Кому платити квартплату, якщо у вас «Управляюча компанія»?

Кому платити квартплату, якщо у вас «Управляюча компанія»?
«Управляюча компанія» обслуговує 109 будинків. Один з таких — невелика двоповерхівка у центрі міста на вулиці Січових Стрільців (колишня Комсомольська)
  • Частину будинків, які не визначилися із формою правління, обслуговує комунальне підприємство «Управляюча компанія».
  • Та ще до Нового року з’явилася інформація про те, що це підприємство — банкрут.
  • Чи працює досі «Управляюча компанія» і кому тепер платити за квартплату?

«Кому платити квартплату? Управляюча компанія банкрут. А не заплатиш, можуть лишити субсидії», «Що робити з квартплатою, якщо ми на Управляючій компанії? Казали, що вони банкроти, та і ніхто нічого не робить!» — такі коментарі тиждень тому залишили читачі до однієї з публікацій на нашому сайті kazatin.com.

Міська рада гучно заявила про те, що її комунальне підприємство «Управляюча компанія» збанкрутувала, ще півтора місяці тому. Новину про це опублікували на офіційному сайті органу влади 15 грудня 2020 року. Тому цілком природно, що у людей, які мешкають в будинках, які обслуговує це комунальне підприємство, виникла ціла низка питань: Що робити? Платити за рахунками чи ні? І якщо платити, то кому?

Усе працює, поки що

За даними реєстрів з електронної системи YouControl, «Управляюча компанія» не перебуває у процесі припинення. Тобто, комунальне підприємство не ліквідоване і за логікою має продовжувати працювати.

Відео дня

Проте не виключено, що міська рада готується ліквідувати «Управляючу компанію». Адже ще до Нового року виконком вирішив передати з її балансу автотранспортні засоби та каналізаційно-насосну станцію на інше комунальне підприємство «Чисте місто».

Аби розставити всі крапки над «і», ми звернулися до Артема Ольхом’яка, директора «Управляючої компанії».

— На даний момент ми продовжуємо чистити каналізації, освітлюються під’їзди, двірники продовжують прибирати територію, до кінця січня включно. За лютий ще рішення не прийнято, але на сьогоднішній день послуги надаються в повному об’ємі, — каже Артем Ольхом’як. — Зараз дуже значне зниження температури. Промерзають стояки, у нас є аварії, прориви. Спеціалісти виїжджають і ліквідовують ці аварії. Тобто продовжується обслуговування.

Позаяк «Управляюча компанія» продовжує обслуговувати будинки, то і квартплату сплачувати необхідно.

Майже мільйон боргу

За даними, опублікованими на сайті міської ради, станом на грудень 2020 року у Козятині та смт Залізничному 103 будинки визначилися з формою правління. Переважна більшість з них створили ОСББ, трохи більше 10 % обрали самостійне управління загальними зборами.

Тим багатоквартирним будинкам, які не визначилися, місто призначило управителя. За словами директора «Управляючої компанії», комунальне підприємство наразі обслуговує 109 таких будинків. Більшість із них — одноповерхівки барачного типу. Решта — невеликі дво та п’ятиповерхові будинки. І не всі їх мешканці справно платять квартплату. Станом на 1 січня 2021 року, козятинчани заборгували «Управляючій компанії» 930 тисяч гривень.

Це призвело до того, що довелося переводити на «Чисте місто» сантехніків, які працювали у штаті «Управляючої компанії». З тієї ж причини каналізаційно-насосну станцію віддали на баланс того ж таки «Чистого міста».

— Фізично компанія дійсно в дуже скрутному становищі, — продовжує Артем Ольхом’як. — Перша дотація була виділена ще в 2020 році. Її прийняли у грудні на сесії для погашення заборгованості з людьми, які будуть розраховуватися. Бо близько шести місяців була заборгованітсь із заробітної плати. І це є критично неправильно.

Що буде далі?

Швидше за все, тим будинкам, які наразі обслуговує «Управляюча компанія», таки доведеться обирати собі форму правління.

— Коли закінчиться локдаун, я буду особисто виїжджати до кожного будинку, спілкуватися з людьми, щоб вони обирали форму правління, яка зможе забезпечити нормальне функціонування їхнього будинку, — каже директор «Управляючої компанії».

Таких форм є дві: ОСББ і самостійне управління. Пояснимо, чим вони відрізняються.

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків передбачає створення юридичної особи. В ОСББ обирається голова правління, приймається статут. Встановлюється плата за утримання будинку, яку сплачують всі співвласники. А всі важливі питання вирішуються на загальних зборах.

Самостійне управління передбачає, що мешканці також вирішують питання, пов’язані з утриманням будинку, на загальних зборах. Саме тому часто цю форму називають «Управління загальними зборами». Але, на відміну від ОСББ, співвласникам не треба створювати юридичну особу.

— Невеличкі будиночки барачного типу, де в принципі люди вже й так звикли, що це як їх приватна територія, там найкраще підходить управління загальними зборами, — пояснює Артем Ольхом’як. — Це коли люди зібралися і вирішили: тече дах — робимо дах. Забилась каналізація — викликаємо автомобіль, який чистить. Це буде максимально ефективно забезпечувати життєдіяльність будинку. Для будинків два і більше поверхів, особливо якщо перший поверх викуплений під бізнес, оптимальний варіант — створити ОСББ. Це реально, тому що на загальних зборах встановлюється розмір внеску, який сплачують усі, навіть власники нежитлових приміщень. І ці кошти будуть акумулюватися. Вже за кілька місяців збереться сума і можна буде провести модернізацію житла в тому напрямку і тій послідовності, яку визначать самі власники.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • КПВ

    Там  в тій компанії  5-7  робітників залишилось, а платити за що ? Хто послуги буде надавати. Платити, щоб директор мав зарплату і надалі тримався за посаду?
  • Місцевий

    Але в тарифах ще є поточний ремонт, а не тільки сантехнік і двірник, не всі будинки мають освітлення, покрівлі протікають, вікна та двері убогі. Робіть перерахунок, щоб не платити за те чого не надаєте.
  • Tetyana Kostiuk

    Скажіть будь ласка, навіщо платити, якщо нічого не виконується?. Більш року тому, ми. всім будинком, писали заяву на перерахунки за ненадані послуги, нічого не зроблено. З великим скандалом, "Управляюча компанія", почистила каналізацію. Півтора року просимо  закрити люки каналізаційні, які навпроти виходу з під"ізду - нуль. Світло від"єднали в під"іздах ще літом, без попередження, незнаємо за які гріхи, то ми самі підключили - до квартир.  За своі кошти в під"ізді зробили ремонт. За що ій платити? Одна двірничка працює за копійки.

    Місцевий reply Tetyana Kostiuk

    Єрмолаєва перед виборами казала не платити, та і на сесії де колишній директор  Полонський виступав, а директор з її команди вже каже платити.

    Artem Olkhomiak reply Tetyana Kostiuk

    Повністю згодний. Лише після створення ОСББ ми змогли ліквідувати періодичне затоплення підвалу, відремонтувати дах, встановити під'їздні двері та домофони, начасі заміна інженерних комунікацій в підвалі..
  • Наталия Аврамчук

    Брехня,ніхто нічого не  чистить,в нас у будинку забився стояк ,то  наймали  людей  і чистили за власний рахунок.

    Artem Olkhomiak reply Наталия Аврамчук

    Можу оперувати данними тільки з 06.01.2021, що чистилось і де. Всі заявки опрацьовуються, можливо не так швидко як хотілось, проте маємо що маємо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up