Ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС побували на прийомі у міського голови

Ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС побували на прийомі у міського голови
  • Актив громадської організації Ветеранів-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та членів їх сімей Козятинської міської територіальної громади минулої середи, 7 грудня прийшли до міського голови щоб обговорити кілька питань.
  • Серед них — виділення приміщення для роботи організації.

У зв’язку з тим, що після того, як голова організації «Союз Чорнобиль» виїхав за кордон, організація стала недієздатною. Намагання зібратися і провести виборчі збори довгий час не виходило. Група ліквідаторів організації «Союз Чорнобиль» на чолі з Юрієм Боднарюком не хотіли знахотися в стані невизначеності і створили незалежну від організації «Союз Чорнобиль» організацію Ветеранів-ліквідаторів на Чорнобильській АЕС та членів їх сімей Козятинської ТГ.

Коли Ветерани-ліквідатори прийшли в приймальну міського голови, їм секретар міської ради сказала, що прийому міським головою громадян по особистим питанням сьогодні не буде. Тому що на 10 годину заплановане засідання бюджетної комісії. Голова громадської організації Ветеранів-ліквідаторів Юрій Боднарюк сказав: «Будемо чекати. Від 9-ти до 10-ти — ціла година, можна багато чого вирішити».

За хвилин 10 прийшла до свого кабінету міський голова Тетяна Єрмолаєва. Привітавшись вона сказала, що прийому міським головою в середу 7-го грудня не планувалося, оскільки вона в цей день мала бути за межами міста. До речі, коли голова громадської організації Ветеранів-ліквідаторів записувався на прийом до міського голови, то йому в секретаріаті повідомили, що прийому можливо не буде. Тільки голова організації вирішив все таки прийти з активом організації і не помилився. Міський голова запросила ветеранів-ліквідаторів до свого кабінету.

Відео дня

Голова організації Юрій Боднарюк повідомив очільницю міста з чим вони прийшли до неї. Юрій Аліфіренко запитав у міського голови чому їх не запрошують на засідання робочої групи.

— Нам хотілося б щоб на засідання робочої групи організувати круглий стіл. — каже він.

— Яких спеціалістів ви хотіли б запросити? 

— Голову нашої організації, — каже Юрій Аліфіренко, — представника медицини, спеціаліста від соціальної політики, перевізника, та освіти. 

— А освіта вам для чого? — запитала у ліквідаторів міський голова.

— Щоб у школах знали, що в Чорнобилі була також війна тільки невидимого фронту, — сказав ліквідатор.

— В школах про подвиги ліквідаторів на ЧАЕС дітям розповідають вчителі і проводять з ними пам’ятні заходи. Буде вам круглий стіл, — сказала міський голова і питання з запрошенням ліквідаторів на робочу групу закрили.

Торкнулися чорнобильці теми перевезень пільгових пасажирів. Адже Козятин — одне з небагатьох міст, де це питання не вирішено в повному обсязі. Очільниця міста сказала:

— У нас маршрут № 1 перевозить пільговиків всіх категорій. 

— Але ж маршрут «одинички» проходить тільки в межах міста, — кажуть ветерани-чорнобильці. 

—Управління соціальної політики розробляє механізм коли кожному, хто має право на пільговий проїзд, роздати чотири квитки і кожен пільговик має право їх використати. Є села, які не мають пасажирського сполучення. Ми оголосили конкурс, але ніхто не хоче йти на конкурс у села. На жаль, міська рада не має власних автобусів і ніколи не займалася перевезенням. Нам потрібно мати механізм, щоб в такі села автобус заїжджав хоч раз на тиждень. Перевізники не йдуть на конкурс. Тому є, як є, — сказала міський голова. — Те, що мені передали від минулої влади, я його не погіршила. Ми тільки добавили те, що можна було додати. Механізми, які ми розробляємо, вимагають електронного доступу. Не можна проконтролювати, яким чином заплатити перевізнику за його послугу. Наприклад на маршруті Козятин — Кордишівка пільговиків 18, 24 чи 2?. Яким чином заплатити перевізнику? Уцьому році на пільгові перевезення автотранспортом виділено міською радою 800 чи 900 тисяч на автобусне сполучення і мільйон на перевезення пільговиків залізницею. Якщо взяти всі пільгові категорії, які є в громаді, це з бюджету міста 10 мільйонів. Щоб виділити 10 мільйонів на пасажирські перевезення нам треба визначитись звідки ми заберемо кошти: від дітей чи ще від якоїсь соціальної програми, — сказала міський голова.

