«Ми можемо домовлятися з сантехніками, тільки заберіть плату за водовідведення»

«Ми можемо домовлятися з сантехніками, тільки заберіть плату за водовідведення»
– Якби кришка комунікації була стандартною, то може каналізація так не забивалася б, – кажуть місцеві мешканці

Проблема з душком. На початку цього тижня на гарячу лінію газети «RIA Козятин» звернулися мешканці вулиці Космонавтів. Вони повідомили, що в кількох будинках забита каналізація: «Ще трохи і ця гадость буде текти вулицями і нікому до цього діла немає», – казали люди.

Коли ми приїхали на місце події, на нас вже чекали мешканці будинку Космонавтів, 54 Марія, Віталій, Леся та Петро. 

– Куди ми тільки не зверталися! – казали козятинчани. – Перенаправляли нас в «Чисте місто», а там нам жінка, яка брала слухавку, порадила домовитися з працівниками їхнього підприємства, які спеціалізуються на каналізаціях. З ними укладати договір і вони прочистять водостік.

– Немає питань. Ми можемо замовити сантехніка. Але чому з нас вправно беруть гроші за послугу, яка не надається? Коли ми маємо з кимось домовлятися, то треба зняти плату за водовідведення. Повинна ж бути якась справедливість, – висловила свою думку Марія Грибінська.

Відео дня

Потім двоє чоловіків повели нас до каналів стічних вод. 

– Оце забитий колектор, – кажуть вони і показують нам на забиту сміттям криничку і ветиль труби, в якій давно немає ні нечистот, ні тиску. – Він давно вже не працює. Коли він ще працював, то нечистоти з цієї комунікації перекачували в каналізацію на вулиці 8-й Гвардійській, – каже пан Віталій. 

Петро, коли ми підійшли до кринички водостоку, відсунув з підземної комунікації бетонну плиту, яка слугує накривкою замість кришки люка, і каже: «Як в 56 будинку вечором всі приймуть душ, то рівень цієї смердючої рідини ще більше підніметься. А іноді буває, що рівень настільки піднімається, що фекалії з інших будинків з’являються у наших унітазах. Якби кришка комунікації була стандартною, то може каналізація так не забивалася б. Тут щілина, через яку може впасти скляна пляшка чи банка з-під пива. На цій лавці молодь відпочиває. Ми до них претензій не маємо, колись самі такими молодими були»

Ми сфотографували комунікації, які нам чоловіки показали, і повернулися на місце зустрічі біля такої собі альтанки без даху. 

– Це не альтанка, колись тут був дитячий майданчик, – каже пані Марія. – Декілька років тому його каналізаційними водами майже весь затопило, от тільки пісочниця й залишилася.  

На ранок вівторка, 10 серпня, ми поїхали у ЖКГ. Тільки начальник Андрій Корнійчук, поїхав у службових справах. Ще й компетентний в питаннях ЖКГ Іван Вовкодав  перебував у відпустці. Тож поїхали у «Чисте місто».

Дівчата бухгалтери нам повідомили, що їхнє підприємство займається не каналізацією, а сміттям і додали, що бригада сантехніків у «Чистому місті» є, тільки на проведення робіт мешканцям вулиці Космонавтів треба укладати договір з «Чистим містом». 

Ми не погодились з такою відповіддю тоді нам порадили звернутися до головного інженера. Менеджер підприємства виявився чоловіком доброї душі: «Радий допомогти, але ж гроші за воду і водовідведення мешканці будинку сплачують водопостачальнику». Такої ж думки був і директор «Чистого міста». Він запевнив, що з цього приводу потрібно звернутися до водоканалу і додав: «Ви дивіться, в четвер я демонстративно куплю газету».

Ми вдячні, що директор «Чистого міста» стане читачем нашого щотижневика. Але що від цього виграють мешканці вулиці Космонавтів? Жителям байдуже, хто має прочистити трубу забитого водостоку. Вони ж щомісяця платять за водовідведення, а якісну послугу не отримують.

На підприємстві водопостачання нас вислухали і вирішили дати відповідь в електронному вигляді. Ось що вони повідомили:

«Відповідно до «Правил користування системами комунального централізованого водопостачання та водовідведення в населених пунктах України», виробник обслуговує вуличні, квартальні та дворові мережі водопостачання та водовідведення, споруди і обладнання, а також технологічні прилади й пристрої на них, які перебувають у нього на балансі або на які є відповідний договір на обслуговування із споживачем. Каналізаційна мережа по вул. Космонавтів на балансі ВСП Київське територіальне управління не обліковується. Відповідно до технічних умов на приєднання до системи централізованого водовідведення, каналізаційна мережа по вул. Космонавтів споруджена під час будівництва житлового будинку № 54 по вул. Космонавтів, а скид стоків від даного житлового будинку передбачений у каналізаційний колектор по вул. Катукова. Тобто, каналізаційна мережа від будинку №54 по вул. Космонавтів і до місця скиду в каналізаційний колектор ВСП Київське територіальне управління по вул. Катукова, повинна обслуговуватись балансоутримувачем будинку №54 по вул. Космонавтів».

 

Фото центр

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Djejhe Djhegujh

    Где-то так
  • Oleg Horobets

    однако
  • Татьяна Адамова

    Тобто, каналізаційна мережа не обслуговується, а гроші за водовідведення беруть?

    Anyuta Yanchuk reply Татьяна Адамова

    Татьяна Адамова так і є

keyboard_arrow_up