девайс (мішки, лопати, віники, совки) і приступили до роботи. Разом із іншими волонтерами вони допомагали будівельнику Павлу — збирали шматки збитої зі стін старої плитки та замітали.

Відео дня

Після того, як дівчата попрацювали, ми запитали у них, чому, на їхню думку, нашому місту потрібен молодіжний простір.

— У Козятині зараз немає місця, куди може прийти молодь і провести час із користю, — каже Анастасія. — Молоді потрібно розвиватися. Багато хто вважає, що це не на часі, але я вважаю, що так думати недоречно. Потрібно жити тут і зараз і починати зміни з себе. Ми почнемо, а надалі підростаюче покоління вже буде продовжувати. Ніхто не знає, що буде завтра, через місяць, через рік. Якщо ми вже відчули на собі, що таке війна, то нехай хоча б наступне покоління це не відчує. Для них не має бути обмежень, вони мають жити на повну. Якщо є можливість зараз для них зробити такий простір — чому б ні.

— Ми бачили чимало обурливих коментарів стосовно назви, багатьом не подобається, що простір вирішили назвати «Підval», — включається у розмову Анна. — Але насправді підвал — це місце креативу. Якщо подивитися різні фільми, то молодь де збирається? У підвалах, гаражах і там креативить. Усі відомі групи, художники починають у підвалах, гаражах.

Дівчата планують організовувати у молодіжному просторі тренінги, майстер-класи та зустрічі з благодійною метою, а зібрані кошти спрямовувати на підтримку військових чи родини переселенців. Аби втілити цю ідею в життя, вони працюють над подачею заявки на участь у проєкті «Зміцнення громадянського активізму серед молоді».

— Якщо все буде добре і ухвалять нашу команду, у нас буде змога виграти грант, який допоможе нам реалізувати нашу мрію — створити молодіжний простір, — каже Анна.

Працювали з кувалдою

Надвечір на «Party у Підvali» зібралася нова команда волонтерів. Це Аліна Клюцківська, Катя Заїчко, Настя Шевчук, Настя Суміна та Дарина Яценко. Дівчата відвідують гурток «Лідери» у Центрі дитячої та юнацької творчості. Працюватимуть вони не самі, а під наглядом керівника гуртка та методисту ЦДЮТ Ольги Ткачук.

Поки Даша йде за упаковкою пакетів для сміття, дівчата одягають рукавиці і вже готові до роботи. Вирішують трохи допомогти будівельнику демонтувати стару плитку.

— Зараз буде, — каже Аліна, бере до рук молоток і акуратно збиває декілька плиток. Потім передає молоток Каті.

Збивши декілька плиток, дівчата приступають до прибирання, адже перед ними тут добряче попрацював будівельник, який проводив демонтаж оздоблення стін.

— Великі уламки плитки складайте руками, але обережно, — дає настанову Ольга Ткачук.

Настя Шевчук замітає, Аліна Клюцківська, Настя Суміна і Катя Заїчко скидають шматки плитки і штукатурки до мішка. Декілька хвилин і перший вже майже повний.

— Беріть ще один, — підказує Ольга Ткачук.

Тим часом повертається Даша з пакетами для сміття, одягає рукавиці і також долучається до прибирання. Здійнялося трохи пилу, тож дівчата виходять до сусідньої кімнати. Аліна знаходить на столику захисні окуляри та кувалду і знову йде збивати плитку.

— Це так класно, я б таким займалася кожен день, — ділиться враженнями дівчина.

Окрім кафе і парку нема куди піти

Дівчата знову прибирають, а тоді йдуть відпочивати. Не тому, що втомилися, а через те, що знову здійнявся пил. Поки вони не зайняті роботою, питаємо, для чого їм потрібен молодіжний простір.

— У Козятині немає таких центрів, де молодь могла б проводити вільний час і розвиватися в нормальних умовах, а не сидіти на лавочці в парку, — каже Аліна Клюцківська.

— Хотілося б сюди приходити, відпочивати разом із друзями, — включається в розмову Катя Заїчко. — Зараз зима, холодно, немає куди піти. Є тільки кафе, але кожен день не будеш там сидіти.

— Кишенькові кошти не всім видають, а якщо і дають, то їх не вистачає. А тут ми плануємо розвиватися, волонтерити, допомагати нашим ЗСУ. Ось ви бачите, стоять чайники, — показує Аліна. — У цих чайниках гріють віск, який заливають в окопні свічки, які крутять усі гуртківці нашого центру разом із керівниками. Картон, з якого ми крутимо, дуже великий, він займає половину кабінету. А так ми могли б крутити окопні свічки навіть тут. 