Коли мова зайшла, щоб на пільговий проїзд всіх пільговиків забирати гроші у дітей, ветерани ліквідатори припинили розмову щодо пільгових перевезень і перейшли до питання № 3: оренда приміщення для роботи громадської організації Ветеранів-ліквідаторів. Громадська організація просила у міського голови щоб залишити за ними приміщення на вулиці Винниченка, де вони не так давно зробили ремонт приміщення і де зберігається документація їхньої організації. Міський голова виходила з того що міській громаді на чомусь треба заробляти гроші, тож всі приміщення в тому числі приміщення, яке займали ліквідатори на вулиці Винниченка, будуть здаватися на платній основі. Як альтернативу міський голова запропонувала два приміщення, де все є для роботи організації + опалення. Перше приміщення — кімната у раді ветеранів, а друге — це колишній кабінет голови козятинської райради на першому поверсі міської ради. Обома приміщеннями організація ветеранів ліквідаторів може користуватися стільки, скільки вони запишуть в годинах прийому —сказала Тетяна Єрмолаєва, а це означало, що дані приміщення чорнобильці мають ділити з іншими громадськими організаціями. Голова громадської організації Ветеранів-ліквідаторів Юрій Боднарюк запитав у очільниці міста де вони будуть зберігати документацію організації. 

—‘Для документації, я вам привезу сейф, — сказала міський голова.

Час наближався до 10 ранку. До засідання бюджетної комісії ще залишалося десяток хвилин і міський голова запропонувала голові організації подивитися приміщення на першому поверсі міської ради.

Після оглядин приміщення колишнього кабінету голови Козятинської районної ради ми запитали у ліквідатора 1-ї категорії Василя Богатирьова чи задоволені вони приміщенням, яке вам дає міський голова. 

— Знаєте, — каже ліквідатор, — питання приміщення потрібне, але воно другорядне. Основне питання — це наша перемога над ворогом. Ми не допустили техногенної катастрофи людства, коли ліквідовували наслідки аварії на ЧАЕС, не сумніваюся що народ України вистоїть і в цій війні. А приміщення знайдемо.

Читайте також:

У Козятині ліквідаторів аварії на ЧАЕС вшановували біля пам’ятного знаку

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Валерий Савченко

    Кабінет бувшого голови райради надана для засідань міськоі виборчоі комісіі,крім того в цьому кабінеті веде прийом громадян міський голова.Лишилося посадити туди ще кілька організацій і все буде добре Питання приміщень-в місті пустих приміщень повно.Наприклад приміщення бувшого комбінату громадського харчування,аскільки приміщень ,які належать залізниці.При бажанні питання передачі циїх приміщень можна витішити.А будівля бувшоі транспортноі прокуратури,яке налжить прокуратурі області.В цьому примішенні є вода,каналізація,опалення і стоіть пусткою.Посилання міськоі влади на те,що Хмельницька райрада не передає приміщення ,то,вважаю,відговорками,приміщення райради зайняли проблем немає..Щож стосується пільгових перевезень,то зверніться в Погребище,там це питання вирішили років десять тому.
  • Геннадий Ткачук

    Головний посил від місцевої влади краян ,уловили ?Місцева влада повинна на чомусь заробляти ,наприклад на чорнобильцях ..Тепер вам зрозуміло ,чому ліквідували одну лікарню і приступили до іншої ,бо треба ж і там заробити .Ще два роки назад в своїх дописах в фб я пояснював наміри керівництва ТГ ,направлені на знищення соціальної медицини ,з метою створення приватної медицини ,на якій буде можливість заробляти .Це все що ви повинні знати про владу профспецок (професійних неспеціалісток ,яких не путати з професорками )головний девіз яких ,-заробляй на тому що бачиш ,так громаду забашмачиш …
  • Геннадий Ткачук

    Головний посил від місцевої влади парафіянам ,уловили ?Місцева влада повинна на чомусь заробляти ,наприклад на чернобильцях ..Тепер вам зрозуміло ,чому ліквідували одну лікарню і приступили до іншої ,бо треба ж і там заробити .Ще два роки назад в своїх дописах в фб я пояснював наміри керівництва ТГ направлені на знищення соціальної медицини ,з метою створення приватної медицини на якій буде можливість заробляти .Це все що ви повинні знати про владу профспецок (професійних неспеціалісток ,яких не путати з професорками )головний девіз яких ,-заробляй на тому що бачиш …
  • Геннадий Ткачук

    Головний посил від місцевої влади краян уловили ?Місцева влада повинна на чомусь заробляти ,наприклад на чернобильцях ..Тепер вам зрозуміло ,чому ліквідували одні лікарню і приступили до іншої ,бо треба ж і там заробити .Ще два роки назад в своїх дописах в фб я пояснював наміри керівництва ТГ направлені на знищення соціальної медицини з метою створення приватної медицини на якій буде можливість заробляти .Це все що ви повинні знати про владу профспецок (професійних неспеціалісток ,яких не путати з професорками )

keyboard_arrow_up