Махнівка чи Чорнобиль. Де насправді народився Антонович?

Махнівка чи Чорнобиль. Де насправді народився Антонович?
  • Володимир Антонович — відомий український історик та етнограф. Сам Михайло Грушевський був його учнем.
  • Антонович мав два батька — офіційного і реального, тобто біологічного, здобув медичну освіту і рятував Бердичів від епідемії холери.
  • Є дві версії про його місце народження. За однією з них історик прийшов на світ у нашій Махнівці.
  • Чи так це?
     

Про Володимира Антоновича нам відомо зі шкільних підручників історії. Проте знаємо ми про нього не так вже й багато — був істориком та археологом, жив у ХІХ столітті. Але в його біографії є низка цікавих фактів.

У Махнівці чи Чорнобилі?

Прийнято вважати, що Володимир Антонович, майбутній історик та етнограф, народився 18 (30 за новим стилем) січня 1834 року у Махнівці. Принаймні про це нам каже Вікіпедія. Проте з приводу дати і місця народження є суперечливі факти.

Як пише Василь Ульяновський у вступній статті до книги «В.Б. Антонович. Моя сповідь», існує версія, що Володимир народився на чотири роки раніше і не на Козятинщині, а в Чорнобилі. І був хрещений у греко-католицькому храмі.

Відео дня

«Документально це зафіксовано в листі А. Мйодушевського (січень 1903 року) до В. Антоновича, в якому перший зазначав, що чув про це від сестри професора і просить дати докладні відомості з приводу вказаного факту», — пише Ульяновський.

У відповіді на цей лист Володимир Антонович спростував цю версію. Сам історик завжди казав, що народився у Махнівці, проте син і онук вченого стверджували, що він народився у Чорнобилі 1830-го року, а в Махнівці був перехрещений.

Дати відповідь на питання «Де і коли насправді народився Антонович?» може дати один з документів, що міститься у Державному архіві Вінницької області. У 2014 році кандидат історичних наук, головний спеціаліст Державного архіву Вінницької області Костянтин Завальнюк видав наукову статтю, у якій процитував запис із актової книги Махнівського повітового суду метрики про хрещення Антоновича. Цей документ підтверджує, що відомий український історик народився саме на Козятинщині.

«Року Господнього тисяча вісімсот тридцять четвертого січня місяця сьомого дня у Махнівському римо-католицькому приходському костелі окрещено і миром помазано отрока трьох імен Володимир-Станіслав-Йосип через Махнівського настоятеля декана ксьондза Фелікса Саховського благородних Г.Г. Боніфація — Генріха по Йвану і Моніки по Іполіту з Горських Антоновичів законовінчаного подружжя син року і місяця тих же шостого числа проти вечора народженого в Махнівці», — йдеться у тексті документу.

Костел у Махнівці. Фото з польського сайту

Тобто, Володимир Антонович народився 6 (18 за новим стилем) січня 1834 року саме у Махнівці, а не в Чорнобилі.

Два батька

Ще один цікавий факт із біографії нашого відомого земляка — батьки. Офіційно батьком Володимира Антоновича є Боніфацій Антонович, хоча біологічний — Янош Джидай.

Як пише Василь Ульяновський, Рідний батько Антоновича був угорцем і підтримував ідею відокремлення Угорщини від Австрії. Через це його переслідувала влада. Він втік спершу на Галичину, а потім почав працювати приватним вчителем і потрапив до маєтку пана Марковського на Уманщині. Там він познайомився із Монікою, мамою Володимира Антоновича. Вона теж працювала приватною вчителькою.

Моніка до цього була заміжня за Боніфацієм Антоновичем. Від їхнього шлюбу народилося двоє дітей. Проте через те, що не зійшлися характерами, подружжя розлучилося. Якщо, звісно, це можна назвати розлученням. Справа в тому, що раніше офіційно шлюбу не укладали, а лише вінчалися у храмі, тобто, брали шлюб перед Богом. Але не розвінчували. Тому Моніка і Боніфацій жили окремо, проте формально залишалися подружжям. Саме тому Боніфацій записав Володимира на себе.

Вивчився на медика

Ульяновський зазначає, що мати Володимира Антоновича мала у Махнівці будинок. Через кілька років вона разом із дітьми переїхала до свого брата, Юзефа Гурського. Він працював у Махнівці адвокатом.

Згодом вони переїздили до містечка Горишківка неподалік Тульчина. Там мати Антоновича влаштувалася до панів Цибульських. І вже згодом Володимир потрапив на навчання до Одеси у Рішельєвський ліцей. Директором закладу був його рідний батько Янош Джидай.

Мати Моніка наполягала на тому, аби син здобув медичну освіту, тому Антонович вступив на медичний факультет до Університету святого Володимира. На медика він вивчився і навіть встиг попрацювати у Чорнобилі та Бердичеві. Тоді саме боролися із епідемією холери. Проте сам Антонович не відчував себе лікарем. Тому здобув другу вищу освіту, вступивши на історико-філологічний факультет своєї альма-матер.

Чи повертався він у Махнівку?

Антонович остаточно переїхав до Києва. Чи був він після того у рідній Махнівці — точно сказати ми не можемо. Проте є один цікавий факт, що дозволяє це припустити.

У 1895 році історик видав Археологічну карту Київської губернії. Там описані старовинні кургани, знахідки, у тому числі монети, городища, розташовані на території земель, що входили до складу Київської губернії. До слова, Махнівка у ті часи була частиною цієї губернії. Про неї є кілька згадок у цій книзі.

«На передмісті Стара Махнівка є городище, у якому часто знаходять давні погреби», — йдеться у Археологічній карті. Як джерело вказані археологічні замітки, упорядковані під час екскурсій та давніх розкопок самим Антоновичем. Тож можна припустити, що відомий історик досліджував минуле земель своєї малої батьківщини.

До речі, у замітках Антоновича є згадка і про городище у Білопіллі, де був костел. Тож, імовірно, Махнівка — не єдине село на Козятинщині, яке досліджував відомий історик.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Антоніна Штовбонько

    В 1891 році  проводив розкопки в Кальнику Іллінецького району. Є      документи.

    Игорь Яцык reply Антоніна Штовбонько

    Є можливість ознайомитись з документами?

keyboard_arrow_up