У Глуховецькій та Самгородоцькій громадах чотири церкви перейшли до ПЦУ

У Глуховецькій та Самгородоцькій громадах чотири церкви перейшли до ПЦУ
  • Впродовж 2023 року 44 храми Вінницької області, які раніше належали до московського патріархату, доєдналися до Православної церкви України.
  • Серед них — чотири церкви на Козятинщині. Розповідаємо, які

Понад півтисячі релігійних громад перейшли до Православної церкви України від початку повномасштабного вторгнення. Таку інформацію наводить сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній «Опендатабот». Рекордсменами виявилися Київщина, Хмельниччина та Вінниччина. Саме в цих областях найбільше релігійних організацій вийшли з-під юрисдикції московського патріархату.

Минулого року кількість релігійних громад нашої області, які забажали перейти до ПЦУ, зросла майже вдвічі. Якщо у перший рік повномасштабного вторгнення кількість церков, які приєдналися до Православної церкви України, становила 23, то протягом 2023 року до ПЦУ перейшли вже 44 парафії. Із них чотири — на теренах колишнього Козятинського району.

Першою це зробила церква Святого Миколая у Йосипівці. Релігійна громада долучилася до Вінницько-Тульчинської Єпархії Православної церкви України у середині січня 2023 року. Першу службу Божу у новому статусі провів протоієрей Роман Масира, настоятель храму святого пророка Іллі у Козятині.

Відео дня

Наприкінці березня до Православної церкви України долучилася ще одна церква Самгородоцької громади — храм Святого Іоанна Богослова у Журбинцях. Релігійна парафія перейшшла під юрисдикцію Вінницько-Тульчинської єпархії ПЦУ.

У квітні до ПЦУ долучилася церква Святої Праведної Анни, що в Пляховій. Перше богослужіння у новому статусі відбулося в церкві на Вербну неділю. Службу Божу правив благочинний Козятинського благочиння, протоієрей Валерій Кушнір. Додамо, що нещодавно у храму було престольне свято, на яке завітав Митрополит Вінницький і Барський Симеон.

У липні до Православної церкви України перейшов ще один храм Глуховецької громади — церква Святої Покрови у Бродецькому. Першу службу Божу тут також провів протоієрей Валерій Кушнір.

Попри те, що кількість релігійних громад, які не бажають мати нічого спільного з УПЦ, зростає, залишається багато церков, які досі належать до московського патріархату. І тут Вінницька область знову у лідерах. За даними вищезгаданого «Опендатабот», станом на кінець 2023 року на Вінниччині налічувалося 534 церкви московського патріархату. Більше, ніж у нас, тільки на Донеччині — там 683 релігійні громади досі не вийшли з-під юрисдикції УПЦ МП.

Зокрема, у Козятині ситуація за минулий рік зовсім не змінилася. На території міста є чотири православних храми і тільки дві парафії належать до Православної Церкви України. Це храм святого пророка Іллі, який від початку свого існування належав до Київського, а не Московського патріархату, та церква Покрови Пресвятої Богородиці. Решта православних храмів Козятина (церква Серафима Саровського та Почаївської Ікони Божої Матері) досі перебувають у складі московського патріархату. Хоча про те, аби заборонити на території Козятинської громади діяльність церков УПЦ МП говорили ще у травні 2022 року.

 

Читайте також:

Ще так погано купальське Водохреща козятинчани не відзначали

Православний календар на 2024 рік: важливі церковні свята на кожен місяць

Щедрий вечір майже без щедрівників

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (13)
  • Olesia Ryasna

    Володимир Білик Поясніть будьласка людям.

    Olesia Ryasna reply Olesia Ryasna

    Володимир Білик Просто газета не розібравшись вже нашу громаду записала в ряди останніх.

    Володимир Білик reply Olesia Ryasna

    Olesia Ryasna це статистика за 2023 рік. А ті громади які приєднались до 2023 р вже існують як складова ПЦУ.
  • Дмитро Анатолійович Поліщук

    Козятин любить гадити інші громади, бо сам обгадився. 2015 Перемога перейшла, а де був козятин, а так точно козятинські ПОПИ  плясали під дудку московитам. І погрожували іншим громадам, ця московська нечиста сила живе в козятині, і на свої шабаші їздить з козятина. В наших громадах немає жодного московидського попа, усі наїздні з козятина.
  • Olesia Ryasna

    Не треба за Махнівку ми ще з 14 року українська церква
  • Наталія Генсіцька

    Михайлин раніше перейшов ніж Йосипівка.
    До чого ця маячня,когось треба похвалити?

keyboard_arrow_up