«Гроші збирали не для того, щоб гнив майданчик»

«Гроші збирали не для того, щоб гнив майданчик»
На цьому місці мали встановити новий майданчик з елементами інклюзії
  • Дитячий майданчик із елементами інклюзії, на який збирала гроші вся Україна, не можуть поставити вже декілька місяців.
  • Потрібна проектно-кошторисна документація, але міська рада її не замовляє, бо депутати досі не виділили на це кошти.
  • Батьки дітей з особливими потребами вже написали звернення. І обіцяють особисто прийти на найближчу сесію

Про дитячий майданчик із елементами інклюзії, який ніяк не можуть поставити у Козятині, ми пишемо вже втретє. Гроші на нього збирав «Лідерський волонтерський рух», долучилися люди з різних куточків України. Вже і всі деталі придбали і навіть у Козятин їх привезли. А розпочати роботи з облаштування ніяк не можуть. Причина у тому, що з бюджету не виділяють фінансування.

Завдяки небайдужим людям, які надсилали на рахунки кошти, вдалося зібрати лише частину необхідної суми. За ці гроші закупили ігрові елементи. Залишилося розробити проектно-кошторисну документацію і провести монтаж самого майданчика. Нагадаємо, його планували ставити у міському сквері, на місці старого майданчика поруч з «Активним парком». Гроші на це все мали спрямувати із залишків минулорічного бюджету. Але коли це питання розглядали на сесії, депутати за цей пункт, як і за багато інших, не проголосували. А потім між обранцями почалися непорозуміння — сім разів поспіль вони не могли зібратися на сесію. Лише з восьмого разу засідання таки відбулося. Але питання дитячого майданчика з елементами інклюзії тоді не розглядали.

Днями про цю проблему почали говорити знову. Тому що батькам, які мають діток з інвалідністю, це питання дуже болить — малечі просто-напросто немає де гратися. А усім без виключення дітям важливо спілкуватися і перебувати в соціумі.

Відео дня

«Це майданчик для дітей з особливостями, там також можуть гратися і здорові дітки. Один місяць літа вже промайнув. Тож коли наші діти мають гратися? Я мама особливої дитини. У Козятині крім інклюзивного центру немає куди таким дітям піти. Філія «Променя» зачинена. І ось знову. Літо проходить.
Я знаю, що між депутатами і мерією є непорозуміння. Але ж причому тут наші діти? Волонтери по мізеру збирали кошти не для того, щоб гнив такий майданчик. Що треба для того, щоб облаштували цей майданчик? Вибори?
Я знаю, що зараз полетять в мене тапки. І кожен буде відстоювати свою позицію і кожен буде звинувачувати одне одного, але нашим дітям від того не легше. Свої висновки, хто і що робить, я зробила. Я дякую тим депутатам, які допомогли відвоювати наш «Промінь». Хоча він зараз зачинений, маю надію, що над нами змилуються і він буде працювати. Я не розуміюсь в політиці, але дуже хочу, щоб моя дитина, як і інші мами особливих дітей, щоб наші діти мали щасливе дитинство. Воно швидко проходить. І навіть в цей проміжок часу немає куди піти. Хіба діти з інвалідністю в Козятині не важливі? Що є в Козятині такого, куди можуть піти такі діти. Ну окрім встановленого законом?» — написала на своїй сторінці у Фейсбук козятинчанка Алла Федорченко.

Просять не перешкоджати

Батьки діток з особливими потребами написали звернення і зареєстрували його у міській раді.

«Наразі на даний проект зібрано 1 288 433 гривні і збір не припиняється. Із зібраних коштів вже закуплено та доставлено 7 ігрових елементів з інклюзією на суму 556 742 гривні (доставка 14 505 гривень).

Але сьогодні склалася незрозуміла ситуація в нашій громаді: благодійники з усієї України хочуть, щоб у місті Козятин був інклюзивний дитячий майданчик, але немає згоди та підтримки наших місцевих депутатів.

Реалізація даного проекту неможлива без проектно-кошторисної документації, станом на 28.06.2023 року пакет документів вже підготовлений. Для отримання документації у проектантів необхідно проплатити виготовлення проектно-кошторисної документації. Це дасть можливість розпочати будівельні роботи вже зараз.

Нам, особливим дітям Козятинської громади та їхнім батькам вкрай необхідна ваша допомога — погодження виконання даних робіт на засіданні як народних обранців.

Ми просимо вас вирішити дане питання у найкоротший термін та закликаємо не перешкоджати реалізації даного проекту, який дуже важливий для наших дітей», — йдеться у зверненні.

Що буде — поки невідомо

Як ми вже писали вище, кошти на інклюзивний майданчик мали виділити із залишків минулорічного бюджету. Там залишилася нерозподіленою чимала сума — близько 60 мільйонів гривень. Чергова сесія, на якій мали повернутися до розподілу вільних залишків бюджетних коштів, мала відбутися на День міста — 7 липня. Проте засідання перенесли. Про сесію і зокрема про майданчик з елементами інклюзії говорила у своєму відеозверненні міський голова Тетяна Єрмолаєва.

