Людей повно, а туалет зачинений

Людей повно, а туалет зачинений
  • Вбиральня у міському сквері працює лише вдень.
  • Надвечір її зачиняють на замок, а відвідувачі, які навідуються до парку, мусять шукати собі місце деінде. І нерідко цим місцем стають двори сусідніх будинків.
  • Чому ввечері туалет не працює — з’ясовували наші журналісти

Субота, 20 травня. На годиннику майже восьма вечора. Мами з дітками проводять час на дитячому майданчику. Поки малеча гойдається на гойдалках і спускається з гірки, їхні матусі спілкуються одне з одним. Вздовж алей зайняті практично всі лавочки, біля кожної — компанія підлітків. Вони жартують, сміються і попивають каву. Тусується молодь не лише в самому парку, а й на парапетах, що по периметру скверу. Словом, повно людей. А туалет за «кліткою» зачинений.

Аналогічна картина була і в неділю, 21 травня. Ми навідалися до парку майже о тій же порі — було 15 хвилин на 20 годину. І знову багато людей, і знову туалет зачинений. Про те, що вбиральню закривають доволі рано, писали навіть наші читачі.

«Туалет дуже рано закривають, а потім шукай, де хочеш. Я з дитиною ходжу в Сіті Парк, нас завжди пускають», — прокоментувала одна з наших читачок репортаж із міського скверу, який наші журналісти робили минулого тижня.

Відео дня

У Козятині із громадськими вбиральнями справжня проблема, який мікрорайон не візьми — чи центр міста, чи ПРБ, чи ту сторону. Це колись тільки на одній вулиці Винниченка було три громадські вбиральні у вільному доступі: за магазином «Екран», у дворах за банею і біля приміщення, де раніше був пенсійний фонд. Колись давно їх спорудили спеціально для мешканців старовинних двоповерхівок, адже коли зводилися ці будинки, яким нині вже більше ста років, вбиральні всередині не робили, тому за зручностями доводилося виходити у двір. Пізніше приміщення перепланували, зробивши ванні кімнати в самих квартирах, але туалети на вулиці залишилися. Допоки їх не почали зносити. Тож тепер громадських вбиралень у центрі міста так мало, що вистачить пальців однієї руки, аби їх перерахувати. І одна з таких розташована саме у міському сквері.

Рік тому, коли на початку повномасштабного вторгнення до Козятина стали з’їжджатися переселенці, чимало з них були вражені тим, наскільки чисто в туалеті у нашому парку. Ще й користування безкоштовне, тому що утримується він за рахунок бюджету громади. Скоро буде вже десять років, відколи вбиральня працює. І все було б чудово, якби не одне але — вона працює за графіком від самого початку. А який той графік — невідомо, тому що жодної таблиці із режимом роботи немає ані на дверях, ані на віконному склі. Одне можемо сказати точно — вдень туалет працює. Коли ми навідалися туди близько 15:20 у понеділок, двері були відчинені.

Проблема в тім, що із закриттям туалету люди не йдуть із парку. І добре, якщо вони шукають як альтернативу інший туалет, але в якомусь закладі, як це робить наша читачка, яка залишила нам коментар. Та часто козятинчани обирають зовсім інший варіант — йдуть в двір будинку, що навпроти парку. Про те, що молодь приходить справити природні потреби саме туди, нам казали мешканці двоповерхівки на Грушевського ще минулого року. Ми за руку нікого не зловили, та враховуючи те, що біля погреба тхне сечею, туди справді навідуються, щоб сходити в туалет.

Що цікаво, на стадіоні «Локомотив», де також полюбляють відпочивати козятинчани, доступ до вбиральні є постійно: і вранці, і в обід, і ввечері. Стадіон працює до 22 години, як вказано на табличці при вході. Чи зачиняють ворота після десятої вечора, ми не перевіряли, втім під час роботи стадіону ще жодного разу не застали туалет зачиненим. Парк, на відміну від стадіона, не зачиняється ніколи. Та можливо не зайвим було б продовжити роботу вбиральні хоча б до 22 години?

Туалет в парку перебуває на балансі Відділу культури Козятинської міської ради. Тож аби дізнатися, чому авн зачиняється так рано, ми звернулися до начальниці відділу Світлани Рибінської.

— Туалет не може працювати цілодобово, він мусить працювати за графіком, — пояснює начальниця відділу культури. — Ми не можемо його просто відчинити і нехай собі працює, тому що там є працівники, які мають графік. На літо ми подовжимо час роботи туалету, тому з 1 червня він працюватиме довше, але тільки в рамках робочого часу двох осіб.

 

Читайте також:

Йдете через парк — будьте обережні

Вечірній сквер, або Маленькі дрібниці великої проблеми дозвілля дітей

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up