Готують мультик про Козятин на місцевій анімаційній студії

Готують мультик про Козятин на місцевій анімаційній студії
  • Чи знали ви, що у нашому місті є анімаційна студія, де дітей навчають робити мультики з пластиліну? Заняття тут безкоштовні.
  • Студію започаткувала у просторі «Доброго Козятина» Надія Швець, переселенка з Херсонщини.
  • Перший мультфільм її вихованців буде про Козятин

Цієї весни у просторі «Доброго Козятина» з’явився гурток, аналогів якому ще не було у нашому місті. У квітні тут відкрили анімаційну студію. Надія Швець спільно з Надією Гонтар навчають хлопчиків та дівчаток робити пластилінові мультики.

— У створенні мультфільму найголовніше, щоб дитина пройшла всі етапи сама, — розповідає Надія Швець. — Щоб вона спочатку створила сценарій, зліпила свого героя, озвучила його також самостійно, потім познімала і в кінці це все побачила на екрані. 

Відео дня

Саме Надія Швець запропонувала у просторі «Доброго Козятина» створити анімаційну студію. Вона — мама чотирьох діток. Жінка мешкала неподалік від Херсону і мусила виїхати через повномасштабне вторгнення росії. У листопаді минулого року Надія разом із сім’єю переїхала спочатку до Глуховець, а потім до Козятина. 

— Я познайомилася з волонтерами «Доброго Козятина» і розповіла, що вмію створювати мультфільми з пластиліну, запитала, чи можна тут таке організувати, — каже Надія. — Я дуже вдячна простору «Доброго Козятина», що вони підтримали мою ідею і дали змогу відчути себе частинкою вашої спільноти.

Надія вже вела подібну анімаційну студію на рідній Херсонщині, в дитячому садочку, де працювала до того, як російська армія почала широкомасштабний наступ.

— Я працювала соціальним педагогом, але оскільки у нас в садочку не було психолога, я проводила велику роботу як психолог, — каже жінка. — Я шукала методику, як виховувати у дітей моральні якості. Просто сидіти і гратися в ігри не цікаво. Дітям цікаві мультфільми. І на основі мультиків вирішила навчати дітей моральним цінностям. Вибрала мультфільми, створила програму, яку затвердили у Херсонській академії безперервної освіти і почала за цією програмою працювати. На одному із занять мене дитина питає: «Чому ми тільки дивимося мультик? Ми можемо його зробити?» Я подумала, що мабуть можемо. Почала шукати інформацію в інтернеті, як створюються мультфільми і створила експериментальну групу. У нас тоді навіть штатива не було. Мені зробили саморобний штатив, який кріпився металевою конструкцією зі звичайної м’ясорубки.

Анімаційну студію у просторі «Доброго Козятина» відвідує дванадцять дітей. Вони різної вікової категорії, але дуже добре ладнають. Адже ідея гуртка, перш за все, згуртувати дітей, допомогти їм знайти нових друзів. Хлопчики з дівчатками вже придумали сценарій, зліпили своїх героїв, а також зробили декорації для майбутнього мультика. Одна з них зображає парк.

— Підлога на декораціях у нас із пластиліну, щоб було зручно фіксувати фігурки. Фони малювали батьки та наші волонтери. У нас три варіації фонів. А ось у нас станція, — показує Надія Швець паперовий макет козятинського вокзалу. — Його автор Адріан, він сам зробив макет, а друзі допомагали розмальовувати. Коли я його побачила, була вражена. Це у нас ресторан «Імператор» зсередини. Його теж Адріан робив. А це коробочка з нашими персонажами. Їх у нас дуже багато. Тут і люди, і тварини.

Такі декорації не просто так, адже діти знімають мультик про Козятин. На одному із занять Надія показала хлопчикам з дівчатками мультфільм, який створювали діти на Херсонщині про село Станіслав. Вони розпитали у дідусів та бабусь легенди і показали в мультику історію створення села. Це відео надихнуло вихованців козятинської анімаційної студії і діти вирішили створити мультфільм про наше місто.

— Ми запропонували розпитати про Козятин у дідусів, бабусь, вчителів, піти до музею, — продовжує Надія Швець. — Діти ходили, питали, зібрали інформацію і придумали цікавий мультик. Не буду розповідати всі подробиці. Лише скажу, що ми покажемо в мультику Козятин у різні часи. Я сама не очікувала, що вони можуть придумати таку історію. Це буде і фантастично, і повчально. А також ми трохи торкнемося історії міста.

На занятті, яке ми відвідали, хлопчики з дівчатками пробували знімати. Спочатку кожен знайшов свого героя. Тим часом Надія Швець та Надія Гонтар виставили камеру. Коли усі приготування готові, переходять до зйомок. Фільмуватимуть, точніше, фотографуватимуть, як фігурки підходять одне до одного. Надія Швець виставляє на декорації парку дві фігурки, робить кадр, потім переставляє їх і робить ще один кадр.

— Для того, щоб наші фігурки на екрані пішли, нам треба зробити багато-багато кадрів, — дає настанову Надія. — Тепер ми бачимо ще одну проблему. Ваші фігури є нестійкі. Для того, щоб вони у вас пройшли весь мультфільм і з ними нічого не трапилося, я дозволяю забрати їх додому і зробити їм корекцію. До прикладу, Коля, у твоєї фігури дуже великі руки. Вони гарні, але твоя фігурка буде падати, тому що у неї дуже тонкі ноги, а руки дуже важкі.

Надія Швець каже, що студія анімації, це не лише про здобуття нових навичок, спілкування та корисне дозвілля. Для дітей це корисно ще й тим, що вони відчувають визнання.

— На нашій студії в Херсоні була традиція влаштовувати церемонію Оскар після того, як вже був готовий продукт. Ми стелили доріжку, діти виходили гарно вбрані, махали ручкою, їм дарували статуетки. Ми давали різні номінації: «Кращий режисер», «Кращий оператор», «Кращий автор сценарію», «Кращий звукооператор». Кожен отримував номінацію та статуетку і диск з мультфільмом. Головне те, щоб діти не просто створили мультфільм, а й потім показали його комусь, — підсумовує Надія Швець.

Анімаційна студія працює щочетверга у просторі «Добрий Козятин» (перший поверх будівлі колишньої райдержадміністрації).

 

Читайте також:

Опублікували прогнозований список закладів освіти, де буде 12-річна школа. У нас це — ліцей №2

У серпні чи у вересні? Стало відомо, коли козятинські учні підуть до школи

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up