— І ще більше підлітків зможе до нас долучитися, тому що тут багато місця, — каже Настя Суміна.

Наостанок додамо, що це перша, але не остання акція у рамках проєкту «БУР». У подальшому Центр дитячої та юнацької творчості ще буде кликати молодь долучатися до створення молодіжного простору. Про це будуть обов’язково повідомляти у соцмережах, тож слідкуйте за анонсами.

 

Читайте також:

Козятинчани в Instagram: добірка яскравих фото за тиждень, що минає

Пройшли змагання з настільного тенісу у Жежелівському ліцеї. Імена переможців

Влаштували вечір пам’яті Скрябіна

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (20)
  • Ирина Орлова

    Алексей Полунин це до кого звернення? Спортзалів діючих в місті вистачає

    Ирина Орлова reply Ирина Орлова

    Алексей Полунин так, як і за інформацією газети

    Алексей Полунин reply Ирина Орлова

    Ірина Орлова а как следить за информацией миськой рады

    Ирина Орлова reply Ирина Орлова

    Алексей Полунин слідкуйте за інформацією міської влади, тоді зрозумієте, чому не робиться капремонт. Ні, я не начальник) я просто мешканка міста, яка цікавиться що та як)

    Алексей Полунин reply Ирина Орлова

    Где там на стадионе спортзал я незнаю что уже построили там спортзал

    Алексей Полунин reply Ирина Орлова

    Ірина Орлова тогда почему не делают ремонт капитальный а вы кто какой-то начальник наверное почему раз оно уже не зализници а на городе почему не строят ето

    Ирина Орлова reply Ирина Орлова

    Алексей Полунин а коли ви особисто востаннє були у спортзалі , на стадіоні?
    Якщо не володієте інформацією щодо балансоутримувача, то підкажу. І Локомотив, і басейн давно на балансі міста по причині того, що Залізниці було заборонено мати такі об'єкти на балансі і види діяльності були виключені. Ці об'єкти, повторюсь, були передані на баланс міста без капремонтів.

    Алексей Полунин reply Ирина Орлова

    Ірина Орлова а чтоб етот локомотив на баланс города взять или тот же бассейн но увы ето сказки нечего некому не нужно почему щас в Мелитополе в Мариуполе люди свободно начали дышать все восстанавливается строиться делаеться а в Украине сделали концлагерь

    Наталія Щербатюк reply Ирина Орлова

    Алексей Полунин не настільки дорогий той «вхід»,або абонемент на місяць!Головне бажання!! У нас безліч зайнять для всіх;,а у більшості просто бажання поговорити,понаписувати!

    Ирина Орлова reply Ирина Орлова

    Алексей Полунин з приводу волейболу та баскетболу, то для дітей існують секції. Безкоштовні. І діти займаються, хто має бажання, відповідно.
    Щодо вартості в спортзали "зі штангами та гирями": Атлетик - безліміт на місяць в грудні була вартість 500 грн. В другому спортзалі 550 грн 12 занять на місяць.
    А з приводу "бідного розваленого Локомотиву", то бідним він став давненько. Залізниця, як балансоутримувач, мало що вкладала в ремонт. Коли зі свого балансу "скинула", то стало зовсім сумно. Так і не відкривається роками, тому що потрібен капітальний ремонт

    Ирина Орлова reply Ирина Орлова

    Oksana Kolomiyets якщо зацікавлять спортзали, напишіть в приват, розкажу, де знаходяться і, що там є

    Ирина Орлова reply Ирина Орлова

    Алексей Полунин саме там знайдете те, що шукаєте)

    Oksana Kolomiyets reply Ирина Орлова

    Ірина Орлова дякую

    Алексей Полунин reply Ирина Орлова

    Тренажёры ето гамно гири штанга вот истиное здоровье

    Алексей Полунин reply Ирина Орлова

    Ірина Орлова и сколько вход дорого а где бесплатные спортзалы где тяжёлая атлетика баскетбол волейбол как в локомотиве а где я имею такие ввиду спортзала как тот бедный разваленый локомотив

    Ирина Орлова reply Ирина Орлова

    Oksana Kolomiyets Atletic, Power Gym

    Oksana Kolomiyets reply Ирина Орлова

    Ірина Орлова напишіть,будь ласка де саме спортзали.
    Як мені сказали,жодного спортзалу у місті з новими тренажерами, всюди старі,скриплячі,на яких займатись не зручно.
  • Watering Yampi

    Тинок лучш
  • Алексей Полунин

    Ви спортзалы лучше сделайте на благо людям
  • Анжела Порхун

    Дуже цікаво а деж воно знаходиться ?

keyboard_arrow_up