Козятинчанки в’язатимуть «теплий прапор»

Козятинчанки в’язатимуть «теплий прапор»
  • В’язальний клуб, що діє у просторі «Доброго Козятина», долучився до всеукраїнської акції «Нитка єднання».
  • У її рамках жінки з різних міст разом створюють прапор України.
  • Жовто-блакитні сектори будуть в’язати із пряжі, а потім з’єднають у велетенський стяг

У Козятинській громаді працює в’язальний клуб. Його започаткували у липні 2023 року у благодійному просторі «Добрий Козятин», який організував настоятель парафії Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви Антон Борис спільно із волонтерами. Відвідують в’язальний клуб як козятинчанки, так і переселенки. Їх навчають різним технікам в’язання спицями та гачком абсолютно безкоштовно.

— Я побачила оголошення у групі «Добрий Козятин» про те, що можливо відкрили б в’язальний клуб і запропонувала свою допомогу, — розповідає Анастасія, кураторка в’язального клубу. — Ми спланували графік, оголосили про початок роботи і одразу почали збиратися. У нас є дівчата, які вже вміють в’язати, і ті, хто лише вчиться.

Минулого року новостворений в’язальний клуб вирішив долучитися до всеукраїнської акції «Нитка єднання». Її оголосила громадська організація «Старт у нове життя». Цю спільноту започаткували переселенки у Луцьку. Вони вирішили створити великий «теплий прапор» із в’язаних жовто-блакитних шматочків.

Відео дня

— Коли ми запропонували взяти участь, дівчата дуже загорілися, — продовжує Анастасія. — Це був наш перший проєкт у в’язальному клубі. Всім дуже сподобалася ця ідея і всі включилися в роботу. Ми нав’язали шматочків і відправили поштою у Луцьк. Там їх мали зшивати у суцільний прапор, який збиралися презентувати на День Незалежності. У зв’язку з ситуацією в країні захід перенесли і продовжили проєкт до 11 вересня. Тоді ми вирішили, що у нас ще є нитка і ми можемо зв’язати ще, тому продовжили працювати.

Загалом учасниці акції «Нитка єднання» стоворили минулого року 433 жовто-блакитних квадрати, які з’єднали у велетенський стяг. Розмір прапора сягнув 2,4 на 7 метрів. П’ята частина цього полотна належить саме козятинчанкам — наш в’язальний клуб відправив у Луцьк 82 квадрати.

Цьогоріч акцію «Нитка єднання» вирішили продовжити. До вже існуючого «теплого прапора» додадуть нові сектори. І наш в’язальний клуб знову долучається до цієї патріотичної акції.

— Поки ми лише готуємося до в’язання, тільки сьогодні нам прийшли нитки, — каже Анастасія. — Наразі ми ведемо підготовку до проведення ярмарку на День захисту дітей і після нього вже почнемо працювати. Але дівчата налаштовані позитивно, тому що ми все знаємо, нам не потрібно довго розкачуватися. 

Минулого року «теплий прапор» в’язало вісім учасниць в’язального клубу. Працювали не лише на зустрічах, а й вдома. Скільки учасниць виявлять бажання долучитися до справи цього разу — поки що невідомо.

— Нам потрібні квадрати 20 на 20, байдуже, якими інструментами — чи це спиці, чи гачок, — пояснює Анастасія. — Схема, склад нитки — це все також не принципово. Головне, щоб це були жовті і сині шматочки розміром 20 на 20 сантиметрів. Цього року нам пропонують взяти частину готового прапора до себе і пришити самим свої квадрати. Думаю, ми організуємо захід, зшиємо свої шматочки у Козятині і поштою відправимо на Луцьк.

В’язатимуть «теплий прапор» орієнтовно до Дня Незалежності. Втім, як і в 2023, цьогоріч презентацію також можуть перенести.

— Спочатку акцію започаткували з ідеєю об’єднати жінок у важкий час, але не виключено, що цього разу ми підемо на рекорд, — додає Анастасія. — У 2022 році інша громадська організація «Чарівниці добра» теж зв’язали теплий прапор і встановили рекорд України. Їхній прапор був розміром 30,54 на 20,20 метра. Потім його розшили на пледи, які продавали на аукціоні, а кошти спрямували на благодійність.

Додамо, що це не перша акція, до якої долучається в’язальний клуб. Учасниці в’язали сувеніри до благодійного ярмарку, який проходив у просторі «Доброго Козятина» в грудні минулого року. Також в’язальний клуб регулярно допомагає нашим військовим, створюючи власноруч необхідні теплі речі — учасниці в’яжуть шкарпетки, БАФи, піддупники та пояси для наших захисників.

В’язальний клуб запрошує долучитися усіх охочих. Зустрічі проводяться кожної п’ятниці о 16.30 у просторі «Доброго Козятина» (будівля колишньої райдержадміністрації).

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up