«Мамам, у кого діти з інвалідністю, просто немає куди піти»

«Мамам, у кого діти з інвалідністю, просто немає куди піти»
У сквері нині два майданчики. Навіть сучасний не пристосований для дітей з інвалідністю
  • Ми розповідали, що в міському сквері нарешті почнуть встановлювати дитячий майданчик із елементами інклюзії, який придбали за волонтерські кошти.
  • Козятинчани відреагували на цю новину двояко: одні були за, інші наполягали на тому, що це не на часі, бо війна триває.
  • Чому такий майданчик потрібен нашій громаді навіть зараз — пояснюють батьки, які мають дітей з інвалідністю

Про дитячий майданчик із елементами інклюзії, який ніяк не можуть поставити вже майже рік, ми розповідали неодноразово. Кошти на нього збирала вся Україна, адже це проєкт організації «Лідерський волонтерський рух». Волонтери не просто зібрали необхідну суму, а й закупили елементи, вони в Козятині вже давно — ще з 2022 року. Спершу довго чекали, поки облаштування майданчика включать до Програми капітального будівництва. Коли міська рада нарешті дала «зелене світло», розробили проєкт і нарешті візьмуться за його реалізацію, про що ми повідомили два тижні тому. Із місцем розташування вже визначилися і почнуть підготовчі роботи.

Новина про те, що у місті з’явиться перший майданчик із елементами інклюзії, викликала справжню дискусію серед козятинчан. Шістдесят сім коментарів залишили читачі під новиною. І не всі цю ідею підтримують. «А що, вже війна закінчилася?», «це зараз не на часі» — писали люди. Тож ми запитали думку тих, кого тема встановлення майданчика з елементами інклюзії цікавить безпосередньо — батьків, які мають дітей з інвалідністю.

«Зараз і в кафе ходять, і весілля гуляють»

Козятинчанка Алла Федорченко виховує сина Романа. Він має синдром Дауна. Жінка підтримує ідею облаштування майданчика з елементами інклюзії. Адже у Козятині жоден з існуючих дитячих майданчиків не пристосований для того, щоб там гралися діти з інвалідністю.

Відео дня

— Мамам, у кого діти з інвалідністю, просто немає куди піти, — каже Алла. — Кажуть, що під час війни майданчик не на часі, але зараз і в кафе ходять, і весілля гуляють, люди живуть звичайним життям, але майданчик нашим дітям не дають поставити, хоча деталі для нього вже давно купили, його просто поставити і все. Якщо він вже є, його треба поставити, нехай ним користуються і здорові діти, і діти з інвалідністю. Поки дитина катається, мені здається, мама забуває про те, що в неї є проблеми.

Майданчик з елементами інклюзії важливий не тільки для того, щоб дітям було де погратися. Перш за все, він потрібен для того, щоб діти спілкувалися між собою.

— Звичайні діти коли будуть бачити дітей з інвалідністю, будуть до них звикати, — пояснює Алла Федорченко. — І наші діти мають звикнути до здорових, але так само і здорові діти мають звикнути до наших. Мають навчитися в першу чергу не цькувати. Звісно, багато що залежить від виховання батьків. Але спілкування дітей одне з одним не менш важливе. Коли буде майданчик, то діти змалечку, з двох років вже будуть звикати до дітей з інвалідністю, будуть бачити, що вони є між нами. Раніше ми жили в селі і я вам відверто скажу, що в селі набагато легше жити з дитиною з інвалідністю. Роман у мене соціалізований, він грався з дітьми, знав, де парк, сам до школи ходив і його там знали всі, він катався з дітьми, грав у хованки. Тут я його самого не відпускаю.

«Діти будуть разом і будуть спілкуватися»

Син Ольги Котелянець Артем також має інвалідність. Вони мешкають у Махаринцях, але часто навідуються до Козятина, і в справах, і на заняття, які проводять у просторі громадської організації «Сонце в тобі». Ольга також вважає, що майданчик потрібен у місті вже зараз і не варто чекати завершення війни.

— Майданчик треба ставити, тому що дітей багато, час йде, а діти ростуть, — каже Ольга. — На майданчику діти будуть разом, вони будуть спілкуватися. Тому що на заняттях, куди ми ходимо, вони буває займаються індивідуально, буває в групах, як коли. А на майданчику діти будуть вільно спілкуватися одне з одним. Це добре, коли є інклюзивний майданчик. Бо буває, коли ми приходимо на звичайний ігровий майданчик, батьки забирають своїх дітей. Вони не хочуть, щоб їх діти гралися з нашими, бояться дітей з інвалідністю. Хоча я біля сина постійно і він у мене не агресивний. Якби був майданчик, у дітей з інвалідністю був би свій куточок і тоді вони почувалися б краще.

Ідею про те, щоб не чекати кращих часів, а ставити майданчик вже зараз, підтримує також Ольга Заверуха. Тим більше, що елементи для майданчика вже давно придбали.

— Чому ці ігрові елементи мають десь там лежати і пропадати?! — каже Ольга. — В наявності вони є, кошти на майданчик зібрали вже раніше, звісно його потрібно поставити. Ми розуміємо, що зараз війна, але діти з інвалідністю потребують щоденного розвитку. Ми не можемо з дітьми сидіти в чотирьох стінах і їх не випускати. Для дітей кожен день, кожна хвилина важлива.

Майданчик м із елементами інклюзії важливий, адже там зможуть гратися абсолютно всі діти, навіть ті, хто користується колісним візком — кажуть батьки.

— Майданчик з елементами інклюзії спеціально і пристосований для дитини з інвалідністю так, що вона може сама гойдалкою користуватися, — пояснює Ольга Заверуха. — Там неширокий крок, є поручні та інші необхідні елементи. Це все передбачено для дитини з інвалідністю. Бо коли дитина з інвалідністю йде на звичайний майданчик, вона не завжди може сама залізти на гойдалку чи гірку, самостійно з’їхати. А там, все таки, допоміжні елементи будуть. Тому я вважаю, що дуже важливо його поставити саме зараз.

 

Читайте також:

У парку буде на один дитячий майданчик більше

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Volodyer

    За те колишні очільники Козятина на рік вперед виписували собі премії

keyboard_arrow_up