«Із таких дітей треба брати приклад більшості дорослих»

«Із таких дітей треба брати приклад більшості дорослих»
  • Наші юні волонтери, які влітку організували блок-пост у середмісті Козятина і збирали гроші на потреби військових, планували зробити паузу.
  • Але життя внесло свої корективи.
  • Трохи більше, ніж за місяць діти зібрали понад 8 тисяч гривень і передали кошти на автомобіль для батальйону тероборони, де служать козятинчани

Пам’ятаєте, у липні ми познайомили вас із Захаром Іщуком та його друзями? Хлопчик організував команду, разом із якою став збирати кошти для допомоги Збройним силам України. Діти змайстрували собі прапор, взяли жестяну банку, вийшли на вулицю і спиняли автівки, які проїжджали повз. 

Усе літо наші юні волонтери активно працювали на своєму невеликому блок-посту і добряче допомогти військовим — вони передавали кошти і одній із бригад морської піхоти на поточні потреби, і на закупівлю генератора, і на пошиття адаптивного одягу для поранених бійців, і відомому актору, який влаштував благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ. Коли почалася школа, Захар разом із друзями спершу планували трохи відпочити, адже додалося нових клопотів, бо у кожного не лише уроки, а й гуртки та секції. Але діти не припинили виходити на свій блок-пост.

— Пішла така тенденція, що діти вийшли гуляти в місто в спортивних костюмах, їх зустріли люди, питають: «Це ви збираєте гроші на ЗСУ?» — розповідає Олег Іщук, батько Захара. — Вони відповіли: «Так» і їм дали гроші. Вони прийшли додому, переодягнулися, почали виходити. Декілька тижнів у них все йшло дуже добре, а останні два рази —  погано. І навантаження у школі вже більше, пішло по шість, по сім уроків. І темніти стало раніше. Діти вибіжать на годину-півтори. Один раз прийшли — п’ять гривень принесли, наступного разу взагалі нічого.

Відео дня

У команді їх багато і не всім доводиться завжди зібратися, але Захар, Ілля, Богдан та Настя — це ті діти, які виходили на блок-пост постійно. Богдан із Захаром взагалі з першого дня, відколи виникла ця ідея.

Цього разу трохи більше, ніж за місяць наші юні волонтери зібрали 8 825 гривень. Ці кошти діти передали волонтерці Ользі Пироговій. Вона наразі проводить збір для 118 батальйону тероборони. У цьому підрозділі служить чимало козятинчан — і з міста, і з колишнього Козятинського району. Хлопцям терміново потрібен автомобіль.

— Вони на Запорізькому напрямку перебувають місяців сім, напевно, і ми коли їдемо на той напрямок, завжди до них заїжджаємо, — розповідає Ольга Пирогова. — У них був транспорт, але він вже ремонту не підлягає. Наш земляк нещодавно був у відпустці, попросив, якщо буде можливість, зібрати на машину. Вони вивезти нічого не можуть. Навіть коли вони, як кажуть, «додому» приходять з позицій, навіть виїхати, щоб елементарно купити хліба немає на чому. Вони попросили у нас зібрати гроші і ми оголосили збір. На картці вже є половина суми. Треба 120 тисяч гривень для них назбирати. Ми знайшли під Києвом бус, нам його притримуть, але дуже туго йде збір. 

Перші дні ще скидали, а за сьогоднішній день тільки 500 гривень прийшло на картку.

Ольга каже, що зараз дуже важко проводити збір. На початку повномасштабного вторгнення люди були більш активні, швидко відкликалися на допомогу, хоча тоді практично нічого не працювало і у багатьох були проблеми з фінансами, а зараз підтримка сходить практично нанівець.

— У мене в фейсбуці в друзях 2,5 тисячі людей, якщо кожен дасть не багато, по 50 гривень — це вже буде машина, — продовжує Ольга. — Хоча практично у кожного в сім’ї є хтось, хто воює. У нас, наприклад, в селі через хату або загинув, або хлопці воюють. По селах дружніше, а в місті чомусь люди не допомагають. 

Військові, яким Ольга збирає на автомобіль, у свою чергу, вирішили віддячити юним волонтерам і підготували для них подарунки.

— Їм бійці передали фотографію і якийсь тубус із підписами, — показує Олег Іщук.

— Це від гранатомета може бути, — підключається до розмови Ілля.

— І прапор, — додає Олег.

— Я дітям минулого разу, коли вони долучилися до збору на генератор, обіцяла прапор із підписами, то цього разу привезла, — каже Ольга Пирогова. — Із таких дітей треба брати приклад більшості дорослих. Не зважаючи ні на що, вони витрачають свій вільний час не на розваги, а на допомогу. Вони розуміють, що з миру по нитці — бідному сорочка.

Збір на авто для 118 батальйону тероборони триває. Підтримайте наших військових, кожна гривня допоможе швидше зібрати кошти. Номер картки 4149 6293 4305 6032.

 

Читайте також:

Придбали прожектор, зарядну станцію, нав'язали шкарпеток, зібрали овочі для «сухих борщів»

Для захисника з Самгородоцької громади Михайла Адамівського зібрали кошти на тепловізор

«Відвідали наш відважний 173 батальйон»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Людмила Цымбалюк

    Дякую, бережи Вас Боже 🙏🥰❤️
  • Ольга Пирогова

    Дякую Вам дітки за постійну допомогу
  • Олег Петров

    І чому тут радіти???

keyboard_arrow_up