«На 12 липня оголошена чергова сесія міської ради, на яку винесено понад 200 нагальних та важливих питань, в тому числі земельні та майнові питання громадян, роботи закладів і установ, прийняття державних субвенцій. (...)

Особливо важливий проєкт інклюзивного майданчика, на який вже зібрано волонтерами лідерського руху України понад 1 мільйон 200 тисяч гривень, на сам проєкт і його реалізацію депутати на жаль не виділяють кошти та не підтримують його», — сказала міський голова 29 червня.

У вівторок, 4 липня Тетяна Єрмолаєва прокоментувала ситуацію, що склалася довкола дитячого майданчика, на офіційній сторінці у Фейсбук.

«Нашу громаду відібрали серед сотень інших, навіть обласних центрів. Кошти зібрані. Майданчик закуплений. Депутати не голосують за проект і виконання робіт. Загальну вартість можна знати тільки після того як ми заберемо проектно- кошторисну документацію. Решту має доплатити місто. Це сучасний майданчик, яким зможе скористатися дитина на візочку, це якісне гумове покриття, огорожа. Це все чекає на своїх малят. Це буде їхнє улюблене місце. Це неймовірно крутий проект синергії тисяч людей, які змінюють країну і громаду. Я маю велику надію, що люди, від яких залежить доля цього проекту, мають любов до своєї громади і до її особливих мешканців.

Ми мріємо, малюємо, вивчаємо скейтпарки, спортивні майданчики, ігрові майданчики, але всі ці проекти чекають, сумно, що діти виростають, батьки їх везуть в сусідні громади, витрачають час, пальне, все це має бути в нас», — написала Тетяна Єрмолаєва.

Чи виділять кошти на проектно-кошторисну документацію майданчика з елементами інклюзії — побачимо згодом. Батьки дітей з особливими потребами обіцяють завітати на найближчу сесію.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

«Шифер побитий, крокви гнилі». Козятинський ліцею № 7 потребує негайного ремонту даху

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Геннадий Ткачук

    Чому в цій статті не написано чого не працює філія «Проміня «,ви ж знаєте відповідь ?Через дії цієї місцевої влади .А те що мерія всіма способами хоче роздерибанити залишок коштів і організовує заказні статті всім людям і так зрозуміло .Як мерія вчасно приходить на допомогу людям всім відомо ,а особливо те як вона швидко їх направила в затопленні райони Херсонської області видно з відповіді казначейства депутату О.Пузирю .Шановна редакція прекратіть будь-ласка піарити цю нікчемну місцеву владу ,пишіть нарешті правду бо вона важлива ,особливо під час війни

    Читач62 reply Геннадий Ткачук

    ,,Промінь,, мабуть,вже зникне. Є працівники ,які знайшли вже роботу. Іншим Єрмолаєва запропонувала іншу в нашій лікарні,але з умовою,що вони пройдуть курси чи ще щось там. Минулу зиму за опалення ніхто договір не підписав і приміщення ,,Променя,, пустувало.

    Наскільки ,я знаю ,то туди вже приходили люди і дивились на це приміщення. Нікому наші діти не потрібні. Нам немає куди водити таких дітей.

    Читач61 reply Геннадий Ткачук

    ,,Промінь,, мабуть,вже зникне. Є працівники ,які знайшли вже роботу. Іншим Єрмолаєва запропонувала іншу в нашій лікарні,але з умовою,що вони пройдуть курси чи ще щось там. Минулу зиму за опалення ніхто договір не підписав і приміщення ,,Променя,, пустувало.

    Наскільки ,я знаю ,то туди вже приходили люди і дивились на це приміщення. Нікому наші діти не потрібні. Нам немає куди водити таких дітей.
  • Геннадий Ткачук

    Така величезна стаття а в ній не має самій суті ,про яку саме суму мова йде ?А знаєте шановна редакція чому її в статті не має ,тому що у вас коректором працює мабуть очільниця громади ,яка і вичеркнула цю суму,яка чомусь вартує таку сумму ,що люди зрозуміють що це ще одна оборудка місцевої влади .То за кого наша поважна газета,за людей чи за місцеву владу ?
  • Олег Чернодуб

    Купили, виділили землю ,встановили ,по виконанні роботи  зробили проєкт і затвердили без використання

    міських коштів !

    А за кошти які збирають волонтери!

    Nata San reply Олег Чернодуб

    А землю має хто виділить? Все впирається у владу... Батьки та волонтери, що збирали кошти, знаючи наших депутатів, нехай відвідають сесію і проконтролюють це питання.
  • Олег Чернодуб

    То все маніпуляції з боку мера!

keyboard_arrow_up