Лебедів рятували МНС-ники

Лебедів рятували МНС-ники

Навіть один з рятівників пішов під крижану воду із-за тонкого льоду

На “гарячу лінію” газети “RIA-Козятин” надійшло повідомлення про те, що на ставку села Козятина поруч з приміщенням сільської ради замерзає одинокій лебідь.

Всі його родичі вже полетіли, а він один хворий остався. В телефонній розмові ми спробували заспокоїти жінку з чуйним серцем до дикої, живої природи. Що лебідь не хворий, він тільки останній, який вилупився з яйця того лебединого сімейства. Так, він слабкіший і, чим людина може допомогти, птаху, який не відлетів, тільки харчами для пернатих.

Відео дня

Три роки тому також небайдужі до природи люди телефонували до редакції газети “RIA-Козятин”. Вони повідомляли, що на ставку біля сільради замерзають два лебеді і ще п’ятеро — на водоймі сільського ставу.

За ініціативи мешканців села Козятина при підтримці журналістів нашої газети була  організовувалося спасіння птахів за допомогою дружини МНСників. Тоді два дні пішло на пошуки алюміневого човна. Без човна в тому році було не обійтися. Коли для спасіння пернатих все було готово, погрузили амуніцію в дві автівки і поїхали. За той час на ставку, що в народі знають як ставок біля клубу, двоє лебедів зникли. По дорозі до другого ставу старший групи по спасінню лебедів купив 2 батони. Прибувши на місце порятунку птахів, МНСники розподілили ролі. Тільки наблизились до лебедів, як вони, вистрибнувши з води, піднялися в повітря, набрали висоту, розвернулися і полетіли в сторону Іванковець. Тож лебеді самі себе врятували?

Якби тільки читач знав, як не зручно було в тій ситуації перед рятівниками. Адже то єдина служба в Козятині, яка когось, чи щось рятує. Щоб більше не попадати в не звичне становище, ми вирішили, що про королівського птаха потрібно знати значно більше. Тепер з певністю можна сказати, що при морозі до мінус 8, птаху в лунці нічого не загрожує, крім голоду.

Тож, коли став вкриється кригою, а лебідь крутить головою, борсаючись серед криги, його не потрібно рятувати. То він робить рухи, щоб вода під ним не замерзла. Він в любу мить може покинути своє місце на воді. Люди можуть допомогти птахам тільки їжею, розкидаючи корм на лід. Кормити цих пернатих бажано тільки зерном, як виняток, можна дати птахам білий хліб.

В цьому році також за ініціативи людей з чуйним серцем відбулася операція по спасінню лебедів за участі МНСників. Як тільки рятівники наблизились до птаха на недопустину для нього відстань, “замерзаючий” лебідь взмахнув крильми і піднявся в небо.

Можна кричати “ура! лебедя врятовано!” Та, рятуючи  птаха, провалився в крижану воду один з рятувальників.

Добре, що серед козятинців так багато людей, яким хочеться допомогти птахам в скрутний для них час. Тільки, коли ситуація з птахами контрольована, їх не треба рятувати. Вони врятують самі себе. Лебідь розумний птах, за порятунком він сам прийде до людини. Знесилений лебідь рідко коли опуститься в полі. Він, як правило, втрачає висоту в населеному пункті і своїм видом показує: з хорошими людьми я дружу. Пройде декілька днів і всі лебеді покинуть козятинщину. А щоб вони не опускалися нам на голови, на лід водоймів треба розкидати зерно.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Настя Марчук

    Куди можна віддати молодого лебідя
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

keyboard_arrow_up