Місто планує взяти кредит на ремонт вуличного освітлення

Місто планує взяти кредит на ремонт вуличного освітлення
Старих ліхтарів багато навіть у центрі Козятина. Їх хочуть замінити на сучасні
  • Козятинська ОТГ потрапила до переліку громад, які міжнародна установа НЕФКО відібрала для фінансування екологічно важливих проектів.
  • Нам готові дати в кредит 500 тисяч євро на чотири роки під 3% річних на модернізацію системи вуличного освітлення

Узимку міська рада почала перемовини з Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО). Ця організація надає фінансову підтримку проектам, які спрямовані на зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

Місто подало на розгляд НЕФКО проект модернізації існуючої мережі вуличного освітлення. Відповідно до презентації, у рамках проекту планується замінити більше тисячі кронштейнів і лампочок на світлодіодні, 48 кілометрів дротів, а також замінити щитові й аварійні стовпи та встановити систему диспетчеризації освітлення у 54 пунктах.

За попередньою пропозицією на усе це нам готові дати 500 тисяч євро. За валютним курсом на 15 вересня це приблизно 15,7 мільйона гривень. Якщо угоду підпишуть, 10% з цих коштів нам дадуть як грант, ще 10% місто заплатить саме, решту нам дадуть як позику, яку ми будемо виплачувати протягом чотирьох років під 3% річних у гривні.

Відео дня

На 15 сесії міська рада розглядала погодження пропозиції щодо надання цього кредиту.

— Додатково сюди ми включили вулицю Героїв Майдану, де хочемо зняти всі стовпи і кинути дроти в землю, — сказала під час обговорення міський голова Тетяна Єрмолаєва. — Окупність цього проекту, за розрахунками, 4 роки. Якщо ми будемо приймати цей проект на чотири роки і пільговий період один рік, це виходить близько 1 мільйона 70 тисяч ми переплачуємо відсотки. Якщо без пільгового, то 900 тисяч гривень. Якщо все добре, ми підпишемо угоду в грудні, далі робиться проектна документація і починається проект 1 березня, а закінчується 1 вересня. Рівно шість місяців. У нашій громаді замінюються всі дроти, вся автоматика.

Як приклад очільниця громади навела Олевськ, Овруч, Ізюм, Чугуїв, Покров, а також Вінницю. Це ті міста, які вже мають досвід співпраці з НЕФКО.

— Ми будемо входити повністю в капітальний ремонт і освітлювати навіть те, що в нас не освітлене, чи ми будемо робити капітальний ремонт існуючої мережі? — запитав депутат Дмитро Бернатович.

— Це заміна неенергоефективної існуючої мережі освітлення, заміна СІП, LED-ліхтарів, опор і щитових, — відповів Андрій Корнійчук, начальник Управління житлово-комунального господарства. — На освітлення громади будуть виділятися кошти окремо.

— Тоді виходить, що це у нас не капітальне будівництво мережі, це просто реконструкція існуючої, — сказав Бернатович. — Я дивлюся 3% річних, я собі уявляю, що це приблизно 400 тисяч плюс-мінус в рік ми переплачуємо відсотків, за орієнтовними підрахунками. Це буде десь мільйон приблизно за чотири роки. То наша громада готова переплатити один мільйон? Навіть за чотири роки. Я не розумію, чому ми не можемо те саме зробити своїми силами?

— Тому що якщо буде все добре, рівно через рік ми заходимо до них в проект по модернізації води, потім ми зайдемо по модернізації шкіл, — відповіла Тетяна Єрмолаєва. — Ви всі постите статті, що школу зробили в Гнівані, в Сватові. Це все гроші НЕФКО. У нас повинна бути колись інвестиційна угода.

— То для того, щоб нам мати гарну кредитну історію, ми виносимо з бюджету 1 мільйон гривень? — запитав Дмитро Бернатович.

— Ні, для того, щоб нам модернізувати нашу систему освітлення, — відповіла Єрмолаєва. — У нас всі 50 шаф на чесному слові тримаються.

— За минулі чотири роки в місті Козятині від енергонеефективного обладнання було переведено на LED і замінено дроти 60-70% ліхтарів, які є в наявності. Я не говорю про такі вулиці, які не освітлюються. На LED-ліхтарі, які споживають 30-40 ватт. Про яку окупність ми можемо говорити за чотири роки? — включився в обговорення депутат Євгеній Малащук, колишній начальник ЖКГ, і згодом додав. — На все те енергоефективне обладнання, LED-ліхтарі, які ви можете бачити на Незалежності, Матросова, за 4 роки витрачено було всього-на-всього 3 мільйони з копійками і ви хочете зараз сказати, що все, що залишилося, буде коштувати 16?

— Тут ми дуже гарно почули, як світиться Матросова, вона не світиться, — зауважив депутат Артем Ольхом’як. — Для краси почепили лампочки, а не зробили щитові. Треба рахувати і правильно думати про те, як зробити і бути послідовним, а не поставити ліхтарі, які не горять, на старе обладнання.

— У нас немає жодної сучасної облаштованої щитової, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — Щитові горять постійно. Вони не в тому стані, в якому мають бути в 21 столітті. Якщо «лягає» щитова, вибиває пів міста. Ми повинні мати автоматизовану систему, яка контролюється на планшеті, на комп’ютері, де ми розуміємо, чому засікся провулок, чому засіклася вулиця і підключати. Цього року виділили 2 мільйони 400 на освітлення. Гроші майже всі використані, але їх не вистачило на жодну лампочку в Козятині, ми робили лише населені пункти. Через це, чи це великі гроші, чи не великі, але ми маємо його зробити раз і забути на роки.

На цьому обговорення завершилося. Рішення підтримали 17 із 24 депутатів, які були на засіданні. Додамо, що те, за що проголосували обранці, це лише погодження на пропозицію від НЕФКО. Сам кредит ми поки не беремо. Цьому передуватиме ціла низка процедур, бо окрім того, що треба підготувати пакет документів і провести точні розрахунки, їх також треба буде погодити із Міністерством фінансів.

 

Читайте також:

Капремонт на Куликівського наче стихійне лихо - обірвані дроти і смуга перешкод (ФОТО)

Хто познущався над вулицями Виговського та Бойка

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (18)
  • Таня Плис

    А обіцяли воду,по ходу через 4роки опять почуємо обіцянки.

    Читач34 reply Таня Плис

    здається, що потрібно щоб бути кращим мером чим всі попереді? зробити всього обіцяну воду, це здається не реальним, якщо воно обіцяється роками і не робиться
  • Альоша Капніст

    Пускай делают предыдущие меры занимались демагогией что они делали для людей  с водой если по немножку былабы уже вода дороги тротуары
  • Читач60

    Так як у Флоріанівці почали і не закінчили
  • Альоша Капніст

    Пусть делают и воду сделает не все сразу пусть зан

    Дмитро Анатолійович Поліщук reply Альоша Капніст

    Це козятинський говір такий... ? Ти вже ХОЛОПЕ  для себе виріши ти МОСКАЛЬ чи Українець?

keyboard_arrow_up